Za prvi festivalski večer na Exitu so napovedana imena Pet Shop Boys, belgijski glasbenik Stromae, znan po skladbi Alors on danse, Andy C drum'n'bass didžej iz Velike Britanije, avstralski performer Dub FX, srbski glasbenik reggaeja in duba Hornsman Coyote ter britanska didžeja Jaguar Skills in Dimension. Foto: EPA
Za prvi festivalski večer na Exitu so napovedana imena Pet Shop Boys, belgijski glasbenik Stromae, znan po skladbi Alors on danse, Andy C drum'n'bass didžej iz Velike Britanije, avstralski performer Dub FX, srbski glasbenik reggaeja in duba Hornsman Coyote ter britanska didžeja Jaguar Skills in Dimension. Foto: EPA
Guardian je avanturo Exit uvrstil med najboljših 25 festivalov letošnjega leta ter izpostavil neverjetno ozračje Petrovaradinske trdnjave in idilično plažo Jaz. Foto: EPA

Uspešni glasbeni festival je v Novi Sad tokrat privabil imena, med katerimi izstopajo predvsem britanski glasbeni velikan Damon Albarn, diskodiva Gloria Gaynor, elektronski poslastici novega vala Disclosure in Rudimental, atraktivni duo Hurts in didžeji, kot sta Carl Cox in Skrillex.

Več o dogajanju na festivalu Exit bomo objavili v ponedeljek.

Vabijo pa tudi imena s tamkajšnjega območja, med katerimi izstopajo 2Cellos ter Bombaj Štampa, Beogradski sindikat, Dejan Petrović, Rundek Cargo Trio, Vlada Divljan & Ljetno kino Big Bend, Disciplin A Kitchme, S.A.R.S, Atheist Rap in drugi.

Festival bo v Novem Sadu trajal do 13. julija, nato pa se dogajanje seli v Črno goro. Na plaži Jez poleg Budve bodo osrednje ime funk legende Jamiroquai. Med drugim prihajajo še Underworld, Example, Klingande, Kiril Djaikovski s TK Wonderom, Who See, Urban & 4 ... Med elektronskimi mojstri je vredno še omeniti veterana Rogerja Sancheza, prihajata pa tudi DJ Timo Maas in Mark Knight.

Festivala Exit je januarja letos na Nizozemskem prejel naziv najboljšega evropskega festivala, o "avanturi Exit" pa so poročali svetovni mediji, kot so Time, Guardian, Daily Mail, Independent in Lonely Planet. Ti so kot prednosti festivala poudarili kakovosten glasbeni program in nevsakdanjo festivalsko lokacijo.

Britanski Daily Mail je Exit uvrstil med deset najboljših svetovnih festivalov in izpostavil, da je tudi eden najugodnejših. Turistični vodič Lonely Planet pa je morsko različico Exita v Budvi uvrstil na drugo mesto najboljših glasbenih dogodkov v Evropi letos. S tem je Sea Dance, čeprav bo letos potekal prvič, postavil pred nekatere vodilne festivale, kot so madžarski Sziget, britanski Secret Garden, nemški Berlin Festival ali francoski Rock En Sein.

Dogajalo se bo tudi v Splitu in pri nas
Ta konec tedna pa bo veselo tudi v Splitu, kjer se začenja Ultra Europe festival, ki bo gostil celo paleto zvenečih imen elektronske glasbe, kot so Armin van Buuren, David Guetta, Tiesto, Hardwell, Afrojack, Carl Cox, Disclosure, Nicky Romero ... Festivalsko dogajanje bo med 11. in 13. julijem na mestnem stadionu Poljud, nadaljevalo pa se bo 15. julija na Hvaru, kjer bo Ultra Beach party.

Pestro pa bo tudi pri nas, saj se bo v Veliki Loki pri Trebnjem odvil festival ŠVIC, kjer bodo nastopili Mi2, Elvis Jackson, Tabu, Vlado Kreslin, Sars, Hladno pivo, Zablujena generacija, DMP, Anavrin, Kingston ... Organizatorji prireditve Klumpanje, ki je bilo predvideno za drugi julijski konec tedna, pa so sporočili, da koncertno dogajanje zaradi nepremostljivih težav odpade.