Njihova turneja obsega Severno in Južno Ameriko, Evropo ter Azijo. Fotografija je nastala avgusta v Kölnu. Foto: EPA
Njihova turneja obsega Severno in Južno Ameriko, Evropo ter Azijo. Fotografija je nastala avgusta v Kölnu. Foto: EPA

V hrvaškem glavnem mestu se bodo ustavili v okviru turneje, s katero predstavljajo svoj 10. studijski album z istim naslovom, poročajo hrvaški mediji. Turnejo so začeli po izdaji albuma, 29. avgusta, s koncertom v kolumbijskem glavnem mestu Bogoti. Od julija so sicer razpeti med Južno in Severno Ameriko, Evropo in Azijo, saj so v zadnjih mesecih poleg Bogote obiskali tudi Hongkong, Tokio, Osako, Köln, Hamburg, Frankfurt, Dublin, London, Pariz, Limo, Rio de Janeiro ter številna druga mesta.

Turneja, prva po izdaji albuma Stadium Arcadium pred petimi leti, se bo predvidoma zavlekla še v leto 2013, v tem času pa bodo člani zasedbe več časa preživeli na poti kot doma - njihov urnik je namreč razdeljen na tri tedne potovanj in koncertov ter dva tedna odmora. V naši bližini bodo sicer koncertirali tudi v Italiji (Torino, Milano) in Avstriji (Dunaj) - vsi omenjeni koncerti so že razprodani, piše na spletni strani skupine.

Prva turneja s Klinghofferjem namesto Fruscianteja
Gre za prvo turnejo, odkar je skupino leta 2009 zapustil kitarist John Frusciante. Nadomestil ga je njegov prijatelj (občasno pa sta tudi sodelovala) Josh Klinghoffer, tako oboževalci kot poznavalci pa so že ugibali, ali bodo Red Hoti sploh še kdaj takšni, kot so bili. Klinghoffer, ki je nekaj časa igral tudi z Beckom, PJ Harvey in Gnarlsom Barkleyjem, je vsem zaprl usta in dokazal, da je dostojen naslednik Fruscianteja. Nad njim so navdušeni tudi kolegi iz skupine, pevec Anthony Kiedis pa je Klinghofferjev vstop v skupino opisal kot začetek nove dobe.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov s koncertov v zadnjih nekaj mesecih po izdaji albuma I’m with You.