Hrana in pijača
Brochot je zaradi finančne stiske že moral odpustiti del osebja. Foto: Facebook
Burgundija slovi po svojih vinih in kulinariki - a veliko delov je tudi zelo osiromašenih, z brezposelnostjo, dvakrat višjo od povprečja. Foto: AP
V Burgundiji se dobro jé. Foto: AP
Brochoteva restavracija v živo oranžnih odtenkih velja za eno redkih svetlih točk izumirajočega mesta. Foto: Facebook
Umetelne kreacije so zdaj zamenjale bolj ljudske, prizemljene jedi. Foto: Facebook

Dodaj v

Francoski chef vrnil michelinko, ker si je "ne more privoščiti"

Restavracija Le France zvezdico prejela leta 2011
29. december 2017 ob 06:42
Montceau-les-Mines - MMC RTV SLO

Priznani francoski kuharski mojster Jérôme Brochot se je odločil, da vrne Michelinovo zvezdico, za katero si nekateri chefi prizadevajo vse življenje. Razlog? Ne more si je privoščiti.

Brochot je lastnik hotela in restavracije Le France v Montceau-les-Minesu, nekdanjem rudarskem mestecu z 18.000 prebivalci, ki je bilo na vrhuncu moči pred davnimi stotimi leti.

Michelinovo zvezdico je prejel leta 2011, a potem ko se je zaradi drage prenove kuhinje zadolžil za več 100.000 evrov in v restavraciji ni mogel vzdrževati rednega dotoka premožnih strank, je Michelinovemu vodniku pisal, naj mu zvezdico odvzamejo. New York Times Brochotevo radikalno potezo primerja z zavrnitvijo Nobelove nagrade ali pa oskarja.

Nima druge izbire
Zvezdici se ni odpovedal zaradi arogance, nehvaležnosti ali kljubovanja, kot bi pomislili ciniki, ampak iz golih finančnih zmogljivosti. Ker ne more več plačevati osebja in sestavin, ki ustrezajo restavraciji z zvezdico.

"Gospodarsko stanje tu, v nekdanji rudarski kotlini, je katastrofalno. Kar počnem zdaj, ne počnem zlahka, ampak nimam druge izbire," je zapisal 46-letni chef v pismu Michelinu.

Brochoteva drastična poteza pove vse o bridki resničnosti "tiste druge Francije", provinc, v katerih je v povprečju več kot 10 odstotkov trgovin in prodajaln že leta praznih, z izveski "na prodaj" na obledelih pročeljih, kjer so delovna mesta odšla drugam in kjer celo kavarne ob jutrih samevajo.

Tudi Burgundija ne pomaga
Montceau-les-Mines leži v Burgundiji, a celo v pokrajini, znani po svoji kulinarični (in vinski) tradiciji, to izumirajoče mesto ni preneslo restavracije z michelinko. Brochot, vnuk krajevnega govedorejca, je z visoko kulinariko v takem okolju, kjer je brezposelnost 21-odstotna, tvegal - in izgubil.

Pa čeprav je bila njegova čislana restavracija, ki jo je odprl pred 18 leti, ena redkih svetlih točk umirajočega mesta.

Vračanje Michelinovih zvezdic je sicer redko, a Brochot ni osamljen primer. V zadnjih letih se je za isto potezo odločilo celo nekaj kuharjev s tremi michelinkami. Bodisi se niso mogli več spopadati z visokimi stroški vodenja restavracije, v kateri ne sme biti niti ene napake, bodisi so se zlomili pod pritiski in restavracijo raje zamenjali za sproščenejši bistro. Nazadnje je to jeseni storil Sebastien Bras iz Laguiola v osrednji Franciji.

Novica, da se Brochot odpoveduje zvezdici, je dvignila veliko prahu in bila novica dneva v tamkajšnjem časopisu Journal du Saône et Loire.

"Za obisk Montceauja ni ravno tisoč razlogov. Restavracija z zvezdico v Montceauju, na delavskem terenu ... no, to pa je res pomenilo nekaj. Samo obžalujemo lahko," je Brochotevo odločitev v uvodniku pospremila urednica Florence Poli. Ostrejša je bila desničarska županja Marie-Claude Jarrot. "Celotnemu območju dela škodo," je dejala.

Vprašanje preživetja
A za Brochota je šlo za vprašanje samoohranitve. Z menijem za 110 evrov je njegov cilj 60 gostov na dan postajal vse bolj izmuzljiv. "Zadnja tri leta so bila katastrofalna," je povedal Brochot v pogovoru za New York Times. "To je naš odziv. Storili bomo vse, da bi restavracija še naprej obratovala. Iščem ideje, kako preživeti."

