Tesfaye alias The Weeknd se je rodil 16. februarja 1990. Konec leta 2010 je na portal YouTube anonimno naložil nekaj posnetkov svojih skladb, ki so jim sledile izdaje treh 'mikstejpov' leta 2011. Foto: Reuters
Tesfaye alias The Weeknd se je rodil 16. februarja 1990. Konec leta 2010 je na portal YouTube anonimno naložil nekaj posnetkov svojih skladb, ki so jim sledile izdaje treh 'mikstejpov' leta 2011. Foto: Reuters
Živi v najetem domu na Hollywood Hillsu, toda ne želi preživljati časa tam, ker je prepričan, da v hiši straši. "Včasih slišim tam glasove. Slišal sem, da je tam pokopališče ameriških staroselcev, ampak mogoče pa je vse to le zaradi vetra," je še razmišljal pevec. Foto: Reuters
Kot svoje vzornike glasbenik navaja R. Kellyja, Michaela Jacksona in Princea. Foto: Reuters
Svetovno pozornost si je izboril šele s svojim drugim albumom, ki ga je izdal avgusta letos. Foto: Reuters

Abel Tesfaye alias The Weeknd je eden izmed redkih kanadskih glasbenikov, ki ga je doletela čast, da je pristal na naslovnici revije Rolling Stone. Pevec r'n'b-ja je največji razvoj doživel od izdaje svojega prvenca Kiss Land leta 2013. V sfero zvezdništva pa je prišel predvsem na račun singla I Can't Feel My Face. Nezamerljivo pa je tudi to, da se pojavi med izvajalci filmske glasbe 50 odtenkov sive. Postal je ljubljenec komercialnih radijskih postaj, a kljub temu je Kanadčan precejšnja anomalija v svetu zabave in blišča.

Od klasičnega popzvezdnika ga naprej loči videz. Dredi, ki so razpršeni na vse strani, so vse prej kot znak za novega najstniškega idola. Za nenavaden videz je na neki način kriv umetnik Jean-Michel Basquiat. "Želim, da si me zapomnijo kot ikoničnega in drugačnega glasbenika. Zato sem si rekel: 'J*** ga, naj bodo lasje tam, kjer želijo.' Verjetno si jih bom ostrigel, če bodo začeli oteževati moj pogled. Toda če si jih postrižem, bom takšen kot vsi. In to bi me dolgočasilo," je iskreno dejal The Weeknd.

Prav lasje so neke vrste magnet za spoznavanje novih ljudi. Tako je nekoč do njega na neki zabavi pristopila Taylor Swift, ki mu je dejala, da rada posluša njegovo glasbo in se nato začela igrati z njegovimi lasmi. "Ves čas med govorjenjem se je dotikala mojih las. Očitno so jo privlačili - in več kot očitno je spila že malce preveč. Seveda ji nisem rekel, ali lahko neha. Mislim ... Občutek je bil dober. Toda, ko jih e začela mečkati, sem si rekel, da potrebujem kozarček," se je spominjal nenavadnega dogodka The Weeknd.

Kanadčan z etiopskimi koreninami
25-letni pevec je odraščal v Torontu s svojo mamo, ki je prišla iz Etiopije. Angleščina ni bil njegov prvi jezik in fant si je celo otroštvo želel le, da bi dobil brata. Pred kratkim je mami kupil veliko hišo v Torontu, a vseeno pravi, da še ni izpolnil njene velike želje: "Mislim, da bi jo najbolj osrečilo, če bi diplomiral."

Ko je prvič začel delovati pod imenom The Weeknd, je bil vse prej kot potencial za zvezdo. "Bil sem vse, le pevec r'n'b-ja ne," je dejal v pogovoru za Rolling Stone. "Nisem bil v formi, nisem bil lepotec, bil sem neroden. Ni mi bilo všeč, kako sem bil videti na fotografijah. Ko sem se videl na kameri, sem rekel: Eeeeh," je razlagal pevec.

Na začetku je zavračal intervjuje. Predvsem zato, ker je menil, da se ne izraža dovolj dobro. "Nisem končal šole - v svoji glavi še vedno čutim negotovost zaradi tega, ko se pogovarjam z nekom bolj izobraženim od sebe," je priznal pevec. "Ne želim, da gledajo name, kot da sem j*** zaostala oseba - a ne želim s tem nikogar užaliti," je še dodal.
Pevec, skupina, duet?
Več mesecev nihče ni vedel, ali je The Weeknd oseba ali glasbena skupina. Takrat se je Tesfaye začel zavedati, da bo lahko shajal s to enigmatično podobo. "Če bi se mi načrt izjalovil, bi moral začeti hoditi na intervjuje. Toda ljudje so nekako vzljubili, da sem čudak," se je spominjal 25-letnik.

Ne le videz, nenavadna so tudi besedila, ki segajo vse do temačnih spolnih fantazij. Za besedila vztraja, da so avtobiografska. In še dodaja, da je spolni odnos vedno akt soglasja med dvema osebama. Tako tudi zagovarja skladbo iz leta 2011 High for This, kjer poje, kako je opil dekle, preden jo je spravil v posteljo. "Ton je temačen, okolje je temačno, toda nihče nikogar ne sili v nič. Želijo se zabavati," zagovarja svoje besede danes pevec.

Izkušnja z zasvojenostjo
Prav tako danes priznava, da je bil vrsto let "okajen". "Nikoli nisem šel na odvajanje, toda bil sem zasvojen do te mere, da nisem želel preživeti dneva, ko ne bi bil," je priznal glasbenik. Tako svojo izkušnjo tudi opeva v enem izmed svojih besedil. "Ni me strah pasti, ker sem že padel prej," je zapisano v skladbi The Fall. "V tej industriji me res ni strah neuspeha, ker, če kaj, vem, kaj pomeni, če sem na tleh," je še zatrdil glasbenik.

V komercialno sfero je zakorakal šele z albumom Beauty Behind the Madness, ki ga je izdal avgusta. Toda na pisanje popskladb ne gleda kot na dejstvo, da se je prodal. Še več, pravi, da je to zelo zahtevna umetnost. Naprej ga žene strah. "Mislim, da je najslabša stvar, ki jo lahko rečejo o umetniku, da je imel potencial zvezde," pravi in dodaja, da želi dokazati svoj talent. Še več, želi postati Michael Jackson svoje generacije.