Največji navdih za makedonskega glasbenika Gorana Bojčevskega, ki vrsto let živi v Celju, je nostalgija. Foto: Jerneja Golob
Največji navdih za makedonskega glasbenika Gorana Bojčevskega, ki vrsto let živi v Celju, je nostalgija. Foto: Jerneja Golob
Po odmevnem razprodanem koncertu na Celjskem gradu Goran Bojčevski in Vlatko Stefanovski znova združujeta glasbeno energijo – tokrat v izjemni fusion izvedbi. Foto: RTV SLO

Po odmevnem razprodanem koncertu na Celjskem gradu Goran Bojčevski in Vlatko Stefanovski znova združujeta glasbeno energijo – tokrat v izjemni fusion izvedbi.

Goran Bojčevski je končal magisterij iz klarineta z oceno summa cum laude na slovitem salzburškem Mozarteumu, kritiki pa ga uvrščajo med najboljše svetovne klarinetiste. Na evropskih poletnih festivalih leta 2018 je razprodal vse koncerte do zadnjega, znameniti festival Ohridsko leto pa je njegov nastop navedel kot enega največjih dosežkov v zgodovini prireditve.

V njegovem življenjepisu lahko zasledimo tako nastope na vseh pomembnejših evropskih odrih kot tudi izjemne uspehe njegovih del. Ustvarja glasbo za filme, balet Derviš in smrt v produkciji NHK Split, za katerega je napisal glasbo, pa je prejel nominacijo za najboljšo predstavo na Hrvaškem. Je prejemnik bronastega grba za izjemne ustvarjalne in izvajalske dosežke MOC za leto 2018.

V sodelovanju z organizatorji smo podelili dvakrat po dve vstopnici, prejmeta jih Marko Rajković in Ana Mandelc.

Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.

Vlatko Stefanovski je svetovno znani kitarist, ki je začel ustvarjati v domači Makedoniji kot ustanovitelj zasedbe Leb i sol, ene najbolj znanih skupin takratne Jugoslavije. Po razpadu skupine je nadaljeval izjemno samostojno pot, kar izkazujejo številne objavljene zgoščenke in glasba za več filmov. Leta 2012 je odigral svetovno turnejo Kings of Strings s še dvema mednarodno uveljavljenima kitaristoma Tommyjem Emmanuelom in Stochelom Rosenbergom, pogosto pa nastopa v duetu s priznanim kitaristom Miroslavom Tadićem. Sodeloval je tudi z velikimi imeni, kot so Allan Holdsworth, John McLaughlin, Manu Katche, Pino Paladino, Toni Levin in drugi.
Je reden gost vseh večjih festivalov po svetu. Z zadnjim albumom Majčin Jazik oz. Mother Tongue se vrača h koreninam in velja za njegov najbolj osebnoizpovedni projekt.