Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Magnifico: Kukulele sem nazadnje rekel, ko sem videl Pahorja v pajkicah

Priljubljeni slovenski glasbenik, ki bo na svojem že tradicionalnem božičnem koncertu gotovo napolnil Stožice, ni edini, ki se mu Senidah zdi nekaj posebnega: njen komad Slađana je na portalu YouTube pritegnil kar prek 28 milijonov ogledov, s čimer je pevka na domačem glasbenem prizorišču daleč pred konkurenco.

V našem uredništvu ga zato razglašamo za pesem leta, medtem ko nas je s svojim videospotom za pesem Nisem kriva najbolj prepričala Raiven. Poleg omenjenih "kraljevskih" kategorij smo po dva izvajalca uvrstili še v kategorije sodelovanje leta, izvajalec leta, preboj leta in deška skupina (boyband) leta.

Preden vam jih predstavimo lepo po vrsti, pa velja poleg Magnifica, ki bo na oder stoženske Arene stopil čez teden dni, omeniti tudi nekaj drugih domačih glasbenih imen, ki so v tem letu na svoje koncerte zvabile velike množice: v Stožicah so bili to Jan Plestenjak in Perpetuum Jazzile, v Hali Tivoli Siddharta, v osrednjem slovenskem kulturnem hramu, Cankarjevem domu, pa Čuki in Klemen Slakonja.

KOMAD LETA
Senidah - Slađana

Sorodna novica Od Muff do Slađane: "Jaz sem Senidah in sem povsod ista."

Poznamo jo kot pevko skupine Muff, a 33-letna Senidah je zaradi skladbe Slađana postala ena izmed osrednjih tem srbskega (in balkanskega) glasbenega prizorišča. Videospot za omenjeno skladbo je v dobrem mesecu dni presegel sedem milijonov ogledov na portalu YouTube, do danes pa jih je naštel prek 28 milijonov. Kot pravi Senidah sama, se je Slađana preprosto zgodila. "Ker sem želela posneti nekaj v tretjem jeziku. Delamo v slovenščini, v angleščini in zakaj ne bi tudi v srbohrvaščini oziroma srbščini? Če me bo prijelo, bom tudi v španščini," je dejala v smehu.

VIDEO LETA
Raiven ‒ Nisem kriva

Sorodna novica Raiven: Ne maram kopij in ne maram povprečja

"Mogoče Nisem kriva zveni drugače od mojih prejšnjih skladb, ker ima bolj 'catchy' oziroma zapomljivo melodijo. Ampak vse druge skladbe na prihajajočem EP-ju, ki ga nameravam izdati naslednje leto, bodo veliko bolj temačne in bolj umetniške. Od mene lahko pričakujete samo nadgradnjo, ki sem jo ponudila na svojem prvencu Magenta," je na tednu mode, kjer je premierno predstavila novo skladbo in se sprehodila tudi po modni brvi, za MMC povedala Raiven. Spot za omenjeno glasbo je režiral Bonino Englaro.

IZVAJALKA/IZVAJALEC LETA

Lea Sirk

Sorodna novica Lea Sirk: Vse do leta 2018 sem bila poraženka

Zmagovalka Eme (s pesmijo Hvala, ne), predstavnica Slovenije na Evroviziji in tudi zmagovalka 38. Melodij morja in sonca s pesmijo Moj profil. "Do leta 2018 sem bila poraženka. To, da sem tu, pomeni, da ne smeš obupati," je povedala po festivalski zmagi na obali, ki 29-letni pevki, avtorici skladb in flavtistki še posebej veliko pomeni, saj je ob morju doma.

Challe Salle

Sorodna novica Challe Salle: "Nisem Jože ali Miha, sem Saša Petrović."

Številke govorijo zase. Ogledi njegovih spotov se na YouTube merijo v milijonih, vsak konec tedna, v tem prazničnem mesecu morda kar vsak dan, preživi na nastopih, njegova besedila zadnjih štirih singlov znajo na pamet tako otroci kot odrasli. To je Challe Salle. "Zdi se mi, da so ti ogledi in všečki na družbenih omrežjih zgolj kazalnik priljubljenosti. Zame niso kazalnik kakovosti. Vedno je treba preveriti, kakšna vsebina stoji za to priljubljenostjo. In tudi trudim se, da v svoji glasbi, na nastopih in na družbenih omrežjih postrežem s kakovostno vsebino," je priljubljeni raper povedal v pogovoru za MMC.

