TLC so pomenile pomembno prelomnico v zgodovini dekliških skupin, ki so pravi razcvet doživljale v 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
TLC so pomenile pomembno prelomnico v zgodovini dekliških skupin, ki so pravi razcvet doživljale v 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA
T-Boz, Chilli, TLC
Za Left Eye je ostala reka pretočenih solz.
TLC, Lisa Lopez
Članice skupine TLC pozneje niso nikoli našle prave zamenjave za Liso.
T-Boz in Tony Braxton
Drugi članici sta se pozneje pojavljali le še kot posebni gostji na najrazličnejših dogodkih (na fotografiji T-Boz v družbi pevke Tony Braxton). Foto: EPA

To je bil dan, usoden za tretjino dekliškega fenomena TLC - Liso "Left Eye" Lopes.

Danes, ko je drznost eden izmed atributov, ki ti lahko le pomagajo pri prodaji glasbe, Left Eye - tista uporniška tretjina ikonske dekliške skupine TLC -, ne bi predstavljala anomalije v sistemu. A v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je namesto prevez za oči, uporabljala kar kondome, je povzročala številna dvigovanja obrvi in zmrdovanja ob besedah: "Če potrebujem zvečer ali na sredini noči, nisem preponosna, da bi prosila." (Op. a. prevod izseka iz skladbe Ain't Too Proud To Beg - If I need it in the morning or the middle of the night, I ain't too proud to beg.)

Otrok filadelfijskih ulic se je v najstniških letih - leta 1991 - pridružil trojki Second Nature, nad katero je bedela in dirigirala menedžerka Perri "Pebbles" Reid - r'n'b pevka in pozneje žena soustanovitelja založbe LaFace Records Antonia "LA" Reida. Kmalu po združitvi se je skupina preimenovala v TLC, samo ime pa je izviralo iz inicialk prvotnih treh članic - Tionne, Lise in Crystal. Med Perri in Crystal Jones se ni vzpostavila kemija, kot bi si je obe želeli, zato je menedžerka v skupino pripeljala do tedaj spremljevalno plesalko Rozondo Thomas. A to ni vplivalo na samo ime skupine, saj so Rozondo kmalu prekrstili v Chilli. Perri pa se je tako postavila v vlogo druge "matere" Left Eye, Tionne "T-Boz" Watkins and Rozonde "Chilli" Thomas.

Ohlapna oblačila in drzna besedila
V svojih ohlapnih kavbojkah Guess, narobe obrnjenih čepicah, prevelikih majicah z dodatki lateksa in zvoka, ki ga je večinoma zakrivil producent Dallas Austin, so predstavljale zaušnico takratnemu mainstreamu. Pop, rap in r'n'b paket z drznimi besedili in pogumnimi sporočili o takrat tabuizirani temi - aidsu, so jih okrepile do te mere, da je javnost za njihovimi maskami, začela poslušati tudi besedila, kot na primer Waterfalls.

Lisini uspehi in padci
Pred desetimi leti in enim dnem je bila 30-letna Left Eye s svojo skupino usidrana v sodobno popkulturo: štirje grammyji, številni platinasti albumi, singli, kot so No Scrubs in Creep ter laskavi ugled druge najbolj prodajane dekliške skupine vseh časov (za Spice Girls). A še pred smrtjo v tragični avtomobilski nesreči med duhovnim popotovanjem po Hondurasu je raperska tretjina TLC-ja doživela kar precejšen del svoje drame.

Zares "nora"?
Ko so leta 1994 dekleta z albumom Crazy Sexy Cool pridevnike iz naslova vzele za svoje: Chilli si je pripisala "seksi", T-Boz "kul" in Left Eye "nora", se je zdelo, da je prav ona malce preveč zares vzela svojo simbolično oznako. Ker se je počutila zanemarjeno v razmerju z igralcem ameriškega nogometa Andrejem Risonom, je zažgala nekaj njegovih superg, kar je pozneje v plamene spravilo celoten njegov dom v Georgii. Left Eye pa je odkorakala od tam v lisicah. A pranje umazanega perila v javnosti se ni končalo s požigom, saj sta prek medijev začela z nizi obtožb o varanju in celo nasilju v družini.

Neusmiljeno samosvoja Left Eye se je v času razvoja skupine vedno bolj počutila zapostavljeno, predvsem po množičnem uspehu skladb, kot sta bili Scrubs in Unpretty. Sama je menila, da so njeno vlogo v skupini zmanjšali.

Javna drama in spori
Kot pa je bilo v navadi, je Left Eye še pred izdajo njihovega četrtega albuma 3D - ki se je izkazal za njihov zadnji skupni album - znova poskrbela za dramo, ki ni ostala neopažena v javnosti. Za revijo Vibe je tako izjavila: "Diplomirala sem iz tega obdobja. Ne morem več stati stoodstotno za projektom in glasbo TLC, ki me naj bi predstavljala." T-Boz in Chilli ji nista ostali dolžni in sta za Entertainment Weekly dejali, da Left Eye "ne spoštuje skupine" in da je osredotočena le na del, ki se imenuje "Left Eye". Zato je vrgla rokavico Chilli in T-Boz z izdajo samostojnega albuma, kar pa se ni izkazalo za najboljšo potezo, saj njen samostojni prvenec Supernova ni bil nikoli izdan v Združenih državah Amerike.

Nato pa je prišel tragičen dan, po katerem so se T-Boz, Chilli in Austin odločili, da v spomin na najbolj trmoglavo, a hkrati nepogrešljivo članico trojice kljub vsemu izdajo album 3D, kamor so k sodelovanju povabili številne producente, med katerimi so bili Rodney Jerkins, The Neptunes, Raphael Saadiq, Missy Elliott and Timbaland. Odločitev je padla, da po promociji njihovega zadnjega albuma, na katerih je Left Eye pustila vokalni pečat na štirih skladbah, članice ne iščejo zamenjave za njo, ampak se preprosto umaknejo s prizorišča.

Sledili so albumi najboljših uspešnic, nekaj koncertov v spomin skupini, ki je pretresla 90. leta prejšnjega stoletja, a pravega nadomestila za izgubo - čeprav sta Chilli in T-Boz iskali tretjo članico celo prek resničnostnega šova za nekaj enkratnih nastopov - niso nikoli našli. Niti niso želeli (?).