Skupina Ave se odpravlja na turnejo po Južni Ameriki. Foto: Ave
Skupina Ave se odpravlja na turnejo po Južni Ameriki. Foto: Ave
Helena Blagne
S skupino Ave v Južno Ameriko potuje tudi Helena Blagne. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Na gostovanje se bo odpravila v isti zasedbi kot pred desetimi leti, poleg skupine bodo v Južno Ameriko potovali še pevka Helena Blagne, harmonikar Robert Goter in humorist Vinko Šimek.

sklopu turneje, ki bo potekala do 3. novembra, bodo obiskali Argentino, Urugvaj, Brazilijo, Čile in Paragvaj. Turnejo so, kot je na novinarski konferenci povedal frontman skupine Rajko Djordjevič, načrtovali več let. Ideja zanjo se je rodila leta 2006, ko je Djordjevič v Argentini gostoval skupaj s Slovenskim oktetom. Turnejo so načrtovali skupaj z organizatorjem Milanom Keržičem.

Prav Keržičeva zgodba o Argentini, kamor je s starši prišel kot desetletni deček in ki mu je omogočila, da si je ustvaril drugi dom, je bila tudi navdih za naslov turneje Hvala ti, Argentina. Tako so naslovili tudi novo skladbo, ki ima še špansko različico v prevodu Damiana Ahlina, ter album, ki bo izšel te dni.

Program turneje bo sestavljen iz 11 večjih nastopov oz. koncertov, obeta pa se tudi vrsta manjših nastopov v okviru druženja pri Slovencih v Južni Ameriki. Prvi koncert bodo imeli v predelu Buenos Airesa San Justo. V sklopu turneje bodo ob več koncertih v argentinski prestolnici nastopili še v Montevideu, Sao Paulu, Mendozi, mestu Bariloche in Parani.

Turneja je logistično zelo zahteven projekt, je poudaril Djordjevič. Za prevoze so morali odšteti več kot 50.000 evrov. Vendar v Južno Ameriko ne gredo zaradi zaslužka, temveč, kot je poudaril harmonikar Goter, da tja "prenesejo delček slovenske duše".

Turneja bo potekala ob podpori vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrstva za kulturo in v okviru gospodarske diplomacije ministrstva za zunanje zadeve.