Utrinek z lanskega glasbenega praznovanja v središču Ljubljane. Foto: Organizator Foto:
Utrinek z lanskega glasbenega praznovanja v središču Ljubljane. Foto: Organizator Foto:

Glasbeniki različnih zvrsti bodo nastopili na več uličnih prizoriščih v središču mesta in v AKC-ju Metelkova mesto. Začetek poletja pa bodo na ta način prvič zaznamovali še v KUD-u France Prešeren in Kinu Šiška.

Po vzoru priznane mednarodne iniciative Fete de la Musique, ki od leta 1982 ob poletnem solsticiju, 21. junija, poteka v več kot 100 državah in 340 mestih po vsem svetu, bodo danes tudi slovenski glasbeniki igrali na prostem in na drugih prizoriščih, ki bodo v ta namen brezplačno odprta za širšo javnost.

Ko se glasbi odprejo nenavadna prizorišča
Praznik glasbe je priložnost, da se glasbi odprejo neobičajna prizorišča, kot so bolnišnice, domovi za starejše občane, muzeji, šole in druge javne zgradbe. Na Prazniku glasbe se tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih zvrsti brezplačno v živo predstavijo domačemu občinstvu in turistom, ki v enem dnevu dobijo edinstven vpogled v slovensko glasbeno kulturo. Mladi glasbeniki pa lahko z nastopom bogatijo svoje glasbene izkušnje.

Več informacij o dogodkih v okviru Praznika glasbe najdete tukaj.
Slovenski praznik glasbe omogoča skupina različnih organizacij, ki želijo na ta način promovirati slovensko glasbo in poudariti pomen živih glasbenih nastopov. Koordinatorji in producenti so tudi letos Glasbena zadruga Celinka, Društvo Kapa, Slovenski glasbenoinformacijski center (Sigic) in oddelek za kulturo mestne občine Ljubljana, so sporočili s Sigica.

Sigic bo ob tej priložnosti organiziral tudi sejem glasbenih založnikov. K sodelovanju so povabili založbe, ki izdajajo slovensko glasbo oziroma glasbeno literaturo v slovenščini. Na povabilo se je odzvalo več kot 30 založb, ki se bodo od 16. ure dalje predstavljale na stojnicah na Stritarjevi ulici.

Na lanskem, prvem slovenskem Prazniku glasbe je v središču prestolnice in na območju AKC-ja Metelkova mesto nastopilo približno 150 domačih in tujih glasbenih ustvarjalcev.