Dalibor Pavičić (kitara) in Dinko Tomljanović (kitara) sta zasedbo Bambi Molesters ustanovila leta 1995. Foto: FV Music
Dalibor Pavičić (kitara) in Dinko Tomljanović (kitara) sta zasedbo Bambi Molesters ustanovila leta 1995. Foto: FV Music

Hrvaška surfzasedba, ki jo je pokojni Lux Interior iz zasedbe The Cramps nekoč okronal za "najboljši surfbend na svetu", je naredila velik korak k širši mednarodni prepoznavnosti, saj so njeno pesem Chaotica, atmosferični instrumental z albuma Sonic Bullets: 13 From The Hip, uporabili v 12. delu pete sezone trenutno najpopularnejše televizijske serije na svetu.

Kvartet že od samih začetkov deluje kot enota, ki jo poganja njena ljubezen do obskurnega punka iz šestdesetih, pa tudi zgodnjih soul in afriških ritmov - do glasbe, ki jo je bilo na rodnem Hrvaškem izjemno težko najti.

A takoj ko so začeli nastopati v živo, se je v surferskih krogih (in zunaj njih) njihov ugled bliskovito razširil, kar je vodilo v nastope na tako oddaljenih lokacijah, kot je Wellington na Novi Zelandiji. V reviji Rolling Stone so jih označili za "brezčasno kul".

Tako so se znašli v društvu izvajalcev, kot so TV On the Radio, Beastie Boys, John Coltrane, Danger Mouse, Nancy Sinatra, ZZ Top, Mick Harvey, Calexico in Gnarls Barkley. Tudi njihove skladbe so namreč predvajali v seriji.