DMX poleti prihaja na Hrvaško. Foto: Arhiv izvajalca
DMX poleti prihaja na Hrvaško. Foto: Arhiv izvajalca
DMX, čigar pravo ime je Ear Simmons, je v svoji karieri prodal več kot 30 milijonov albumov po svetu. Foto: Reuters
DMX
DMX v družbi Russlla Simonsa in Runa iz legendarne zasedbe Run DMC. Foto: EPA

Izvajalec z največjim številom platinastih izdaj v svetu hiphopa in kar 30 milijoni prodanih nosilcev zvoka je svojo kariero zgradil tudi v Hollywoodu, kjer je zaigral v filmih kot Belly, Romeo mora umreti, Smrtni udarec in drugi. Toda njegov napad med letoma 2000 in 2005 na komercialno tržišče s skladbami, kot so X Gon' Give It To Ya, Lord Give Me a Sign in Where the Hood At, so zaustavile njegove težave z zakonom.

DMX se je med svojo kariero večkrat ustavil na sodišču in presedel kar nekaj let zaradi posedovanja nedovoljenih substanc (največkrat marihuane in heroina) in orožja, mučenja živali, vožnje brez vozniškega dovoljenja ...

Ko je bil leta 1999 na turneji Hard Knoc Life z Jay-Z-jem, Method Manom in Redmanom, je bil aretiran zaradi napada z nožem na avtobusu, toda pozneje so bile obtožbe opuščene.

Lani pa so si sledile aretacije zaradi prometnih prekrškov in predvsem vožnje brez vozniškega dovoljenja. Novembra lani je bil aretiran na letališču v Južni Karolini zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc. Odvedli so ga na policijsko postajo, kjer je za zapahi preživel tri ure.

DMX je del "stare šole" predstavnikov hiphopa, znan po tem, da se je hitro spuščal v besedne dvoboje. Najbolj razvpit je njegov spor z Jajem Rulom, ki ga je obtožil plagiatorstva, vendar sta nato zgladila nesoglasja.

"Težave z zakonom me niso spremenile kot izvajalca," je dejal letos v enem izmed intervjujev, ko se je na turneji ustavil v Bolgariji. "Nisem kriminalec. Imam avto, in če me želijo ustaviti vsakič, ko se usedem vanj, naj me analizirajo, ampak kmalu bom nazaj na cesti in bom vse ponovil, je** ga!"

Znova na turneji
Zadnje leto se je odpravil nazaj na turnejo, med drugim se bo med 23. in 25. julijem ustavil na festivalu New Yorker Fresh Island na plaži Zrće, kamor prihajajo tudi Method Man in Redman ter Pusha T. "Kakovost rapa je v tem trenutku na najnižji mogoči ravni. V večini primerov so zanič," je dejal raper, ki skuša izpolniti svoje sanje, da bi postal pastor. Hkrati je priznal, da ne uporablja spleta in še vedno uporablja blackberry, ker potrebuje tipke na telefonu, da kliče.