Anna Oxa je še vedno zelo priljubljena. Foto: EPA
Anna Oxa je še vedno zelo priljubljena. Foto: EPA

52-letna Italijanka albanskih korenin (njeno pravo ime je Iliriana Hoxha) je primorskemu občinstvu dobro znana tudi kot dvakratna zmagovalka festivala italijanske kancone v Sanremu. Festivalsko žirijo je leta 1989 v duetu s Faustom Lealiejem osvojila s skladbo Ti lascero, leta 1999 pa še s pesmijo Senza pieta.

Italijanska glasbena diva je svojo kariero začela prav na Sanremu, kjer je komajda 17-letna leta 1978 debitirala s skladbo Un emozione da poco in osvojila drugo mesto. Italijanski glasbeni kritiki so jo označili za provokativno in intrigantno, povsem drugačno od pevk, ki so tedaj kraljevale na glasbenih odrih.

Pojavljanje na Sanremu je nato zanjo postalo skorajda stalnica. Po dveh zmagah na festivalu pa se je v srca Italijanov, pa tudi drugih oboževalcev po svetu ustoličila kot pevka z neverjetnim glasom, pojavnostjo in izjemno karizmo. Med njene najbolj znane skladbe sodita tudi A lei in E' tutto un attimo. Letos spomladi je pevka izdala studijski album Proxima.

Pester program
Portoroške noči 2013 je preteklo soboto uvedla parada bikinijev za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov - rekord žal ni padel, do cilja je prišlo le 239 udeleženk -, sicer pa so jih zaznamovale številne prireditve. Med njimi tudi veliki koncert ob 45-letnici delovanja primorske zasedbe Faraoni v portoroškem Avditoriju.

Nekaj največjim uspešnicam Anne Oxe lahko prisluhnete spodaj.