Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 31 glasov Ocenite to novico!
Gordon Ramsay je začel kot vrhunski kuhar, nato pa se čedalje bolj uveljavil kot 'peklenski chef' iz TV-oddaj. Foto: Reuters
Rene Redzepi je v Nomi razvil sodobno skandinavsko kulinariko. Foto: Reuters

Dodaj v

Deseterica, ki je zaznamovala desetletje vrhunske kulinarike

Od Gordona Ramsayja do Reneja Redzepija
20. oktober 2013 ob 12:34,
zadnji poseg: 20. oktober 2013 ob 12:56
London - MMC RTV SLO

Britanski časopis Guardian je svojo revijo Observer izdal z desetimi različnimi naslovnicami desetih vrhunskih kuharjev, nominiranih za naslov "chefa desetletja".

Prvi nominiranec je temperamentni Britanec Gordon Ramsey, ki je, tudi zahvaljujoč svojim TV-oddajam (Peklenska kuhinja, Kitchen Nightmares), postal globalna znamka, že pred tem pa si je v svoji restavraciji priboril tri Michelinove zvezdice.

Potem je tu sloviti Alain Ducasse, ki je moderno francosko kuhinjo izvozil v svet, danes pa je predsednik 20 milijonov evrov vrednega podjetja, ki zaposluje 1.400 ljudi.

Iz ZDA prihaja Američan korejskega porekla David Chang, človek za newyorškim Momofukujem, ki se redno uvršča na vsakoletni San Pellegrinov seznam 50 najboljših restavracij sveta, njegova posebnost pa je, da je vrhunsko kulinariko ponesel v bolj "nepretenciozno" okolje ("Moje sanje so kuhati dobro hrano za ljudi, ki se jim jebe za to.").

Britanske sile zastopa tudi Fergus Henderson, ki je s svojo londonsko restavracijo St. John uveljavil zamisel "od smrčka do repa", skratka, da pri pripravi jedi uporabiš prav vse dele živali in tako ne zavržeš ničesar, ne možganov, ne drobovine, ne jezika, ne tačk. Na seznamu je kot edina ženska Nigella Lawson, ki velja za nekakšno britansko (in privlačnejšo) različico Marthe Stewart in s svojimi knjigami uči Britanke, kako "odkriti gospodinjsko boginjo v sebi".

Trehnutni in nekdanji najboljši na svetu ...
Potem je tu tudi Jamie Oliver, ki sicer ni v rangu Ducassa ali Redzepija, je pa nedvomno zaznamoval desetletje v kulinariki s svojimi knjigami, kampanjami, oddajami, ostrim jezikom ("Vsakič, ko odprem usta, povzročim vihar.") in revolucijami v načinu prehranjevanja. Njegov rojak Heston Blumenthal je po drugi strani dokazal, da je britanska kulinarika lahko najboljša na svetu s svojimi znamenitimi restavracijami, kot sta Dinner in The Fat Duck - ta mu je priborila kar tri Michelinove zvezdice.

Iz Španije prihaja aktualni lastnik San Pellegrinovega naziva najboljše restavracije na svetu, Joan Roca, najstarejši od bratov Roca, ki stojijo za restavracijo El Celler de Can Roca v Gironi. Tu je tudi njegov predhodnik, Rene Redzepi iz köbenhavnske restavracije Noma, ki je stal na vrhu San Pellegrinovega seznama kar tri leta zapored. Redzepi je skandinavsko hrano postavil na svetovni kulinarični zemljevid, obenem pa "zakrivil" trend divje kuhinje, uporabe zelišč, surovih surovin in lokalnega.

In potem je tu še pionir španske vrhunske kulinarike in molekularne kuhinje, veliki Ferran Adria, ki je s svojo restavracijo El Bulli kraljeval na omenjenem seznamu vrsto let, nato pa sklenil, da je stres pehanja za Michelinovimi zvezdicami vseeno prevelik in odprl raje svojo akademijo/izobraževalno-gastronomsko središče in tapas bar v Barceloni.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
4-3-2-1
# 20.10.2013 ob 15:54
Bojan Emeršič in Gregor Baković
qayxc
# 20.10.2013 ob 13:43
Mineštra od none, drugi se lahko vsi skrijejo.
gregorb
# 20.10.2013 ob 19:52
glede teh slovenskih kuharskih oddaj pa..use bi ukinu..danes že usak ki zna hrenovko skuhat ima svojo oddajo
senf1
# 20.10.2013 ob 16:06
Nikakor ne moreš primerjat Ramseya in Oliverja,to je tako kot bi primerjal dirkalnega konja z oslom
slomafija
# 20.10.2013 ob 12:59
hahaha...
važen da je Gordon Ramsay bil na začetku vrhunski kihar...kako mu je pa to uspel v kuhinji?
A to je v talarje kihal da je bla hrana po krožnu bolj postavljena? :)))
Hallenbeck
# 20.10.2013 ob 15:40
Ramsey in Blumenthal sta meni osebno pred vsemi ostalimi. Ramsey zaradi svojega perfekcionizma, čistoče in ekonomičnosti, Bluementhal pa zaradi tega, ker je s hrano delal neke vrste kemične poskuse, kar je dalo odlične rezultate in je vsaj mene zelo pritegnilo. Nekaj njegovih receptov sem tudi sam uspešno izvedel.
Jaz bi dal moj glas enemu od teh dveh, verjamem pa, da so med deseterico sami mojstri, še najmanj me prepriča Jamie Oliver.
skylleen
# 20.10.2013 ob 14:10
In marsikdo ne bi obstajal, če ne bi bilo Marca Pierre White (khm Gordon).
CoreySteel
# 20.10.2013 ob 13:21
Dejansko sem ene 10 sekund razmišljal, kaj je to kihar :D
am shagar
# 20.10.2013 ob 23:02
evo najbolj kuhar je moj fotr pa se lahko tile skrijejo pred nim. ni ga čez mineštro ali drugo hrano doma.
roxdegabba
# 20.10.2013 ob 14:31
Heston Blumentahl zmaga na celi črti.
ffffff
# 22.10.2013 ob 15:24
Oh ja, teli fantje so navaden kič med chefi. Tudi na MMC ste že omenjali prave mojstre in to niso ti pop zvezdniki.
frank james
# 22.10.2013 ob 11:43
kaj pa rudolf van veen pa npr. anthony bourdain?? ali pa kuhar jaka -legendarni kuhar z mariborske net tv:)!
pAznik
# 20.10.2013 ob 16:27
Človek je teško odličen na dveh področjih. Ali si dober igralec ali pa dober kuhar. Pri teh ljudeh se mi zdi da so dobri igralci.
malidelnicar
# 20.10.2013 ob 15:46
Mene najbolj prepričata Ramsey in Oliver IMHO.
cairns
# 20.10.2013 ob 15:16
Po fotografiji sodeč ima Fergus Henderson restavracijo za muslimane.
qayxc
# 20.10.2013 ob 13:42
Brezveze!!
Kazalo