Glenn Frey se je podpisal pod vrsto uspešnic. Foto: Reuters
Glenn Frey se je podpisal pod vrsto uspešnic. Foto: Reuters

"Z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je zapustil naš prijatelj in ustanovitelj Eaglesov Glenn Frey. Glenn se je zadnjih nekaj tednov pogumno boril, a je v ponedeljek na žalost podlegel bolezni," so ob smrti prijatelja zapisali člani skupine in družina. Kot je znano, je Frey v 68. letu starosti umrl zaradi posledic zapletov pri ulceroznem kolitisu, revmatoidnem artritisu in pljučnici, je poročal Rolling Stone.

"Besede ne morejo opisati naše žalosti niti ljubezni in spoštovanja za vse, kar je dal nam, svoji družini, glasbeni skupnosti in milijonom oboževalcem po vsem svetu," so še zapisali.

Frey, ki se je rodil v Detroitu, se je v poznih šestdesetih preselil v Los Angeles, kjer se je njegova zgodba o uspehu začela. Frey je namreč leta 1971 skupaj z Donom Henleyjem, Berniejem Leadonom in Randyjem Meisnejem ustanovil skupino The Eagles. Kot soavtor se je podpisal pod uspešnice, kot so Hotel California, Heartache Tonight, Lyin' Eyes in Take It Easy.

Le kdo ne pozna pesmi Hotel California?
The Eagles so ena najuspešnejših skupin iz sedemdesetih let, njihov album Hotel California je bil po izboru revije Rolling Stone na seznamu 500 najboljših albumov vseh časov uvrščen na 37. mesto. Njihov album Greatest Hits (1971-1975) je bil v preteklem stoletju najbolj prodajan album v ZDA, po vsem svetu pa so prodali več kot 150 milijonov njihovih albumov. Leta 1998 so Eaglese sprejeli tudi v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Skupina je vrhunec dosegla leta 1976 s pesmijo Hotel California, štiri leta pozneje pa je razpadla. Takrat je Henley povedal, da bodo znova zaigrali skupaj, ko bo zmrznil pekel, in to se je očitno zgodilo 14 let pozneje, saj so se člani skupine spet združili in posneli album Hell Freezes Over.

Frey je po razpadu skupine Eagles začel uspešno samostojno kariero, za film Policist z Beverly Hillsa je posnel uspešnico The Heat in On, za serijo Miami Vice pa je napisal pesem You Belong to the City.