Brochot je zdaj odpustil tri člane kuharske ekipe, znižal cene menija in namesto ekstravagantnih krožnikov ponuja bolj ljudsko kulinariko klasičnih francoskih obar in cenejših kosov mesa. Kot pravi, ga je bolelo srce, ko je moral prej ob koncu delovnika metati v smeti drage ribe, ker si jih gostje niso mogli privoščiti.

"Zavržene hrane je bilo ogromno. Odkar smo spremenili koncept, imamo precej več gostov," razlaga Brochot, ki meni, da je učinek predvsem psihološki. "V glavah ljudi zvezdica pomeni visoko ceno."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Dvomljivec
# 29.12.2017 ob 06:51
Sam bi veliko raje pri njemu jedel sedaj, ko nima več zvezdice, tudi če ceno zanemarim, ker tiste "kreacije" me ne zanimajo toliko, kot dobra in morda krajevno pristna jed.
marki2006
# 29.12.2017 ob 07:37
Žalostno kam je prišel svet, da se neko zvezdico primerja z Nobelovo nagrado. Te njihove kreacije so res dosežek človeštva.
pietetnik
# 29.12.2017 ob 07:48
Velik razkorak med bogatimi, ki ne vedo kaj bi še dali vase in nase,
in tistimi, ki živimo navadno življenje, brez zvezdic...
SamoRes
# 29.12.2017 ob 08:10
Kapitalizem v vsem svojem sijaju. Samo še reveži in bogataši.
lopat12
# 29.12.2017 ob 08:42
Ko z zeno kuhava kosilo (ko se nama poklopi da sva oba prosta), mi nobena zvezdica ne more nadomestit tega prekrasnega obcutka.
sosman
# 29.12.2017 ob 06:50
Je pa dobra samopromocija očitno. Drugače ne bi nikoli slišali za njega.
Banban
# 29.12.2017 ob 07:53
Ce gre par na vecerjo, in ta stane 250€, oprosti, to ni drago v glavah, to je drago. Je pa zanimivo razkritje, kaksen denar se vrti, in kaksna so tveganja v tem poslu. Za prezivetje potreben dnevni inkaso cca 8000€. Si niti ne predstavljam.
cene vols
# 29.12.2017 ob 08:13
Se pravi, da michelinova zvezdica v osnovi sploh nima nobene veljave.
Jon Sneg
# 29.12.2017 ob 08:26
Meni gre posebej na živce, ko v kakih propagandnih filmčkih, reklamah, lifestyle oddajah ali trailerjih prikazujejo "kuharske mojstre" oz. chefe, kot se to bolj nobel reče in vsi do zadnjega so prikazani kot arogantneži, vsi govorijo da za svoje "kreacije" hočejo le najboljše sestavine in da od svojih sodelavcev zahtevajo perfektnost. Prikazani so, kako sami hodijo po lokalni tržnici in izbirajo živila, kako z vonjem ugotavljajo kateri paradižnik je svež in kako s prsti obeh rok, v slogu švicarskega urarja popravljajo list zelene solate na ogromnem krožniku. Vmes kamera prikaže še hipstersko notranjost restavracije v kateri "ustvarjajo" ter par mladih, lepih (in po možnosti uspešnih) gostov, ki sedi za mizami te restavracije, ko so si še prej na blogu prebrali ocene kuharskih kritikov ali ostalih gostov.

Kot pravi SamoRes:
Kapitalizem v vsem svojem sijaju. Samo še reveži in bogataši.

Na drugi strani pa jemenski otroci umirajo od lakote.
Highland
# 29.12.2017 ob 11:48
Sorrento, restavracije si ne podeljujejo same zvezdic... Ne vidim problema v tem, da se gostinci trudijo v svojem poklicu. Afne pa guncajo se najbolj tisti, ki se hvalijo z obiskom takih restavracij in se zaradi tega pocutijo vzvisene..
21.12.2012
# 29.12.2017 ob 08:17
110 eur je seveda le relativno drago. kot vse.
Norisla
# 29.12.2017 ob 07:18
Jem da zivim ali zivim da jem? Pri teh zvezdicarjih je to glavno vprasanje...
ElTorro
# 29.12.2017 ob 11:41
Na drugi strani pa jemenski otroci umirajo od lakote.

Če misliš, da bi bilo lačnih kaj manj če ne bi bilo prestižnih restavracij, ti niti najmanj niso jasni pravi vzroki lakote v nekaterih predelih sveta.

