Po Springsteenu so se odpovedi začele kar vrstiti. Foto: EPA
Po Springsteenu so se odpovedi začele kar vrstiti. Foto: EPA

Zakon je razveljavil precej lokalnih ukrepov, ki so ščitili istospolno usmerjene in transspolne ljudi. Pearl Jam so v izjavi dejali, da se morajo postaviti proti predsodkom. "Zakon je precej podel in spodbuja diskriminacijo," so dejali.

Kot poroča BBC, bi morali Pearl Jam v sredo nastopiti za več kot 20.000 ljudi v eni izmed večjih aren v Raleighu. Za bojkot se je odločila tudi skupina Boston in odpovedala tri koncerte v Severni Karolini, protestu pa so se pridružila tudi podjetja PayPal, Apple in Facebook.

Straniščni zakon narekuje transspolnim osebam, da uporabljajo le tista javna in službena stranišča, ki sovpadajo s spolom, pripisanim ob rojstvu. Guverner Pat McCrory že poskuša spremeniti nekatere dele zakona in ga narediti prijaznejšega do LGBT-skupnosti, a del o uporabi stranišč naj bi vseeno ostal nespremenjen.

Pevka Cyndi Lauper je na drugi strani dejala, da koncerta ne namerava odpovedati in da ga bo raje spremenila v zbiranje javne podpore za pravice skupnosti. Celoten izkupiček od koncerta bo darovala organizaciji, ki se bojuje za enakost LGBT-skupnosti in preklic zakona v Severni Karolini.