Glasba
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
V Guči se trobentači srečujejo že od leta 1961. Foto: Reuters
VIDEO
Festival v Guči obiskalo...

Dodaj v

Video: Pol milijona ljudi na Guči, med tujci prevladujejo Slovenci

Na festivalu tudi člani skupine Pivo in čevapi iz Postojne
9. avgust 2015 ob 17:07,
zadnji poseg: 9. avgust 2015 ob 17:54
Guča - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Guči v Srbiji poteka že 55. festival trobente. Tudi tokrat se ga udeležujejo številni domači in tuji gostje, med katerimi vnovič prevladujejo Slovenci.

Včerajšnji tekmovalni del, ko se je za zlato trobento potegovalo 16 skupin, si je ogledalo okoli 150.000 obiskovalcev, v sedmih dneh pa je festival v Guči, ki se danes končuje, obiskalo pol milijona ljudi.

Čez Gučo so se tako kot vsako leto sprehodili udeleženci koncertov - iz Srbije in od drugod, tudi člani skupine Pivo in čevapi iz Postojne. Letos so v Guči drugič, lani so tudi tekmovali. "Super je, super je, nikoli boljše, pridemo še, zagotovo," je povedal Blaž iz omenjene skupine.

Na ulicah Guče se veseli vsak na svoj način. "10 let sem že obsedena z Gučo. Tu sem ves teden," je povedala Mira iz Beograda, Pascal iz Francije je prav tako navdušen nad festivalom: "Gučo obožujem. Tukaj sem bil pred dvema letoma, spet sem jo hotel obiskati." Gojko iz Tovariševa pravi, da je Guča najboljše, kar lahko Srbija ponudi.

Poleg trobente sta glavni del zabave pijača in jedača. Na meniju mora biti vedno vsaj to troje - pečeno jagnje, odojek in znamenito svatovsko zelje.

Od Bregovića do Markovićev
Na "prazniku trobente" sodelujejo skupine iz regije, nastopili pa so oziroma bodo Goran Bregović, Sanja Ilić in Balkanika, Ekrem Mamutović, Boban in Marko Marković in Elvis Ajdinović. Predstavnik tamkajšnjih oblasti Milivoje Dolović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da bo v Guči letos v ospredju trobenta, ne pa turbofolk in koncerti estradnih zvezdnikov. Poleg že omenjenih bodo na srečanju nastopili tudi orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića in Dejana Jevđića.

D. S., Marta Razboršek (TV Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
member04
# 09.08.2015 ob 19:46
vsak gre tja, kjer mu paše..... Meni ta sorta glasbe ne sede in najverjetneje Guče ne bom nikdar obiskal.
svyatoslav
# 09.08.2015 ob 19:39
Zaradi komercializacije in trume turistov iz vsega sveta, je Guča izgubila svoj čar - tako je že celo desetletje.
Festival, ki je namenjen tradicionalni srbski glasbi, je postal meka pijančevanja, nekulture in vulgarnosti, ne pa tekmovanje za prvo trobento Srbije.
Obžalujem.
zamudnik
# 10.08.2015 ob 00:32
nastopili pa so oziroma bodo Goran Bregović, Sanja Ilić in Balkanika, Ekrem Mamutović, Boban in Marko Marković in Elvis Ajdinović. Predstavnik tamkajšnjih oblasti Milivoje Dolović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da bo v Guči letos v ospredju trobenta, ne pa turbofolk in koncerti estradnih zvezdnikov. Poleg že omenjenih bodo na srečanju nastopili tudi orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića in Dejana Jevđića.

Benti, koje zvezde! :-)
Ne mor'š verjet', da se tole poudarja na slovenskem nacionalnem mediju.
what?
# 09.08.2015 ob 19:44
Festival, ki je namenjen tradicionalni srbski glasbi, je postal meka pijančevanja, nekulture in vulgarnosti, ne pa tekmovanje za prvo trobento Srbije.
Obžalujem.


+1

podpis.
frank james
# 12.08.2015 ob 09:24
Guča je kraj , kjer se slovenska svetovljanska za vse odprta mladina, ki doma fura videz nekih alternativcev, hipsterjev in podobnih jajc, koma pijana kruli po ulicah prireditvenega kraja, gesla kot so npr. " kad češ doći brate Radovane, čekamo te sa četiri strane, oj Krajino ti si naša dika, od Topole pa do Ravne Gore, Ko to kaže ko to laže Srbija je mala'' itd. Postanejo glavni kupci vsemogoče krame, ki jo predstavlja ikonografija iz srbske zgodovine od solunske fronte do zadnjega balkanskega konflikta. Med vsemi temi svetlečimi šajkačami in kokardami, mrtvaškimi glavami in pravoslavnimi simboli ,se na glavah teh naših turistov večkrat znajde tudi kakšna baretka z oznakami raznih " specialnih "enot, kot so Arkanovi tigri, Beli orli, Dinarska divizija, itd. Vse to videno in slišano na licu mesta. Drgače pa ja: Guča je ZAKON!!
Binder Dandet
# 10.08.2015 ob 09:25
"tuji gostje, med katerimi vnovič prevladujejo Slovenci."

Lahko bi s cifro postregli.
Mazni
# 09.08.2015 ob 23:08
Za Nemce je Dunaj že Balkan, za Švede so pa Nemci južnjaki. Jaz osebno grem rad zgodaj spomladi za en vikend na roadtrip in mimogrede še na kakšno kobasicijado ali svinjekolj v Vojvodino, kjer lahko uživaš v čarih banatske pijače in jedače. Svadbeni kupus oziroma poročno zelje pa mora biti osnova za dobro prenašanje alkohola.
kučkučki
# 09.08.2015 ob 19:21
očitno še nisi bil tam, ker če bi bil bi vedel da je tam resnično veliko slovencev in to tistih tapravih in manj ksenofobično usmerjenih...
antiani
# 09.08.2015 ob 19:08
Srbi mojstri zabav, dobre hrane in pijače . Respect. Nikoli ne razočarajo, kar vedno znova dokazuje obisk z celotne evrope. Škoda , ker v naših koncih nimamo kaj podobnega.
Kazalo