Pri Mahorčiču so se izkazali s kulinaričnimi presežki - okrogla potica v kozarcu in puhasti buhteljčki z domačo marmelado iz brkinskih 'češp' so bili preverjeno greha vredni -, katerih podobo sta zaokrožila Danijela Grgić in Silvan Omerzu. Foto: BoBo
Pri Mahorčiču so se izkazali s kulinaričnimi presežki - okrogla potica v kozarcu in puhasti buhteljčki z domačo marmelado iz brkinskih 'češp' so bili preverjeno greha vredni -, katerih podobo sta zaokrožila Danijela Grgić in Silvan Omerzu. Foto: BoBo
"Orodjar" Napo se je lotil tudi varjenja zelenjave, ki je nato svoje mesto našla v okusnih zvitkih - na voljo sta bili različici "flora" in "favna", dodatna razlaga gotovo ni potrebna. Foto: BoBo
Chef Benjamin Launay iz restavracije Vander je moči združil z oblikovalkama Tanjo Zorn Grželj in Tajo Legat Lokar. Foto: BoBo
V okviru okuševalnice so bili na ogled tudi slovenski oblikovalski presežki, povezani s hrano. Med njimi je tudi "retro" emajlirana posoda s pečatom ilustratorke Milanke Fabjančič. Foto: BoBo

"Več ko se ljudje družimo ob hrani, bolj smo pozitivni, pripravljeni sklepati nova poznanstva, bolj smo odprti. Pri vsem tem je za nas pomembno tudi, da sedimo v prijetnem ambientu, da je miza lepo pogrnjena in da je hrana postrežena na lepo oblikovanih krožnikih. A tu se ne ustavimo. Sama hrana, naj bo še tako dobra, bo boljša, če jo bomo lahko najprej pojedli z očmi. Estetika videnega na krožniku naredi svoje v ustih, še preden pridemo do prvega grižljaja. A vemo, da hrana ne dela zadovoljnega le tistega, ki jo jé. Posebno zadovoljstvo je tudi v njeni pripravi. Sama kuhinja je kot poligon za ustvarjanje lepega. Pomembni so vsaka žlica, vsak nož, cedilo, deska, lonec in navsezadnje tudi predpasnik. Hrana in oblikovanje. Tema, ki zadosti očem in želodcu ter skrbi za socializacijo."

Zgornje vrstice so povzetek okrogle mize Dober tek - slovensko oblikovanje za hrano, ki jo je prejšnji četrtek v okviru Meseca oblikovanja vodila arhitektka Špela Leskovic, na omenjeno temo pa so klepetali arhitektka Barbara Debevec, založnica Valentina Smej Novak, lastnik pohištvenega salona Andrej Kovačič, kulinarični kritik Uroš Mencinger ter Grega Božičnik, lastnik več trendovskih restavracij v prestolnici.

Popoldanskemu klepetu in krajšemu premoru, ki smo ga namenili ogledu razstave Tapas kustosa Julija Capella in ogledu presežkov (slovenskega) oblikovanja, ki so še do 6. novembra na ogled v prostorih nekdanje tiskarne Mladinska knjiga (projekt arhitekta Savina Severja iz 60. let prejšnjega stoletja) - razstava v proizvodnih dvoranah, minimalno preurejenih za ta namen, resnično dobro učinkuje, k temu veliko pripomore kontrast med novimi izdelki in zaprašenimi tiskarskimi stroji, ki so za vedno (?) nehali brneti -, je sledila Oblikovalska okuševalnica, ki se s svojo izvirno idejo o kreativnem povezovanju vrhunske kulinarike in oblikovanja kali in razvija že od leta 2007 in na Mesecu oblikovanja nastopa kot samostojen kulinarično-oblikovalski dogodek. Na spektaklu tekmovalne narave (nekatere zamisli so bile resnično spektakularno drzne; Napo, denimo, si je v slogu svoje še čisto sveže knjige Orodjarna zelenjave lotil kar z varilsko opremo) so se pomerile ekipe, ki so z združevanjem kreativnih energij ustvarile nove okuse, oblike in mikroambiente.

Posamezno ekipo so sestavljali kuharski mojster, oblikovalec in izdelovalec spremljajočega predmeta; predstavili so svoje interpretacije letošnje razpisane teme Slovensko oblikovanje za hrano, ki se naslanja na izhodišča slovenske kuhinje. Oblikovani izdelek za hrano je letos nastopil kot enakovreden del vsakega posameznega ekipnega nastopa. Namen dogodka kuratork Tadee Miklavin in Mateje Panter je bil predstaviti inovativne, dobro oblikovane slovenske izdelke za hrano ter izvirno kulinarično uprizoritev njihove uporabne in oblikovne vrednosti.

Strokovna kulinarično-oblikovalska žirija je podelila pet odličij, ki se nanašajo na celostno predstavitev ekipe: za inovativnost (Piščanec roparskih vitezov - kuharski mojster/restavracija: Dušan Belšak, Gostilna Belšak (Slavkov dom), oblikovanje: Arhišektura, izdelovalec: Žlebe Marjeta Glamping), kulinarično odličnost (Na žlici; kuharski mojster/restavracija: Luka Košir, Gostišče Grič, oblikovanje: Špela Kuhar, Barbara Viki Šubic, izdelovalec: Hinko Košir), interpretacijo teme (Daru:jem; kuharski mojster/restavracija: Ksenija K. Mahorčič, Gostilna Mahorčič, oblikovanje: Danijela Grgić, DG Design, izdelovalec: Danijela Grgić, DG Design; ilustracija: Silvan Omerzu), najboljši izdelek (prav tako Daru:jem) in najboljši ekipni nastop (prisMODA; kuharski mojster/restavracija: Boštjan Napotnik - Napo, blog Kruh in vino, oblikovanje: Kulturno ekološko društvo Smetumet, izdelovalec: Kulturno ekološko društvo Smetumet). Posebna nagrada za mladostno domiselnost je pripadla Knapovski malici; kuharski mojster/restavracija: Kuhna pa to, OŠ Ivana Skvarče Zagorje, skupina: "Knapi", oblikovanje: Branka Urbanija, In dekor, izdelovalec: Kuhna pa to.

Oglejte si nekaj okusnih utrinkov z letošnje Oblikovalske okuševalnice, na kateri so bile dobrote, kot je že v navadi, razgrabljene v rekordnem času.