Izbor za pesem Evrovizije bo letos potekal od 10. do 14. maja. Foto: Reuters
Izbor za pesem Evrovizije bo letos potekal od 10. do 14. maja. Foto: Reuters
Evrovizija
Letošnja voditelja izbora bosta Måns Zelmerlöw in Petra Mede. Foto: Reuters
Maraaya
Kdo bo letos zastopal Slovenijo, boste izvedeli 27. februarja. Foto: Reuters

Pred letošnjim letom je vsaka skupina glasov štela 50 odstotkov, točkovno pa so bili javno dostopni le glasovi občinstva. Glede na to, da se bo od letos naprej podelilo enkrat več točk kot prejšnja leta, je možnost za nič točk na končni razvrstitvi toliko manjša. Občinstvo in komisija bosta dodelila 10 ali 12 točk za najljubši dve skladbi, ter od 1 do 8 točk za preostale.

Kaj pomenijo spremembe?
Strokovnjakinja za Evrovizijo, Charlotte Runcie, je za Telegraph razložila, da bodo nova pravila spremenila tudi način, kako so rezultati predstavljeni po televiziji: "Predstavnik države se bo vklopil v prenos in predstavil točke, ki jih je dodelila strokovna žirija. Nato bodo voditelji ločeno predstavili telefonske glasove posamezne države in od najnižje do najvišje uvrščene razkrili deset izvajalcev, ki bodo kombinirano dosegli največje število glasov."

Tako bodo gledalci morali ostati pozorni do samega konca. V teoriji ta način glasovanja izbor naredi zanimivejši. Organizatorji bodo s tem gledalce prisilili, da bodo morali ostati pred zasloni do samega konca, če bodo želeli vedeti, kdo je zmagovalec.

"V letih do zdaj je bil zmagovalec znan najpozneje po 20 minutah od začetka razglasitve rezultatov. Ta format glasovanja bo v izbor vnesel zanimivost," je razložil režiser letošnjega izbora Martin Österdahl.

V letu 2015 je bila Italija očitna zmagovalka glede na glasove občinstva, niso pa dobili dovolj točk strokovne komisije, kar jih je stalo zmage. "Zanimivo je, da so bili glasovi strokovne žirije leta 2009 uvedeni ravno zaradi tega, da bi preprečili medsosedska zavezništva, kar se je razumelo kot prednost vzhodnih držav, prikrajšane pa naj bi bile zahodne države. A na lanskem izboru so ravno glasovi komisije Italiji preprečili zmago in jo v roke položili Švedski," je dodala Runcie.

Je ta sprememba trajna?
Runcie pravi, da bodo nova pravila gotovo prinesla nov pogled na izbor. "Razglasitev rezultatov bo verjetno daljša kot prejšnja leta, pozornost gledalcev pa je težko obdržati že med glavnim programom."

Strokovna komisija bo nastope ocenjevala z različnih vidikov kot občinstvo. "Oni enostavno ne vidijo nastopa na enak način kot mi. Žirija spremlja že celotno generalko, ki sicer ni predvajana na televiziji, da lahko nastop in skladbo res celovito oceni."

Če je na finalno noč velika razlika med glasovi žirije in občinstva, se je ne bo pripisovalo toliko političnim zavezništvom kot temu, da je bil nastop med generalko enostavno tako slab, da mu je komisija namenila manj točk.