V četrtek so Arcade Fire aktualno turnejo neuradno odprli z dodatnim koncertom presenečenja na festivalu Primavera Sound v Barceloni, kjer je njihov nastop na velikem odru napovedan za soboto. Foto: EPA
V četrtek so Arcade Fire aktualno turnejo neuradno odprli z dodatnim koncertom presenečenja na festivalu Primavera Sound v Barceloni, kjer je njihov nastop na velikem odru napovedan za soboto. Foto: EPA

Spot v režiji kolektiva The Sacred Egg so posneli v puščavi, natančneje v Dolini smrti, od koder so (navidezno v živo, a se je oznaka "live", "v živo" občasno spremenila v "lie", torej "laž") prenašali tudi svoj nastop Live From Death Valley.

Pesem Everything Now je plod sodelovanja te multiinstrumentalne montrealske skupine - na čelu sta zakonca Win Butler in Regine Chassagne, zaokrožajo jo Winov mlajši brat Will Butler, Richard Reed Parry, Tim Kingsbury in Jeremy Gara, na turnejah pa jih spremljajo še dodatni člani - Steve Mackey iz Pulpa in Thomas Bangalter iz Daft Punka, manjkal pa ni niti njihov stalni sodelavec Markus Dravs.

Arcade Fire delujejo že od začetka novega tisočletja, prelomen za njihovo kariero je bil kritiško opevani album Funeral (2004), sledil je prav tako odmevni Neon Bible (2008), z The Suburbs pa so se leta 2010 uveljavili kot eno največjih imen sodobnega alterrocka in osvojili grammy za album leta.

Po Reflektorju iz leta 2013 - v istem letu sta Win in Regine dobila sina - so si vzeli daljši premor, govorice o nastajajočem novem albumu so se začele krepiti lani, ko je par v središču zasedbe pripravil nastop presenečenja pred pariškim muzejem Louvre, pozneje pa je Butler v klepetu na Redditu oboževalcem namignil, da bi utegnili ploščo končati do pomladi 2017, a si niso postavili strogega časovnega okvira. Lansko poletje so se prvič po dveh letih zbrali za koncert v polni zasedbi v Španiji.

Zasedba je znana tudi po družbenem aktivizmu, še posebej so dejavni pri zbiranju humanitarne pomoči za Haiti, od koder izvijajo korenine Regine Chassagne.

Novi album Everything Now pri založbi Columbia izide 28. julija, še prej pa Arcade Fire v okviru turneje Infinite Content lahko ujamete v Zagrebu, kjer bodo na festivalu INmusic nastopili že 19. junija.