NOFX bodo med drugim letos nadomeščali The Toy Dolls in Good Riddance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
NOFX bodo med drugim letos nadomeščali The Toy Dolls in Good Riddance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
The Toy Dolls
Ob reko Sočo prihajajo med drugim The Toy Dolls. Foto: EPA

Potem ko sta lani v premierni izdaji festivala na prizorišče zbrane vabili legendarni zasedbi Bad Religion in NOFX (reportažo z lanskega leta najdete na tej povezavi), so organizatorji znova poskrbeli za pestri nabor nastopajočih. Med imeni zagotovo najbolj izstopata skupini Good Riddance in The Toy Dolls.

Kalifornijski predstavniki punka iz Santa Cruza Good Riddance so v svoji karieri izdali sedem studijskih albumov. Na njihov zvok je močno vplivala 'hardcore' punk scena, kar je tudi izoblikovalo skupino, ki slovi po brzinskem punku in poslušljivih melodijah. V svojih besedilih se dotikajo tako političnih protestov kot kritike do ameriške družbe ter osebnih stisk in osame. Poleg pevca Russa Rankina zasedbo že vrsto let sestavljajo kitarist Luke Pabich, basist Chuck Platt in bobnar Sean "SC" Sellers.

Poleg kalifornijskih 'punk dečkov' prihajajo tudi angleški veterani. The Toy Dolls so se kalili v 80. letih preteklega stoletja. S svojimi jeznimi besedili jih številni umeščajo v kategorijo punk rocka. The Toy Dolls so punk "izkoristili" in iz njega izvlekli humor, ki se kaže v skladbah, kot so Yul Brynner Was a Skinhead, My Girlfriend's Dad's a Vicar in James Bond Lives Down Our Street.

A kljub temu so verjetno najbolj znani zaradi njihove priredbe Nellie the Elephant. Za njihove albume, ki po navadi vključujejo priredbe, so značilni pospešeni tempi. Pogosto se začnejo s kratkim zvenečim kitarskim rifom in se končajo z rahlo daljšo različico uvoda.

Punk iz vseh vetrov
Poleg omenjenih skupin pa v Tolmin iz ZDA prihajajo še Anti-Flag, Sick Of It All, 7 Seconds, Boysetsfire, Mxpx Allstars, Terror, Adolescents ... Manjkali ne bodo niti slovenski Happy Ol' Mcweasel, Inxsane, Pankeroschi, Pigs Parlement, Sell Out in še drugi gostje iz tujine.