Koncertu Sama Budne ste lahko prisluhnili tudi prek MMC-ja. Foto: Simon Koležnik
Koncertu Sama Budne ste lahko prisluhnili tudi prek MMC-ja. Foto: Simon Koležnik
false
Oddajo oblikujejo glasbeni nastopi, ki jih voditelj Blaž Maljevac začini še s hudomušnimi vprašanji in glasbene goste predstavi javnosti. Foto: Radio Koper

Šlo je za zadnji koncert v sklopu Radia LIVE!, ki omogoča tudi brezplačen ogled koncertov v živo. Radio LIVE! se sicer vrača septembra, ko bo prvenec predstavila skupina Sixtynine.

Prenovljeni format oddaje Radio LIVE! se je v preteklih sezonah izkazal za pravo uspešnico. Na spletni videoplatformi YouTube si je posnetke preteklih oddaj ogledalo že več kot 300.000 ljudi. Oddajo oblikujejo glasbeni nastopi, ki jih voditelj Blaž Maljevac začini še s hudomušnimi vprašanji in glasbene goste predstavi javnosti.

Kaj je pred koncertom povedal Samo Budna, si lahko preberete spodaj.

Samo, si zadnji, ki bo nastopil v tej sezoni Radia Live v legendarnem studiu Hendrix. Kaj pripravljaš za primorsko občinstvo? Boš predstavil svoj zadnji album, kjer so se ti pridružili Davor Klarič, Sergej Ranđelović, Robi Pikl in Jani Hace, ali bomo v eni uri slišali še kaj drugega?
V oddaji bomo predstavili približno pol novega albuma, dodali pa bomo še nekatere pesmi iz prejšnjega albuma Manj je več in pesmi iz časov Posodi mi jurja. Z mano bodo na odru Davor Klarič na klaviaturah, Jože Zadravec na bobnih, Kristian Majcen bo na električni kitari, Rok Škrlj pa na baskitari.

Za lanski okrogli rojstni dan si si podaril prej omenjeni album. Pred dnevi je minilo eno leto od izida … Po čem si boš zapomnil to leto? Morda tudi po poletnem koncertu Rolling Stones: Način življenja na vrtovih palače Panatoiopolo v Bertokih?
Pri vas na Obali je vedno fajn igrati, sploh Stonse v zasedbi Rudi, Hamo in Tokac. Dvakrat smo izvedli tak koncert in res je bilo super. Odlična energija! Sicer pa ja, ko avtor izda svojo zgoščenko, je to zanj po navadi dogodek leta (smeh) …

Inspiracije dandanes ni težko najti, pravi moj sodelavec, tudi glasbenik, ki ga kar dobro poznaš (Easy). Od kod pa ti črpaš ideje za ustvarjanje?
Stvari se dogajajo, živiš življenje in nekateri dogodki so tako močni, te tako "zadenejo", da se potem spremenijo v besede in melodije.

V lanskem intervjuju za Primorske novice si med drugim izjavil, da bi ti bilo lažje ustvarjati v Kopru kot v Prlekiji. Zakaj misliš, da je na našem koncu lažje ustvarjati?
Pri nas polnijo diskoteke in klube drugačne zvrsti glasbe, kot jo pišem sam. Predvsem glasbeniki iz naše nekdanje države. Takšno glasbo po mojem občutku posluša velika večina ljudi. Potem so še hit naše narodno-zabavne skupine in tako ostane malo prostora za nas. Pri vas se mi je zdelo drugače. Več pomena dajete tistemu, kar je naše. Bolj podpirate vse skupaj.

Pred štirimi leti si na Slovenski popevki za pesem Sončna hiša prejel nagrado mladega oziroma talentiranega izvajalca. In ker imamo Primorci svoj festival, to so Melodije morja in sonca, se naslednje vprašanje ponuja kar samo. Te lahko kdaj pričakujemo na MMS-ju? Kakšen je sicer tvoj odnos do festivalov?
V tem trenutku živim v prepričanju, da s svojimi pesmimi ne bom več tekmoval. Z glasbo se naj ne bi tekmovalo. Ne zdi se mi pošteno do pesmi, ki jo napišem. Vem, da je to moje prepričanje v marketinškem smislu "mimo", a ta trenutek tako čutim. Se pa ljudje spreminjamo in ne vem, kaj bodo prinesla leta.

Pravijo, da si izjemno iskren in resnicoljuben glasbenik. Kako to, predvsem pa - malo v šali, malo zares - kako ti uspe preživeti na tak način?
Pišem o tem, kar se mi, se nam dogaja, kar mislim, čutim, in to lahko napišem samo na pošten in iskren način. Ne glede na to, ali lahko potem od tega živim oziroma preživim.

Že dolga leta sodeluješ z Vladom Kreslinom. Ostajata povezana, kaj vaju združuje?
Z Vladom igram že dvajset let. Nikoli do zdaj nisva imela niti enega problema, vse se dogovoriva v treh sekundah, podobno misliva in razmišljava. Všeč mi je njegova glasba in več si ne morem želeti.

Kakšni so tvoji načrti za bližnjo prihodnost?
Moja želja za naprej je biti čim več na odru in preživeti, kar pa pri nas ni lahko.

Do konca leta bodo v oddaji Radio LIVE! nastopili Sixtynine (september), Elevators (oktober), Adi Smolar in Leteči Potepuhi (november) ter Rok'n'Band (december).


Anita Urbančič, Radio Koper