Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 38 glasov Ocenite to novico!
Zmagovita pica. Foto: 400 Gradi
Johnny Di Francesco peče pice od svojega 12. leta. Foto: 400 Gradi

Dodaj v

Dom najboljše margerite na svetu? Ne, ni v Italiji

Svetovno prvenstvo v peki pic
15. april 2014 ob 10:53,
zadnji poseg: 15. april 2014 ob 11:16
Melbourne/Parma - MMC RTV SLO

Mislili bi, da najboljšo klasično pico spečejo v Neaplju. Ali pa v Rimu. Nedvomno v Italiji. Motili bi se - najboljšo margerito je na svetovnem prvenstvu spekel picopek iz Melbourna v Avstraliji.

Johnny Di Francesco, lastnik picerije 400 Gradi v melbournskem predmestju East Brunswick, je prejel prvo nagrado na "Campionato Mondiale della Pizza", kot je uradni naziv prvenstva v Parmi.

36-letni Di Francesco, ki peče pice že od otroških let, obrti pa se je učil v ugledni neapeljski šoli Associazione Verace Pizza Napoletana, je osvojil nagrado v kategoriji "tradicionalnih" pic. Po pravilih tekmovanja mora margerita v premeru meriti manj kot 35 centimetrov, spečena mora biti v krušni peči, za pripravo pa lahko uporabijo le točno določene sestavine, kot so pelati, mocarela, česen, svežo baziliko, olivno olje in sol.

Svetovno prvenstvo je privabilo več kot 600 tekmovalcev iz 35 držav, med njimi šest iz Avstralije. Domačini niso ostali popolnoma praznih rok - nagrado za "klasično pico" je osvojil Julius Scialpi za pico iz mocarele, jajčevcev, krušnih drobtin, sardel in burrate (sveži italijanski sir iz mocarele in smetane, op. a.).

Mr. Pizza
Di Francesco, čigar zelo primeren vzdevek je "Mr. Pizza", je Avstralijo pred tem zastopal že na "picopeški olimpijadi" v Las Vegasu. "Konkurenca je bila zelo ostra. Vesel sem bil že, da se mi je uspelo uvrstiti med najboljših pet, tako da je zmaga fantastičen dosežek tako zame kot za Avstralijo," je povedal za Guardian. "S tem zdaj ves svet ve, da tu v Avstraliji delamo kakovostne izdelke."

In kakšna je njegova skrivnost? Di Francesco pravi, da za peko uporablja moko iz Italije, visoko kakovostno mocarelo bufalo in svežo baziliko. "Ljudje podcenjujejo margerito. Mislijo, da je to pico najlažje speči, a je v resnici med težjimi picami. Ker ima tako malo sestavin, lahko okusite kakovost testa - pri drugih picah lahko to zamaskirate z nadevi."

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je z Di Francescovo zmago picerija 400 Gradi (v italijanščini 400 stopinj, op. a.) postala med Melbournčani čez noč prava senzacija. A zmagoviti picopek trdi, da nima nobenega namena zvišati cen svoje margerite, za katero boste v 400 Gradi odšteli 20,50 avstralskega dolarja (14 evrov).

Ni kaj, Avstralija očitno v kulinariki odločno naskakuje staro celino. Od tam prihaja nekaj najboljših vrhunskih kuharjev na svetu, na nedavnem tekmovanju najboljših viskijev na svetu pa je tasmanska distilerija prvič osvojila glavno nagrado, ki je bila doslej rezervirana predvsem za škotske viskije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
aaa
# 15.04.2014 ob 12:12
Slovencem, dopovedat da je margerita pač margerita. In ne topli sendvič s šunko in edamcem.
thr0l
# 15.04.2014 ob 12:00
Ste pozabili, da vi samo videz ocenjujete? Meni izgleda slastna in z veseljem bi jo probal. Potem bi jo pa ocenil.
oliva
# 15.04.2014 ob 11:48
:))
Se pravi pico lohk sodi samo picopek - ne recimo tisti, ki jo jedo? :o)
master
# 15.04.2014 ob 11:57
Če si boš v Italiji random picerijo izbral, je daleč od tega, da boš dobro pico jedel.
abvgd
# 15.04.2014 ob 11:42
Saj ravno testo je tisto, ki loči dobre od slabih pic, ne pa obloženost. Bolj, ko je obložena, slabša je.
mariy
# 15.04.2014 ob 12:19
Jedel v 400 stopinjah dve leti nazaj. Sicer ne Margarite, ampak je bila tudi klasična odlična.
ZeK
# 15.04.2014 ob 12:06
spet en kup "pametnih" slovencev komentira nekaj, o čemer nima pojma.
Peroz
# 15.04.2014 ob 11:33
Hoho, že vem, kaj bo za malico:)
420
# 15.04.2014 ob 11:54
Obupno izgleda ta pica. Na sredini kar testo...prevelik rob. Poznam nemalo picopekov, ki spečejo boljše pice.

