V Guči se trobentači srečujejo že od leta 1961. Foto: Reuters
V Guči se trobentači srečujejo že od leta 1961. Foto: Reuters
Festival v Guči obiskalo pol milijona ljudi

Včerajšnji tekmovalni del, ko se je za zlato trobento potegovalo 16 skupin, si je ogledalo okoli 150.000 obiskovalcev, v sedmih dneh pa je festival v Guči, ki se danes končuje, obiskalo pol milijona ljudi.

Čez Gučo so se tako kot vsako leto sprehodili udeleženci koncertov - iz Srbije in od drugod, tudi člani skupine Pivo in čevapi iz Postojne. Letos so v Guči drugič, lani so tudi tekmovali. "Super je, super je, nikoli boljše, pridemo še, zagotovo," je povedal Blaž iz omenjene skupine.

Na ulicah Guče se veseli vsak na svoj način. "10 let sem že obsedena z Gučo. Tu sem ves teden," je povedala Mira iz Beograda, Pascal iz Francije je prav tako navdušen nad festivalom: "Gučo obožujem. Tukaj sem bil pred dvema letoma, spet sem jo hotel obiskati." Gojko iz Tovariševa pravi, da je Guča najboljše, kar lahko Srbija ponudi.

Poleg trobente sta glavni del zabave pijača in jedača. Na meniju mora biti vedno vsaj to troje - pečeno jagnje, odojek in znamenito svatovsko zelje.

Od Bregovića do Markovićev
Na "prazniku trobente" sodelujejo skupine iz regije, nastopili pa so oziroma bodo Goran Bregović, Sanja Ilić in Balkanika, Ekrem Mamutović, Boban in Marko Marković in Elvis Ajdinović. Predstavnik tamkajšnjih oblasti Milivoje Dolović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da bo v Guči letos v ospredju trobenta, ne pa turbofolk in koncerti estradnih zvezdnikov. Poleg že omenjenih bodo na srečanju nastopili tudi orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića in Dejana Jevđića.

Festival v Guči obiskalo pol milijona ljudi