Katia želi Portugalsko zastopati na Evroviziji, ki bo maja prihodnje leto na Švedskem. Foto: EPA
Katia želi Portugalsko zastopati na Evroviziji, ki bo maja prihodnje leto na Švedskem. Foto: EPA

Portugalsko zastopala na izboru za pesem Evrovizije.

Portugalska se v zadnjih letih ni preveč dobro odrezala na evrovizijskih tekmovanjih, nazadnje se je v finalni del tekmovanja uvrstila leta 2010, leta 2013 pa se tekmovanja sploh ni udeležila. Njena najboljša uvrstitev v celotni zgodovini Evrovizije je šesto mesto, velja pa za državo z največ nastopi, ki je za zdaj še brez zmage.

Osemintridesetletna pevka, ki je v svetu precej manj znana kot njen brat, upa, da bo to lahko spremenila. Na Twitterju je že začela s samopromocijo in svoje sledilce prosila za podporo. Kot piše pevka, že dolgo sanja o tem, da bi zastopala državo na tem tekmovanju.

Portugalci sicer svojega predstavnika za Evrovizijo izbirajo na festivalu Festival da Cancao. Za preboj v finale tekmovanja morajo pevci zbrati ali dovolj glasov občinstva ali pa največ glasov strokovne žirije, v finalu pa o predstavniku Portugalske odločajo le gledalci. Pevci imajo lahko ekipo sodelavcev iz tujine, sam predstavnik pa mora biti Portugalec in pesem mora zapeti v portugalščini. Prav to bo morda kot prednost lahko izkoristila Katia, ki med drugim sodeluje s producentom RedOne, ki skrbi tudi za Lady Gago.