Zmagoslavni trenutek predsednika uprave Appla Tima Cooka in Bona, vodje U2 in velikega človekoljuba. Foto: Reuters
Zmagoslavni trenutek predsednika uprave Appla Tima Cooka in Bona, vodje U2 in velikega človekoljuba. Foto: Reuters
Vas je te dni (neprijetno) presenetil tale prizor v vaši digitalni knjižnici? Foto: MMC RTV SLO

Apple je novi iPhone, šesto generacijo svojega prodajno megauspešnega pametnega telefona, in novo Applovo uro predstavil z novim albumom (že trinajsto "generacijo") irskih poprockerjev, in to zelo agresivno: ploščo je vrinil v čisto vsak uporabniški račun, kar so mnogi označili za "virus, imenovan U2".

Številne, ki že kar obsesivno urejajo svoje glasbene zbirke, je poteza Appla, kakršne si doslej še niso privoščili (pri konkurentu Samsungu so na primer uporabnikom omogočili brezplačno nalaganje novega Jay Z-jevega albuma, a z veliko razliko: niso jih v to skoraj prisilili), izjemno razburila.

Pri BBC-ju so se pošalili, da vas, če niste privrženci U2, čaka zelo neprijetno presenečenje, ko boste predvajalnik nastavili na "shuffle". In album izbrišete lahko le tako, da se s prstom lotite vsake od 12 pesmi s Songs of Innocence posebej.

Pri Guardianu so sestavili celo seznam 10 reči, ki jih lahko počnete z novim brezplačno vsiljenim albumom "postaranih Ircev": med drugim predlagajo, da si v slabih trenutkih ogledate ikonico albuma Songs of Innocence in števec predvajanj na ničli in vedeli boste, da bi vam vedno lahko šlo slabše, ali pa si enega od komadov nastavite za zvonjenje pri nekom, ki ga ne marate.

Vsi neuporabniki Appla, ki pa so privrženci U2, bodo morali do izida albuma, ki tudi pri glasbenih kritikih ni naletel na najbolj naklonjene odzive, počakati do 13. oktobra. Alex Petridis z Guardiana je zapisal, da je album poslušljiv, a nikakor ni velika vrnitev, po kateri (nekdanji) velikani popglasbe očitno hrepenijo. Pri Pitchforku so bili manj usmiljeni pri oceni - albumu so namenili le 4,6 točke od 10 -, dodali so še, da so U2 s tem, ko so dokončno prodali dušo Applu, zapravili še tisto malo integritete, kolikor jim je je od zlatih časov ostalo.