Drugo večje tuje presenečenje na odru Rock Otočca bodo letos britanski 'nu rave' predstavniki New Young Pony Club. Foto: Kino Šiška
Drugo večje tuje presenečenje na odru Rock Otočca bodo letos britanski 'nu rave' predstavniki New Young Pony Club. Foto: Kino Šiška
Na odru dolenjskega festivala se bodo ustavili tudi newyorški Gogol Bordello. Foto: Organizator
Siddharta
Prav posebno točko pripravljajo organizatorji v sredo, 27. junija, ko bodo v glavnih vlogah člani skupine Siddharta. Ti bodo pod vodstvom Matjaža Bergerja (Anton Podbevšek Teater) in v okviru EPK-ja uprizorili rockopero Človek z bombami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Letos se bodo organizatorji poklonili liku in delu Danila Kocjančiča. Foto: MMC RTV SLO
Tudi tokrat organizatorji pripravljajo pester spremljevalni program. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski mednarodni rockfestival z najdaljšo tradicijo in bogato zgodovino - tudi promocije domačih mladih skupin - bo letos dvignil svoje zapornice 27. junija. Trajal pa bo vse do 1. junija. Organizatorji so tudi letos poskrbeli, da bo zadovoljeno vsem glasbenim okusom.

Festival v znamenju skupine Gogol Bordello
Kot je že nekaj časa znano, prihajajo na jaso ob reki Krki newyorški svetovljani, neustavljivi Gogol Bordello. Gre za skupino, ki združuje romsko/vzhodnoevropsko glasbo z angleško govorjeno besedo. V glavnih vlogah igrata violina in harmonika. Osemčlanska zasedba pa poleg atraktivnega nastopa poskrbi za dobro vzdušje vseh ljubiteljev punka in duba.

Občinstvo tudi v rokah NYPC
Ozračje ob reki Krki bo dodatno segrela vroča britanska new wave-plesno-elektronska-poprock senzacija New Young Pony Club (NYPC). Gre za londonski kvartet, ki črpa iz dediščine postpunka in novega vala, pri čemer se ne sramuje popetike in plesnih ritmov. Sami pravijo, da so "plesno glasbo združili s popom in dobili nekaj, na kar si lahko požvižgavaš in na kar lahko tudi plešeš". Kmalu po ustanovitvi skupine pred petimi leti jih je glasbeni tisk razglasil za prvake gibanja ‘nu rave’ oz ‘disco punka’. Svetovna javnost pa se jih je najbolj zapomnila po singlu Ice Cream. Slovenski oboževalci pa po njihovem nastopu v ljubljanskem Kinu Šiška leta 2010.

Pravi "balkanski kotel"
Dneve glasbenih užitkov ob reki Krki bosta med drugim obogatila stara znanca domačih in bližnjih odrov. Vrača se gospod s tisto črno kitaro Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Elektronsko obarvane ritme pa so organizatorji letos prepustili makedonskemu mojstru hitrih ritmov Kirilu Džajkovskemu.

Skupine z vseh vetrov
Drugače pa bomo na odru Rock Otočca lahko videli še pisano ponudbo domačih skupin in tudi gostov iz bližnje soseščine. Ponudbo bo obogatila posadka japonskega, bosanskega, srbskega, hrvaškega, bolgarskega in ameriškega rodu, nastanjene v Seattlu v ZDA - bolj znane kot Kultur Shock.

Posebna pošiljka prihaja s severa in sliši na ime Movits!. Gre za trio, ki je švedski jezik popeljal po večjih svetovnih festivalskih odrih s svojo mešanico swinga in hiphopa. Na slovenske odre se vračajo italijanski PassoGigante - ki so pred tedni že razgrevali občinstvo v uvodu v festival skupaj s S.A.R.S. in The Subways

Manjkali ne bodo Hladno Pivo in Bajaga i Instruktori. Domače barve bodo zastopali še Mi2, Orlek in Happy Ol'Mcweasel. Prav posebno priznanje pa bodo organizatorji izkazali legendarnemu primorskemu glasbeniku in avtorju Danilu Kocjančiču.

Na odru znova mladi in še manj poznani
Na odru se bodo predstavili vedno bolj prodorni Manouche, Dandelion Children, Soundtopia, Up N'Downs, Deafness by Noize, El Kachon, It pred. Crossfire, Eightbomb, Momento in Džem.

Dogajanje se bo ob reki Krki začelo že v sredo, 27. junija. Z rockopero Človek z bombami priznanega slovenskega gledališkega režiserja Matjaža Bergerja (Anton Podbevšek Teater) s Siddharto v glavni vlogi, drugimi glasbeniki, opernimi pevci, številčnim ansamblom in vrhunsko odrsko postavitvijo, obljubljajo organizatorji.

Celoten seznam nastopajočih si lahko ogledate spodaj.

- Gogol Bordello
- New Young Pony Club
- Kultur Shock
- Kiril Džajkovski
- Movits!
- PassoGigante
- Hladno pivo
- Bajaga i Instruktori
- Mi2
- Vlado Kreslin in Mali bogovi
- Orlek
- Happy Ol'McWeasel
- Manouche
- Dandelion Children
- Up N'Downs
- Soundtopia
- Džem
- Momento
- Eightbomb
- Crossfire
- It pred.
- El Kachon
- Deafness by Noize

Klavdija Kopina