Namig - glavna krivca nista globalizem in požrešni zahodnjaki.
Highland
# 29.12.2017 ob 11:04
Samores, kam spadas pa ti? Bogatun nisi, da si revež pa tudi močno dvomim, tako da...
sosman
# 29.12.2017 ob 07:26
Ni vprašanje, živijo da jejo.
kotzi
# 29.12.2017 ob 10:08
pri nam gostilne cvetijo...ljudje hodijo ven papat...malice..kosila...
firtoh
# 29.12.2017 ob 11:28
V restavraciji z Michelinovo zvezdico še nisem bil nikoli,imam pa letos Michelinove zimske gume
Robiland
# 29.12.2017 ob 09:27
to je druga platforma kapitalizma, zdaj pa nazaj v realnost.....ups, naso platformo.
AndrejP
# 31.12.2017 ob 12:45
sosman
"Prijavi neprimerno vsebino Je pa dobra samopromocija očitno. Drugače ne bi nikoli slišali za njega."


Ja... in seveda vse francoske restavracije, za katere ti ne slišiš, propadejo že naslednji dan. Korist te promocijske poteze je bila predvsem v tem, da si ti izvedel za to restavracijo. :)
REsnica
# 30.12.2017 ob 11:49
najcenejša reklamna poteza s katero je prišel v vse medije !
nikhrast
# 29.12.2017 ob 16:52
Saj vsak ve da tri četrtine na novo odprtih restavracij propade po par letih.
Malo na sprehod po ulici, pa vidiš koliko restavracij je zaprlo svoja vrata, pa koliko jih je na novo odprlo.
Ista lokacija, pa že tretja restavracija tam, konkurenca je huda.
Pa poglej koliko ponudb za take-out je zdaj po restavracijah, supermarketih, delikatesah, pizzarijah...
Naveličaš se tudi teh elitnih restavracij kjer dobiš praktično prazen krožnik...
Sorrento
# 29.12.2017 ob 10:15
Te michelinove zvezdice so itak eno samo afnanje. Bojkotirajmo takšne nadute lokale, pa bo.
Jazst2
# 31.12.2017 ob 13:43
@Sorrento
Te michelinove zvezdice so itak eno samo afnanje. Bojkotirajmo takšne nadute lokale, pa bo


Hočeš povedati, da sedaj hodiš tja? In boš pričel bojkotirati?

hahahaaaahahahaaa, kakšne ideje...

ti kar bojkotiraj naprej ahahahahahahaaaaa brrrruuuuaaahahahhahahaaa.. ojoj...
qwasyx
# 30.12.2017 ob 22:31
učna ura.... Joe tudi to je amerika ....
cvirn1
# 29.12.2017 ob 19:02
Me zanima koliko od vas je jedlo v restavracijah z Michelinovo zvezdico, da si upate pljuvati cez vse to...
bori
# 29.12.2017 ob 18:01
bistri08
Živi in pusti živeti.

Kdor si je ustvaril premoženje 60m2 v 7. nadstropju v Ljubljani naj živi tako. In naj pusti nam drugim živeti.
Kaj koga briga koliko dam za kosilo.
----------------------------------------------------
Saj...
..potem verjetno ne jeste mesa..
..Kot pravi, ga je bolelo srce, ko je moral prej ob koncu delovnika metati v smeti drage ribe, ker si jih gostje niso mogli privoščiti.
Highland
# 29.12.2017 ob 11:54
El Torro podpis pod tvoj komentar. Ko sem bil majhen in v primeru ko nisem pojedel vsega na krozniku sem poslusal od mame "litanije" v stilu Jona Snega in somisljenikov. ( "ubogi črnčki pa umirajo od lakote..") Ane? Nabijat obcutke krivde zaradi cesa ze?!
Ivo Lola
# 29.12.2017 ob 10:22
Neoliberalizem uničuje malo gospodarstvo. To je to. Ko je šel rudnik, je propadlo vse. Kako znana zgodba.
qwasyx
# 30.12.2017 ob 22:34
Me zanima koliko od vas je jedlo v restavracijah z Michelinovo zvezdico, da si upate pljuvati cez vse to...
in kaj imaš za povedati na dodano vrednost ...
oziris.va
# 29.12.2017 ob 14:00
Po prebranem se lepo vidi, da so vse te zvezdice ipd., sploh pa zgornja hrana na sliki samo celofan.
zozozo
# 29.12.2017 ob 12:04
Če misliš, da bi bilo lačnih kaj manj če ne bi bilo prestižnih restavracij, ti niti najmanj niso jasni pravi vzroki lakote v nekaterih predelih sveta.

No, ja, vzročne povezave ni, je pa vsekakor korelacija. Bogastvo in revščina sta relativna. Brez hude revščine ne more biti pretiranega bogastva, ki poganja to preseravanje. Kako si pa drugače predstavljate, da si lahko eno omizje privošči za večerjo plačati toliko, kot je kak delavec plačan cel mesec ali več?
bistri08
# 29.12.2017 ob 08:26
Živi in pusti živeti.

Kdor si je ustvaril premoženje 60m2 v 7. nadstropju v Ljubljani naj živi tako. In naj pusti nam drugim živeti.
Kaj koga briga koliko dam za kosilo.
Kazalo