Glasba
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Fleetwood Mac
V 50 letih delovanja je skupina doživela številne vzpone in padce, a so vse preživeli in so še danes izredno priljubljeni. Foto: Reuters

Dodaj v

Umrl nekdanji kitarist Fleetwood Maca

Danny Kirwan je bil star 68 let
10. junij 2018 ob 09:18
London - MMC RTV SLO

Britanski kitarist Danny Kirwan, ki je največji uspeh s skupino Fleetwood Mac dosegel med letoma 1968 in 1972, je v petek umrl v 69. letu starosti.

"Danes nas je doletela žalostna novica, v Londonu je umrl Danny Kirwan. Danny je bil v naših zgodnjih letih gonilna sila skupine. Njegova ljubezen do bluza ga je privedla do tega, da se je leta 1968 pridružil Fletwood Macu, kjer je za več let našel svoj glasbeni dom. Dannyjeva zapuščina bo živela naprej z njegovo glasbo. Hvala, Danny Kirwan, pogrešali te bomo," je ob tragični izgubi zapisal Mick Fleetwood.

Izdal štiri samostojne albume
Kirwan se je skupini pridružil prav na pobudo Micka Fleetwooda, ko je bil star komaj 18 let. S Fleetwood Macom je prvič nastopil z uspešnico Albatros, čeprav je bil nadarjen kitarist, ga je med turnejo leta 1972 iz skupine odnesel njegov alkoholizem.

Potem ko so ga odpustili, se je njegovo stanje še poslabšalo. Najprej se je preizkusil na solopoti in izdal štiri albume, konec 70. let pa so bile njegove težave z alkoholom in duševnim zdravjem tako velike, da je ukvarjanje z glasbo popolnoma opustil, vse od 80. let dalje pa je večino časa živel kot brezdomec.

Do smrti živel kot brezdomec
Ko je za njegovo usodo izvedel Mick Fleetwood, ga je leta 1993 s pomočjo enote za pogrešane osebe začel iskati. Našel ga je v domu za brezdomce, takrat pa je Kirwan tudi zadnjič spregovoril za medije.

"Za mano je težko obdobje, ampak ne morem se pritoževati. Nekako preživim, nimam doma, ampak saj ga tako ali tako nikoli nisem imel, saj sem bil od mladih let ves čas na poti. Lahko sem samo vesel, da sem imel priložnost igrati s skupino. Vendar več kot štiri leta nisem zdržal, nisem mogel prenesti takega življenjskega sloga," je takrat pojasnil Kirwan, ki se pozneje ni več pojavljal v medijih in je vse do svoje smrti živel kot brezdomec.

Kirwan je bil leta 1998 z osmimi člani skupine sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla, vendar se podelitve ni udeležil, poroča Rolling Stone.

S kitaristi niso imeli sreče
Fleetwood Mac so izdali 17 studijskih albumov, a je od zadnjega, Say You Will, minilo že 15 let. V polstoletni karieri so nanizali vrsto zimzelenih uspešnic, kot so Dreams, The Chain, Go Your Own Way, Rhianon, Gypsy, Say You Love Me in Little Lies.

S kitaristi skupina nikoli ni imela največje sreče – nekdanji kitarist Bob Welch je leta 2012 storil samomor, istega leta pa je umrl tudi Bob Weston, ki je s skupino igral na začetku 70. let.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
hernandez
# 10.06.2018 ob 13:05
Lepo da ste omenili to novico, ampak članek vsi zasluži vso kritiko.
Poleg Kirwana omenjate še neke Fleetwood Mac kitariste, niti z eno besedico pa ne omenite ustanovnega člana in njihovega edinega kultnega kitarista Peter Greena, ki je btw tudi komponiral Albatrossa (Kirwan mu ga je samo pomagal posneti). Tudi Green spada med "nesrečne" Fleetwood Mac kitariste, saj se mu je od LSD-a povsem utrgalo in je rabil nekih 10-15 let, da se je vrnil v neko približno normalno življenje.
(Če nekdo še vedno ne ve kdo je Green, naj omenim njegovo verjetno najbolj znano skladbo Black Magic Woman, ki jo je čez čas zelo uspešno priredil tudi Santana. In da tak tip ni niti omenjen v članku, se mi zdi prav diletantsko)
velenjcan
# 10.06.2018 ob 12:11
Prišel, naredil in odšel: Albatros je vsekakor ena brezčasnih skladb
milina
# 10.06.2018 ob 12:50
fantastična glasba, žalostna zgodba...
evaevi
# 10.06.2018 ob 09:25
Trdoživ možak glede na vse našteto, dobro se je držal skoraj do 70. leta, izjemno!
HOR
# 10.06.2018 ob 13:29
RIP
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
18
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo