Glasba
(5)
The Moody Blues
Zasedba The Moody Blues leta 1970 ob prihodu na nizozemsko letališče Schiphol. Ray Thomas je na posnetku drugi z desne. Foto: Wikipedia Commons
Days Of Future Passed
Pri snemanju prelomnega albuma zasedbe The Moody Blues, naslovljenega Days Of Future Passed, ki je izšel leta 1967, sodeloval tudi The London Festival Orchestra. Foto: Discogs

Umrl je Ray Thomas, ustanovitelj The Moody Blues, ki so tlakovali pot progresivnemu rocku

Pevec in flavtist je umrl pri starosti 76 let
8. januar 2018 ob 16:55
London - MMC RTV SLO, STA

Poslovil se je pevec in flavtist ter ustanovitelj britanske rokovske zasedbe Moody Blues, ki je zaslovela v 60. letih preteklega stoletja, pozneje pa je pripomogla k razvoju progresivnega oziroma art rocka.

Leta 1941 rojeni Ray Thomas, ki je bil velškega rodu, je umrl samo štiri mesece pred slovesnostjo, na kateri bodo skupino uvrstili v Dvorano slavnih rokenrola v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio.

Thomas je glasbeno kariero začel z igranjem v skupinah bluesa v Birminghamu. Tam je tudi leta 1964 zasnoval zasedbo s polnim imenom The Moody Blues z Mikom Pinderjem in Dennyjem Laineom, kmalu pa sta se jim pridružila še Graeme Edge in Clint Warwick.

Tlakovanje poti novi glasbeni usmeritvi
Moody Blues so izhajali iz bluesa, vendar so z uspešnico Go Now leta 1964 nakazali smer proti kompleksnejšemu, orkestralnemu zvoku, s katerim so pripomogli k razvoju progresivnega oziroma art rocka. Mednarodno slavo so dosegli še s singli Tuesday Afternoon, Question ter Nights in White Satin, v kateri je Ray Thomas izvedel prepoznavni solo na flavti.

Eden prvih uspešnih konceptualnih albumov
Album Days of Future Passed, ki so ga izdali leta 1967, velja za enega izmed prvih uspešnih konceptualni albumov in ga mnogi opisujejo kot enega od mejnikov v zgodovini glasbe. Šlo je za spoj rocka in klasične glasbe, pri snemanju je sodeloval tudi The London Festival Orchestra.

Velja, da so Moody Blues s svojim bogatim simfoničnim zvokom vplivali na ustvarjanje skupin, kot so Yes, Genesis, Electric Light Orchestra in Deep Purple. Zasedba je do danes prodala 70 milijonov nosilcev zvoka po vsem svetu.

Tudi dva samostojna albuma
Thomas je za skupino napisal več skladb, požel pa je tudi nekaj uspeha s samostojnima albumoma From Mighty Oaks in Hopes Wishes And Dreams.

Ray Thomas je umrl pri starosti 76 let na svojem domu v Surreyju nedaleč od Londona, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili diskografski hiši Esoteric Recordings in Cherry Red Records. Za glasbenika je bil usoden rak na prostati, sicer pa je že leta 2014 povedal, da so mu diagnosticirali to bolezen.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
balrog
# 08.01.2018 ob 18:57
Lepe so bile noči z ljubeznijo v belem satenu ... solzavo, ampak kdaj smo potrebovali prav to. Mojstrovina patosa. Odhajajo rokerji, glasbeniki, skladatelji, ki so pisali in živeli in uživali glasbo.
velenjcan
# 08.01.2018 ob 18:36
Nights in white satin se od začetka drži nekaj neponovljivega, nikoli ni bilo kakšnega omembe vrednega remaka. Dolgo se je dolgo držala med najbolje prodajanimi, bila na vrhu v Belgiji, Franciji..., nikdar pa v Britaniji. Tista leta je bilo težko najti fešto ali drugo priložnost za poslušanje brez te pesmi.
Bubi
# 08.01.2018 ob 18:23
To pa je žalostna novica. Počivaj v miru.
doba
# 08.01.2018 ob 23:42
Še ena nepotrebna oz. prezgodnja žrtev raka na prostati. Res tragično.
fuckwad
# 10.01.2018 ob 09:54
Nights in white satin je bila večno moj guilty pleasure, heh.
Kazalo