Obiskovalcev na Slovenskem tednu glasbe se res da ni trlo, toda tisti, ki so prišli, so toliko močneje podpirali svoje priljubljene skupine. Foto: Jani Ugrin
Obiskovalcev na Slovenskem tednu glasbe se res da ni trlo, toda tisti, ki so prišli, so toliko močneje podpirali svoje priljubljene skupine. Foto: Jani Ugrin
Dežurni krivci
Prvi nastop zadnjega tekmovalnega večera je pripadel pripadnikom doberga starega rocka Dežurnim krivcem. Foto: Jani Ugrin
Werefox
Monotonost moških glasov je sinoči razbijala pevka zasedbe Werefox Melée. Foto: Jani Ugrin
LastDayHere
V numetalske vode so zbrane popeljali LastDayHere. Foto: Jani Ugrin
Noctiferia
Najbolj prepoznavno domače ime letošnjega STG-ja Noctiferia pa je dobila priložnost, da potegne črto pod tekmovalnim delom. Foto: Jani Ugrin
DreDDup
Gostje večera so bili tokrat srbski DreDDup. Foto: Jani Ugrin
Daniel Miller
Nekaj do enih zjutraj je za mešalko stopil še Daniel Miller. Foto: Jani Ugrin

Predstavniki festivalov Sziget, Exit, Terraneo in Waves Vienna so si bili v četrtek enotni: za mlado neuveljavljeno tujo skupino, ki si želi nastopi na festivalu - kot so omenjeni štirje - je predvsem pomembno, da ima neko zaledje oboževalcev, ki jih ne pustijo same na tujih odrih. 15 skupin, ki smo jih lahko spremljali pretekle štiri dneve na štirih različnih prizoriščih (Komuni Kina Šiške, Orto baru, K4 in Gali Hali), je uspelo prizorišča napolniti do treh četrtin. Maksimalno. Dejstvo je, da je bilo v primeru STG-ja pomembno, kdo in ne koliko sliši tvojo glasbo. Pa vendar bi bila dodatna podpora na drugi strani odra le plus za nastopajoče, v čemer so si bili enotni naši sinočnji sogovorniki.

"Gala Hala, gremo malo plesati. Kaj niste dovolj spili," se je ob statični publiki spraševal pevec Noctiferie - res je, tiste zasedbe, ki je na primer lansko jesen, ko je nastopala kot predskupina švedskim In Flames, spravila v zrak čisto polno Katedralo Kina Šiške.

A ne le Noctiferia, sinoči so vabili na Metelkovo še člani skupin Dežurni krivci, Werefox, LastDayHere ter gostujoča srbska skupina DreDDup in za mešalno mizo pozneje Daniel Miller (ki, kadar ne vrti glasbe v Gali Hali, vodi založbo Mute).

Rock'n'roll Dežurnih krivcev
Udarni zadnji tekmovalni večer prvega STG-ja so ob pol devetih napolnili zvoki gruntrockerjev iz Prlekije. Pevec in kitarist Leon Štrakl, kitarist Marko Čuš, basist Tomas Tibaut in bobnar Igor Ketiš so ponudili nekaj, kar drugi nastopajoči v preteklih treh večerih niso - zadovoljili so tisti del občinstva, ki si je prizadeval, da v času STG-ja iz zvočnikov sliši ne le nagovorov v slovenščini, ampak tudi nekatere skladbe.

Zvesti sledilci garažnega, podzemnega rocka so bili pravzaprav vse, kar je potrebovala šesterica najbolj razgretih njihovih oboževalcev sinoči za njihova poskakovanja in zaletavanja enega v drugega. Kitarski rifi, ki so združba starih trikov in sodobnih prijemov; vokal, ki prehaja iz pripovednega v besno izstreljevanje jasnih sporočil in ustaljena ritem sekcija; so glavni napajalniki bazične rock'n'roll vibracije, ki jo pevec le nadgradi z vzkliki: "Rock'n'roll!"

Atraktivni Werefox
Za ženske kvote v sinočnji glasbeni ponudbi je poskrbela prekmurska zasedba Werefox, ki jo odlikuje nekdanji prvi glas Psycho-patha Melée. Na oder se je s pevkino karizmatičnostjo in z odločnim preigravanjem kitarista Saša Benka (nekdanji član Bekka, Manula in Psycho-patha), basista Manuela Hahna ter bobnarja Davida Halba (nekdanja člana Sphericuba in Lollobrigide) naselila atraktivnost, ki smo jo ob Dežurnih krivcih - bolje rečeno ob oklepanju pevca za mikrofon - pogrešali.

Vokalno močni LastDayHere
Umirjena in do polovice napolnjena Gala Hala se je - če ne prej - zbudila ob povečanju glasnosti, ki je iz zvočnikov donela ob prihodu članov LastDayHere. "Neko novo ozvočenje je notri. Seka kot svinja," je tudi sam ugotavljal pevec Marko Duplišak. Domači ambasadorji modernega rocka in nu-metala se v morju enakih razlikujejo predvsem po energičnem podajanju svoje glasbe, ki prihaja izpod rok kitaristov Jureta Gorjanca in Uroša Boršiča, basista Tomija Šenveterja in bobnarja Sašota Corsa (in občasnem preigravanju namišljene kitare in klaviatur pevca). Ob melodičnem vokalu Duplišaka, ki se razpenja vse do agresivnih višin, daje skupina občutek, da so tik pred prebojem na plan.

Še Noctiferia ni bila dovolj
Oziroma tam, kjer so že nekaj časa domači metalski upi Noctiferia. Nastop pevca Giannija Poposkija, kitaristov Igorja Nardina in Romana Fileša, basista Uroša Lipovca ter bobnarja Mathiasa Gergeta je bil zanimiv predvsem iz vidika, kaj lahko zasedba, kot je Noctiferia, ponudi v predpisanem času za nastop tj. pol ure. Hitri sprehod po njihovem bogatem repertoarju je zbrane - presenetljivo - pustila dokaj hladne. "Naj vas ne bo strah. Smo ekstremen bend. Ampak ne grizemo," je ob zadnji skladbi večera vabil obiskovalce pred oder Poposki. Kitarska hitropoteznost ter metalski vzkliki in kriki tokrat niso bili dovolj.

Energični gostje za konec
Zadnji glasbeni besedi večera sta bili prepuščeni tujima gostoma. Srbski gostje DreDDup so v Galo Halo pripeljali industrialni rock. Na trenutke skakajoč po odru, drugič ležeč na njemu, tretjič že med občinstvom, je pevec v sebi združeval več energije, kot je je cel večer oikazalo občinstvo v Gali Hali. Za največje glasbene navdušence pa je na koncu za mešalno mizo stopil kar britanski gost Miller.

Tekmovalni del je tako za nami. Predstavniki festivalov bodo čez nekaj ur izbrali svoje zmagovalce STG-ja, katere za nagrado čaka nastop na njihovem festivalskem odru (zmagovalna imena bomo objavili tudi na MMC-ju). Nato pa sledi še sklepni koncert, ki je hkrati uvod v letošnji Rock Otočec. Nastopili bodo The Subways, S.A.R.S., Passogigante in Adam.

Nekaj utrinkov iz zadnjega tekmovalnega večera si lahko ogledate spodaj.