Najdaljši sirov štrudelj je dolg kar 160 m, tehta pa skoraj 800 kg. Foto: MMC RTV SLO
Najdaljši sirov štrudelj je dolg kar 160 m, tehta pa skoraj 800 kg. Foto: MMC RTV SLO
Z nakupom sladice prispevate v dobrodelne namene. Foto: MMC RTV SLO
false
Akcija Tečem, da pomagam poteka v 13 krajih po Sloveniji. Na fotografiji udeleženci akcije v Novi Gorici. Foto: Ervin Čurlič

Najdaljši sirov "štrudl" iz Žita, kot so ga poimenovali v Lions klubu forum in skupini Žito, je dolg kar 160 m, tehta pa skoraj 800 kg. Za sladek paket, ki vsebuje sirov zavitek in stekleničko brezalkoholne pijače, je treba odšteti tri evre, ves zbrani denar pa gre v dobrodelne namene.

Že nekaj let organizatorji s tem dogodkom zbirajo sredstva za Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana: "Letos bomo z zbranimi sredstvi pomagali pri prenovi opreme in prostorov v zavodu in na ta način bomo slepim in slabovidnim omogočili boljše pogoje za kreativno preživljanje prostega časa."

Slovenci tečejo, da pomagajo
Slovenski lions klubi pa ta konec tedna zbirajo sredstva za slepe in slabovidne otroke tudi na drugačen način - v 13 krajih po Sloveniji poteka akcija Tečem, da pomagam. Gre za največjo vseslovensko akcijo Zveze Lions klubov Slovenije, katere cilj je po eni strani ozaveščati, kako dragocen je vid, po drugi pa pomagati slepim in slabovidnim otrokom.

Udeleženci bodo tekli z zavezanimi očmi in tako podoživeli, kako se počutijo slepi. Pridružili se jim bodo tudi številni znani športniki in glasbeniki.

Kot so zapisali organizatorji, je v Sloveniji zaradi pomanjkanja sredstev veliko slepih in slabovidnih otrok, ki niso deležni niti osnovne obravnave, še manj strokovne. Zato bodo sredstva, zbrana v letošnji akciji, še posebej namenjena zgodnji obravnavi slepih in slabovidnih otrok.

Ne le v Ljubljani, tudi drugje bodo dogajanje popestrili z različnimi aktivnostmi. Na voljo bodo posebni poligoni za slepe, na katerih se bodo preizkusili videči, v Celju se bodo predstavila različna društva, ki pomagajo ljudem s posebnimi potrebami, v Slovenski Bistrici pa bo potekal poseben dan družin. Na Ptuju, v Mariboru, Arboretumu Volčji Potok, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Ravnah na Koroškem, Piranu in Brežicah pa bodo organizirali posebne družabne prireditve.