Orleki bi radi le zabavali ljudi, drugih izzivov pa nimajo. Foto: Orlek
Orleki bi radi le zabavali ljudi, drugih izzivov pa nimajo. Foto: Orlek

Zasavska knap'n'roll zasedba Orlek se predstavlja v radijski oddaji V ritmu Štajerske, ki jo ob praznovanju 70-letnice pripravlja Radio Maribor. Pogovorno-glasbena oddaja bo potekala v studiu 22 regionalnega RTV centra Maribor v petek, 27. novembra, ob 19.30, prijave in rezervacije brezplačnih mest so še možne na www.radiomaribor.si.

Voditelja Jasmina Bauman in Robert Levstek bosta skupaj z mariborsko stand-up komičarko Martino Ipša poskrbela, da boste ob dobri glasbi bolje spoznali glasbenike, tudi na način, kot jih doslej še niste. Med oboževalce se bosta pomešala Rebeka Pinosa in Aleks Horvat.

Orleki prav v tem času predstavljajo svoj novi singel Fešta. Zasedba devetih temperamentnih fantov obenem že pridno pripravlja svoj novi album. Tokrat so se poigrali s pesmijo skupine The Pogues, ki so jo prilagodili svojemu značilnemu slogu in opremili s čisto svojim besedilom, ob katerem vsakega zasrbijo pete.

Ob pripravah na oddajo in nastope ob koncu leta smo se pogovarjali z Mitjo in Juretom Torijem.

Orleki še kar naprej "feštate". Kakšno je bilo leto 2015 in kje boste okoli novega leta?
Mitja Tori: Seveda "feštamo", zdaj še posebej. Ob koncu leta bomo imeli koncert 28. 12. v Kranju na Glavnem trgu.
Jure Tori: Ja, res je. Z Orleki je vedno veselo. Pripravili smo nekaj novosti in močno upamo, da jih bomo predstavili že za novo leto.

Po dolgih letih ustvarjanja prejemate odmevna priznanja. Jih jemljete kot nov izziv ali kot zaključek nekega obdobja?
Jure Tori: Ne eno ne drugo. Vedno je lepo, če te nekdo pohvali. Nagrada je lepa pohvala, ki smo je zelo veseli. Smo skupina z ogromno koncerti in dosežki. Radi bi še igrali kakovostno glasbo in se veselili. Sem in tja se navdušimo za kakšno pesem in jo posnamemo. Kakšnih večjih izzivov pa nimamo v mislih.

Za vami je prvih 25 let, kako bo Orlek dihal naprej?
Mitja Tori: Orlek gre vedno naprej. 25 živahnih let, v bistvu že 26. Smer: "Fešta". Ko naredimo kakšno novo skladbo, preizkusimo, ali je okej. Če je, jo naredimo do konca in posnamemo. Če nam ni všeč, jo zavržemo in gremo naprej. Upam, da bomo naredili še čim več hitov in da bomo imeli čim več koncertov.
Jure Tori: Orlek gre vedno naprej, vendar bolj počasi. Mediji nove glasbe ne vrtijo, za časopise tudi nismo zanimivi. Ljudje pa še vedno uživajo na naših koncertih. Tako da sem in tja bomo še poskusili posneti kakšno pesem.

Veliko igrate v tujini. Kako je primerjati druge celine s Slovenijo? Se v kratkem obeta kakšno "dolgoprogaško" gostovanje?
Jure Tori: V vsaki državi lahko opaziš razlike pod odrom, vsekakor pa so še večje na različnih celinah. Na Kitajskem in v Pakistanu so domačini sedeli in na koncu pesmi ploskali. V Nemčiji je vse na nogah ali pa v zraku, skratka norišnica. V Južni Ameriki so odreagirali s plesom.
Mitja Tori: "Dolgoprogaškega" gostovanja nimamo v mislih.

Kakšen program boste predstavili v studijski oddaji V ritmu Štajerske Radia Maribor?
Jure Tori: Predstavili bomo pesmi iz zadnjega albuma Orlek Unterzug, Live. Gre za akustične predelave starih in nekaj novih pesmi. Tudi kakšno presenečenje se bo zgodilo.