KONCERTNO PRESENEČENJE LETA

Laibach in Filharmonični orkester iz Lvova, dirigent Filip Rathé

Laibach se je na oder poletnega gledališča Križank vrnil v sodelovanju z enim večjih orkestrov v Ukrajini, ki je znan tudi daleč prek njenih meja, Filharmoničnim orkestrom iz Lvova.

Helena Blagne in Elvis Jackson

Slovenska pevska diva Helena Blagne in skapunkerji Elvis Jackson so na promocijskem koncertu v Kinu Šiška v glasbenem "mash-upu" s podlago DJ-ja Zedsa premešali svoja na prvi posluh ne ravno združljiva žanra in nastala je presenetljivo poslušljiva celota. Ajdovci so nato Blagnetovo kot gostjo presenečenja povabili tudi na svoj koncert v Cvetličarni, s katerim so obeležili 20-letnico ustvarjanja.

PREBOJ LETA

AMN

Sorodna novica AMN: Večja težava je, ker prej nihče ni govoril o kulturi "afterpartyjev" in drogah

Če so Matter ekspresionisti, sta AMN socialna realista. Njuna singla Čke po Ljubljani in Afterica sta postala že del "splošne izobrazbe" mladih. Še več: glasbo, ki je najprej živela na spletu, sta prenesla med ljudi. Zgodba producenta Mihe Miha, katerega pravo ime je Miha Jakoljević, in MC-ja ZaHan$ola, katerega pravo ime je Žiga Radulj, se je začela v avdio- in videoprodukciji. Začela sta z ničle in od tam zgradila svoj glasbeni slog. "Ta občutek resničnosti, ki ga doživiva – mogoče ne vedno prvoosebno –, želiva vnesti v svoje skladbe. In zato sva pritegnila občinstvo, ker na drugačen način gledava na vsakdanje dogodke. Vseeno so skladbe del komercialnega novega trap vala, toda v njih želiva ohraniti sporočilo," je v pogovoru za MMC poudaril Radulj.

Zala Kralj in Gašper Šantl

Sorodna novica Zala Kralj in Gašper Šantl: So Valovi pop? Zdaj so.

Kantavtorsko liriko sta prenesla v okolje elektronske alternative. Nastala je skladba Valovi, ki je sprva zaživela na YouTubu nato še na radijskih postajah. Zala Kralj in Gašper Šantl, ona še dijakinja, sta mariborska glasbenika, ki imata v rokah štafetno palico mladega vala. "Še vedno ne morem verjeti, da so ljudje tako dobro sprejeli nekaj, kar je v mojih očeh dokaj alternativna glasba," je povedal Gašper, Zala pa je dodala: "Enako. Ko sem posnela Valove, sem vedela, da bodo verjetno veliko ljudem všeč, ker so bili meni (smeh). Našla sem se v skladbi. Ampak vseeno nisem pričakovala takšnega odziva. Nisem si znala predstavljati, da bi lahko prišlo do česa takšnega."

DEŠKA SKUPINA ("BOYBAND") LETA

BQL

Skladba Heart of Gold, ki jo je duo BQL ‒ slovenski popduo s Prevalj, ki ga sestavljata brata Rok in Anej Piletič ‒ prvič predstavil na lanski Emi, je postala največkrat predvajana slovenska skladba na radijskih programih po podatkih zavoda IPF. Skupno je pristala na drugem mestu, takoj za lansko svetovno uspešnico Shape of You Eda Sheerana. V posluh vam ponujamo njuno aktualno uspešnico Peru.

Matter

Sorodna novica Matter: Nočemo, da bi postali profesionalci

"Že ponarodele fraze in zeitgeistovski prebliski se razplajajo ter vrtinčijo v oblaku spet skrbno dodelanih beatov, navdih pa išče v patriotskem prevpraševanju domačega okolja, miselnosti, kulture, pa tudi samorefleksiji nad lastnimi dosežki …" Govor je seveda o ustvarjanju zasedbe Matter, ki so jo med drugim s temi besedami napovedali v Kinu Šiška, kjer so pred nekaj dnevi ti kamniški posebneži predstavili svoj tretji album Troglav. Trio, ki je na slovensko glasbeno sceno stopil pred štirimi leti, sestavljajo avtorja in interpreta besedil Dario Nožić Serini - Dacho in Matej Tunja - Tunja ter Luka Lah - Levanael, ki skupaj z Dachom skrbi za glasbeno produkcijo.