napoletana je pač taka. pol pa če ti je všeč ti je če ni ni
420
# 15.04.2014 ob 11:34
to je pizza napoletana
in res izgleda odlično
Perk
# 15.04.2014 ob 15:30
Aja pa ker sm bil tako vzgojen, mi je zelo mučno gledat, ko folk reže vstran robove od pice in ne poje tistega, kar je naročil. Do hrane imamo zelo slab odnos.
1-2-3
# 15.04.2014 ob 15:51
Bistvo tradicionalne pice naj bi bla omaka, ostalo le kot dodatek, malo za zraven. Tako da npr "slovenske" pice so ravno obratno, kjer je vecinoma point v različnih dodatkih kot je sir, meso, zelenjava... in ne v paradiznikovi omaki.
rokjarc
# 15.04.2014 ob 15:14
@420: tole je margerita (paradižnik, olivno olje, mocarela, bazilika) in tisto na sredini je kos mocarele...
Perk
# 15.04.2014 ob 15:28
spet en kup "pametnih" slovencev komentira nekaj, o čemer nima pojma.

Bolj ali manj je to res:). Meni so všeč manj obložene pice, bolj trdo in tanko testo, dobr zapečeno z minimalnimi dodatki. Mesa ne jem..me pa dostikrat razočara pica marsikje po slovenskih picerijah ful obložena z zelenjavo, da je v bistvu vse skupaj kuhano in ne pečeno..to pa ni dobro, niti za pogledat ne. Tista, ki jo pa spečem doma, je pa itak najboljša;).
Fab4
# 15.04.2014 ob 15:54
Edina prava pica je margherita, torej to, kar vidimo na sliki. Ostalo so samo variacije. Moram enkrat v da michele v neaplju probat pico. Tisto je baje najboljša na svetu. In dejansko strežejo zgolj margerito in še eno verzijo, se mi zdi, da se reče marinara, cena po normalna, 5€ za veliko pico.
rokjarc
# 15.04.2014 ob 15:19
@420: oprosti, sem pomotoma tebi pripisal, da se zmrduješ nad "testom" v sredini
Javorovina
# 15.04.2014 ob 14:26
No, ena zgodbica iz mojega otroštva (off topic): Skratka, vsakokrat, ko je bilo kaj na tem, da bi naročili pico in me je kdo vprašal, kakšno bi jedla, sem rekla: "Zelenjavno." Vedno. Pa to res ni bilo pogosto (zato prosim ne o zdravi prehrani..), toda vedno sem hotela izključno zelenjavno. Ko je prišla, sem postopoma pobrala dol vso zelenjavo (oz. mi je moral kdo pomagati). Le-ta se je torej nakopičila na robu krožnika. Kajti zelenjave nisem marala. Potem sem morda včasih pojedla malo kruha (grižljaj ali dva) in zanj dejala, da "ni bil preveč dober". :D In naslednjič isto. In vedno sem se pice zelo zelo veselila. :D
Daedalus
# 15.04.2014 ob 13:47
Vsak okus ima svojega malarja.
oliva
# 15.04.2014 ob 12:15
@aaa, se strinjam.
Zame je pa sploh ravno Margerita merilo dobre picerije oz. pic.
Če znaš narediti pravo margerito, je to to - bodo vse pice že lahko dobre.
oliva
# 15.04.2014 ob 16:17
@Perk:
"Aja pa ker sm bil tako vzgojen, mi je zelo mučno gledat, ko folk reže vstran robove od pice in ne poje tistega, kar je naročil. Do hrane imamo zelo slab odnos."

