Loreen je Švedski pripela peto zmago. Foto: EPA
Loreen je Švedski pripela peto zmago. Foto: EPA
Ell in Nikki iz Azerbajdžana
Ell in Nikki sta lani Azerbajdžanu, ki na Evroviziji tekmuje šele od leta 2008, prinesla prvo zmago. Foto: Reuters
Abba
Abba s svojo skladbo Waterloo leta 1974 ni prepričala le Evrope, temveč je osvojila cel svet. Foto: EPA
Evrovizija, Azerbajdžan
Pesem Evrovizije v Azerbajdžanu, bogatem z nafto in plinom, je obveljala za najdražjo do zdaj. Organizatorji so v projekt vložili kar 60 milijonov evrov. Akreditiranih je bilo 1.500 novinarjev, pri pripravi je med drugim sodelovalo 800 prostovoljcev. Ljubitelji Evrovizije so morali za finalno vstopnico odšteti 250 evrov. Foto: EPA

Ob prepričljivi zmagi Loreen, ki je v Bakuju upravičila vlogo favoritinje, smo se spomnili švedskih uspehov na Evroviziji. Država, ki je v Azerbajdžanu dosegla peto zmago, bi si lahko pripisala še eno zmago, in sicer lansko zmago azerbajdžanskega dueta Ella in Nikki.

Skladba Running Scared, ki je lani prepričala Evropo, je namreč "švedska", le pevca prihajata iz Azerbajdžana - besedilo sta napisala Šveda Stefan Örn in Sandra Bjurman (poleg njiju je avtor besedila še Britanec Iain Farquharson), oba Šveda pa sta tudi avtorja glasbe.

O uspešnosti skladb švedskih avtorjev priča tudi podatek, da je kar nekaj letošnjih finalnih skladb švedsko obarvanih. Poleg Azerbajdžana in seveda Švedske so skandinavski avtorji (so)ustvarili skladbe, ki so jih izvedli pevci in pevke iz Grčije, Norveške, Španije, Cipra, Italije in Malte.

Švedski avtorji so zelo iskani in cenjeni v Evropi, Azerbajdžan pa je tako kot mnoge druge države prepoznal uspešnost skladb švedskih avtorjev. Država nafte namreč skoraj od samega začetka pojavljanja na Evroviziji - prvič so stopili na evrovizijski oder leta 2008, ravno prva skladba Day After Day, ki sta jo izvedla Elnur in Samir, pa ni švedsko obarvana -, prisega na besedilopisce in avtorje skladb ter tudi režiserjev iz Švedske (leta 2009 je videospot za skladbo Always ustvaril Šved Fredrik Boklund), recept pa se je po lanski zmagi izkazal za zelo uspešen tudi letos.

Azerbajdžanska predstavnica Sabina Babayeva se je s skladbo When the music dies povzpela na visoko četrto mesto, skladbo pa so v celoti ustvarili Švedi Anders Bagge, Sandra Bjurman, Stefan Örn in Johan Kronlund.

Azerbajdžan se je vsako leto zavihtel med prvih deset, nikoli ni bil slabši kot osmi - leta 2010 so v boj poslali Safuro s skladbo Drip Drop, ki je končala na petem mestu (pod skladbo so se podpisali Švedi Anders Bagge, Stefan Örn in Sandra Bjurman), leta 2009 sta za Azerbajdžan s pesmijo Always nastopila AySel in Arash ter končala na odličnem tretjem mestu (skladbo so ustvarili Švedi Robert Uhlmann, Johan Bejerholm, Marcus Englof, Alex Papaconstantinou, Elin Wrethov, Anderz Wrethov in Iranec Arash Labaf, ki pa že leta živi na Švedskem).

Loreen navdušila občinstvo v Bakuju
Da je Švedska še kako priljubljena v Azerbajdžanu, je pokazalo glasno navijanje zbrane množice v Kristalni dvorani za Loreen, med drugim polfinalom pa so se organizatorji tekmovanja s skladbo Waterloo v izvedbi nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev Ella in Nikki, Dime Bilana, Marije Šerifović, Alexandra Rybaka in Lene (no, predvsem je bilo slišati le srbsko predstavnico) poklonili legendarni švedski zasedbi Abba, ki je z omenjeno skladbo slavila na evrovizijskem odru leta 1974.

Preboj Abbe v svetovni glasbeni vrh je sledil neposredno po zmagi na Evroviziji, ali bo Loreen s skladbo Euphoria (napisala sta jo stara znanca Evrovizije Thomas Gustafsson in Peter Boström) uspelo poleg Evrope osvojiti še preostali svet, bo znano sčasoma, je pa temnolaska na dobri poti do tega, saj se je že uvrstila na vrh glasbenih lestvicah v petih državah, med drugim v svoji domovini in sosedi Norveški.

Švedski so poleg Abbe in Loreen evrovizijsko zmago pripeli še: skupina Herreys je leta 1984 slavila s pesmijo Diggi-Loo Diggi-Ley, leta 1991 je slavila Carola s pesmijo Fångad av en stormvind, Charlotte Nilsson pa s pesmijo Take Me to Your Heaven leta 1999.

Evrovizijski spektakel se vrača na Švedsko, ni pa še točno znano, kje bo potekal izbor (dvakrat je potekal v Stockholmu, po enkrat pa v Gothenburgu in Malmöju), član švedske delegacije Christer Björkman je na tiskovni konferenci dejal, da imajo kar nekaj za izvedbo izbora primernih mest in dvoran. "Edino, kar je gotovo, je to, da bo na Švedskem," je bil odločen Björkman.

Znani pa so tudi že datumi. Naslednje leto bo Evrovizija potekala 14., 16. in 18. maja, ko bo tudi finalni večer.

Spodaj si lahko ogledate zmagovalnih pet skladb, zahvaljujoč katerim je Švedska zasedla evrovizijski vrh.