Haggard ob prejemu nagrade crystal mileston na podelitvi countrynagrad leta 2014. Foto: Reuters
Haggard ob prejemu nagrade crystal mileston na podelitvi countrynagrad leta 2014. Foto: Reuters
false
Haggard s še eno legendo, Williejem Nelsonom, leta 2004. Foto: Reuters

Haggard, ki je v svoji 60-letni karieri nanizal 47 albumov in vrsto radijskih uspešnic, je bil znan tudi kot "pesnik malega človeka", njegove pesmi pa so odražale njegovo težko otroštvo in glasbene začetke kot tudi njegovo nežnejšo plat in ameriški ponos, ni pa manjkalo tudi klasik countryja o upornikih in odpadnikih.

Haggard, morda najbolj znan po takih klasikah, kot sta Okie From Muskogee in Workin’ Man Blues, je svoje pesmi pisal sam, poleg tega pa je še igral kitaro in gosli.

Haggardovi starši so se med veliko depresijo preselili iz Oklahome v Kalifornijo, kjer so se z otroki naselila v zapuščen železniški vagon, kjer se je rodil Merle. Ko je bilo fantu osem let, je njegov oče umrl zaradi krvavitve v možganih, kar je Merla močno zaznamovalo. Pri 12 letih se je naučil igrati kitaro, hkrati pa hitro postajal zelo uporniški, zato ga je mama poslala v poboljševalnico, kjer pa se je njegovo vedenje samo še poslabšalo.

Težavna leta
Sledila so težavna leta, v katerih je Haggard zaradi tatvin in drugih manjših prekrškov večkrat prišel v navzkriž z organi pregona. Pri 14 letih je pobegnil v Teksas, se nato vrnil domov, a bil pozneje večkrat aretiran. Vmes je delal kot voznik tovornjaka s krompirjem, kot kuhar, obračalec sena in delavec na naftni vrtini, zvečer pa prepeval po lokalnih klubih in barih. Med prestajanjem ene izmed številnih zapornih kazni je izvedel, da žena pričakuje otroka z drugim, kar ga je močno potrlo in je v zaporu na skrivaj začel kockanje in žganjekuho.

A vse težave z zakonom je na koncu premagal in se uveljavil kot izvrsten glasbenik, pri čemer mu je uporniška, odpadniška podoba zakrknjenega postopača prišla prav, takratni kalifornijski guverner Ronald Reagan pa mu je leta 1972 kazensko datoteko izbrisal.

Od političnih do pivskih
Haggard nikdar ni bil povsem tipični countrypevec - njegova Okie From Muskogee je tako bolj kot domoljubna pesem označena kot kritika Nixonovega predsednikovanja in vietnamske vojne, je pa poskrbel tudi za nekaj najlepših balad countryja, kot so Today I Started Loving You Again, If We Make It Through December, Sing Me Back Home in Hungry Eyes.
Ne smemo pa pozabiti tudi na tiste hudomušnejše, pivske poskočnice z zgovornimi naslovi The Bottle Let Me Down, Swingin’ Doors, I Think I’ll Just Stay Here and Drink in Working Man Blues, ki veljajo za začetek pravega honky tonka.

Haggard je bil poročen petkrat in ima šest otrok.

Pevec, ki se je leta 2008 boril z rakom na pljučih, je zaradi bolezni pred kratkim odpovedal svoje aprilske koncerte, ampak je sporočil, da upa, da se že maja vrne na odre.