Tudi jaz.
Zato mi je pa čist kul, da jo tudi VIDIM predtem.
Ne da se moram potem matrat s kruhom, zgolj zato da tega ne mečem potem stran.

Meni je všeč prej bolj tanka kot debela pica in najraje imam margerito.
No kakšni šparglji gor so mi tudi kul.
Največkrat pa naročim margerito in če je sam ena oliva, naročim še dodatne olive, včas pa tudi kapre. Men je taka najbolj všeč oz. ostalega tolk ne pogrešam.

Preveč zelenjave in sploh preveč vsega na pici pa mi ni všeč oz. mi je celo odveč.
Tudi gob ne pogrešam na pici.
sanauna
# 18.04.2014 ob 11:56
Nekaj casa nazaj sem na 24kitchen gledal oddajo kjer je Gennaro (Italijan) priznal da so recept za pizzo ukradli arabcem,kjer so pekli izvirno lahmakun oz. verzijo pizze,....tko da mati vseh pizz je iz arabskega sveta,....no tudi sam sem bil zelo presenecen.Enako velja za testenine,prihajajo iz Kitajske in ne iz Italije,.....
VanDame
# 15.04.2014 ob 19:09
rubin: Prijavil sem neprimerno vsebino. Upam, da si se hecal.
oliva
# 15.04.2014 ob 11:44
Meni je tudi videti preveč kruhasta.

Kar se pa tiče tega, da NI v Italiji, me pa to sploh ne preseneča.
Sama sem večkrat jedla dobre pice v Sloveniji in še kje, kot pa v Italiji.
oliva
# 15.04.2014 ob 16:20
Še vedno pa menim, da je reči, da folk nima pojma (ko gre za okuse), vzvišeno.
Ker kot rečeno ne gre za znanje, pač pa za okus.

In lohk enemu še tolk tupiš, da to, kar mu je všeč (recimo 20 dodatkov na pici), ni prava pica in da nima pojma, bo že on sam zase najbolje vedel.
tureavanture
# 15.04.2014 ob 11:57
Italijani so pa res zadnji za pice delat,.... kot tiste iz eurospina
qwertz
# 15.04.2014 ob 11:45
Za moj okus je preveč zapečena .. drugače pa naredit dobro pico je res izziv. - itak pa je vse skupaj stvar okusa.
armadillo
# 15.04.2014 ob 11:33
Preveč neobloženega testa... :)
Deprofundis
# 15.04.2014 ob 11:45
le čevlje sodi naj kopitar
scenic
# 15.04.2014 ob 13:07
čez 10 minut dobim pico-klasiko...se bom nažrl ko svinja.
rubin
# 15.04.2014 ob 17:25
ni je čez eurospin zamrznjene tremulini, 3 kosi v akciji po 2,3 evra! 7 minut v mikrovalovno, in imaš boljšo pizzo kot tuki za 14 evrov
oliva
# 15.04.2014 ob 12:14
Kakšna vzvišenost, @ZeK.
oliva
# 15.04.2014 ob 12:05
ja, @thr0l.
Videti je (vsaj meni), da je preveč kruhasta. - jaz bi vse to odrezala stran, se pravi gre veliko tega v nič in to je meni že kar pomemben podatek o pici - tudi ko je še ne probam.
Imposs
# 15.04.2014 ob 12:47
Proti Kotniku in Boru (Kranjska Gora) se vse pice lahko skrijejo.
kaj_kaj?
# 15.04.2014 ob 11:58
Hah, testo na sredini pice je indikator nesposobnosti picopeka. Obloženost je pa še kako pomembna. Pravilno obložena pica ima dober okus. Preveč sestavin ali neprave sestavine lahko rezultirajo v popolni zmešnjavi okusov, kar spet ni dobro.

Pica na fotki ima pa za moj okus preveč pelatov. Sam kombiniram ponavadi 4,5 različnih vrst zelenjave. Posebej všeč so mi beluši v kombinaciji z mocarelo.
luckylucke
# 15.04.2014 ob 11:45
Men je kr neki da naredijo tekmovanje iz tako preproste jedi, kot je pica!
kaj_kaj?
# 15.04.2014 ob 11:35
Obupno izgleda ta pica. Na sredini kar testo...prevelik rob. Poznam nemalo picopekov, ki spečejo boljše pice.
Kazalo