Glasba
Dua Lipa nadaljuje svojo turnejo po Kitajskem. Evropski del turneje pa je končala v Berlinu na festivalu Lollapalooza. Po nastopu je tudi zapisala, da se bo vrnila v Evropo, ko bo posnela svoj nov album. Foto: Getty Images
23-letna Dua Lipa se je rodila in odraščala v Veliki Britaniji, se je pri 13 letih s starši preselila v njihovo nekdanjo domovino Kosovo. Njeni starši so Prištino zapustili leta 1990, pet let po tem pa se je rodila Dua. Preden se je leta 2008 s starši preselila nazaj na Kosovo, je obiskovala gledališko šolo Sylvie Young (tam sta svoje prve korake naredili tudi Amy Winehouse in Rita Ora). Foto: Getty Images

Dodaj v

Zaradi mavričnih zastav odstranjevali oboževalce s koncerta Dua Lipe

Dua Lipa ogorčena nad potezo
13. september 2018 ob 19:06
London - MMC RTV SLO

Britanska pevka Dua Lipa je ostala "ogorčena" po svojem koncertu v Šanghaju, kjer so varnostniki začeli na silo odstranjevati obiskovalce koncerta s sedežev. Pevka se je že opravičila za potezo varnostne službe prek družbenih omrežij.

Takoj po koncertu so se na družbenih omrežjih pojavili posnetki, na katerih so se varnostniki spravili nad oboževalce. Po namigovanjih drugih obiskovalcev so to storili, ker so jih zmotile zastave v podporo istospolnim parom. Kar je Dua Lipa pospremila z zapisom na Twitterju: "Ponosna sem in hvaležna, da se počutite dovolj varne, da na mojih nastopih pokažete svoj ponos. Z veseljem bi se vrnila k svojim oboževalcem, ko bo napočil pravi čas, in upam, da bom videla sobo, polno mavric."

Nekateri očividci so sicer dejali, da so oboževalce odstranjevali s sedežev, ker so začeli plesati in s tem ovirali poglede drugih, ki so sedeli. Spet po drugih pričevanjih pa so bile odločilne zastave v podporo LGBT-skupnosti. 23-letna pevka je sicer že med koncertom nagovorila oboževalce z besedami: "Želim ustvariti res varno okolje za vse nas, da se bomo lahko res zabavali. Želim, da vsi plešemo, pojemo in da se imamo lepo. Rada bi, da pri teh zadnjih skladbah res, res, res uživamo. Kaj pravite na to?"

Po poročanju spletne strani BBC-ja je ena izmed žensk, ki so jo varnostniki iz dvorane odpeljali skupaj z njeno hčerko, dejala, da so ju odstranili samo zato, "ker sta stali". Videla pa je tudi, kako so nekatere druge obiskovalce odpeljali iz dvorane z uporabo sile.

Šanghaj je sicer šele v zadnjem obdobju postal priljubljeno koncertno mesto za velika imena svetovne glasbe. Kar je posledica rasti kitajskega glasbenega trga – čeprav Šanghaj še vedno velja za eno izmed mest, kjer so dogovori za nastope težji. Še preden lahko nastopijo tuji izvajalci, jih preverijo uradniki na kitajskem kulturnem ministrstvu. Tako njih kot njihovo ekipo.

Stroga pravila za tuje izvajalce
Prav tako je znano, da prosijo za repertoar že pet mesecev pred nastopom, zato da lahko opravijo analizo besedil. Leta 2006 tako raperju Jay-Z-ju niso pustili, da nastopi pri njih, prav zaradi vulgarnih besedil. Rolling Stonse pa so prosili, da izpustijo pet skladb, med njimi Honky Tonk Woman in Let's Spend the Night Together, ker so namigovala na spolnost.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
proteus
# 14.09.2018 ob 07:00
vegani, istospolni in podobni. vsi bi vas normalno tolerirali in sprejeli, a vedno morate izstopati in vsiljevati svoje mišljenje drugim. živite normalno in družba vas bo sprejela.
30
# 13.09.2018 ob 20:51
Se pravi prilepite trditve očividcev, ki pravijo, da so jih varnostniki metali ven, ker so plesali, vi pa o LGBT?
Samybox5
# 14.09.2018 ob 06:36
kdo je sploh to ?
rudes
# 13.09.2018 ob 20:29
Člana oziroma članici Dua sta?
E24
# 14.09.2018 ob 08:06
Smešni tile umetniki. Izreal bojkotirajo - ker je pač dovolj majhen trg, da si to lahko privoščijo, na Kitajsko bi pa vsi radi... Potem se pa pritožujejo. Res smešno, če niti en veš kam potuješ.
wax
# 13.09.2018 ob 19:59
če bi ji blo do glasbe in do njenih fanov, bi (govorim o "umetnici") ustavila koncert..ampak denar ne pozna zastav...
cabbage
# 14.09.2018 ob 08:28
@proteus: točno to.
kingeston
# 14.09.2018 ob 08:21
še eden ki se ne zna obnašat v gosteh in bi rad na vsak način do gostiteljev izkazal vulgarnost in nespoštovanje?
bedniki totalni
Figeto
# 14.09.2018 ob 08:14
Pravilno.
Locotus
# 14.09.2018 ob 01:24
No če so jih metali ven zaradi plesa je to katastrofa, drugače pa podpiram.
spela55
# 13.09.2018 ob 20:26
Morda kakšni dokazi za trditve o 90 %?
Kazalo