Nastopi Rdeče armade so pravo doživetje. Foto: Organizator
Nastopi Rdeče armade so pravo doživetje. Foto: Organizator
Obeta se pravi spektakel. Foto: Organizator

Več kot 150 pevcev, glasbenikov in plesalcev bo z zanje značilno udarnostjo, energičnostjo in duhovitostjo poskrbelo za doživetje, ki mu težko najdemo par. Rusom se bodo kot posebni gostje pridružili še slovenski "revolucionarji" iz tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Oto Pestner in Lado Leskovar.

Rdeča armada se v Sloveniji ustavlja prvič, poročila s terena, kjer so že nastopali, pa govorijo o Rusom primerni veličastni in pompozni predstavi z repertoarjem, ki ga orkester črpa iz ruskih narodnih pesmi, ruskih domoljubnih pesmi in klasične glasbe (Bizet, Wagner, Mozart, Michel Legrand, Francis Lai …), pa tudi pop- in rockuspešnic.

"Dragulj svetovne umetniške scene"
Britanski Daily Telegraph je zbor Rdeče armade označil za "nepogrešljiv del ruske kulture" in "dragulj svetovne umetniške scene", zbor pa je med drugim nastopil že pred papežem Janezom Pavlom II., na slovesnostih ob zaprisegi ruskih predsednikov, na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Zbor se vsako leto 9. maja udeleži tudi parade, ko Rusija praznuje zmago nad nacisti v drugi svetovni vojni.

V preteklih 30 letih je ansambel, ki šteje dobrih 400 izvajalcev (tudi iz slovitega Bolšoj Teatra) nastopal na več kot 7.000 koncertih pred več kot 20 milijoni gledalcev v več kot 50 državah. Med skladbami, ki jih lahko pričakujemo v petek zvečer, so take klasike kot Oda radosti, Ivan Susanin, Vesela vdova, Kalinka, Those were the days, Turandot (3. dejanje) in Hava Nagila. In nekje med kozaškimi plesi in Ave Marijo postrežejo celo s Sex Bomb Toma Jonesa ali pa Get Lucky dvojca Daft Punk.

Ruska zgodovina in zbor Rdeče armade sta sicer med seboj neločljivo povezana. Moški pevski zbor so sestavljali vojaki, katerih naloga je bila dvigovati moralo izmučenih čet in slaviti duh revolucije, saj njihove pesmi budijo spomin tudi na oktobrsko revolucijo.



Na obisku pri orkestru Rdeče armade
Na obisku pri orkestru Rdeče armade