V pekarni Lesce bodo tako na vrhuncu poletne turistične sezone, od sredine julija do sredine avgusta, pripravljali pekovske izdelke košer in jih dostavljali v kranjskogorske hotele, kjer bodo nastanjeni izraelski gostje.
Izraelsko podjetje, ki organizira turistična potovanja, se je pred začetkom turistične sezone namreč povezalo z Žitom in prosilo za pomoč pri pripravi kruha košer za njihove turiste, ki bodo letovali v Kranjski Gori.
"Organizator potovanja je priskrbel vse potrebne sestavine, ki nam omogočajo pripravo pekovskih izdelkov po standardih košer. V naslednjih nekaj tednih bomo v hotele dobavljali beli in črni kruh ter pecivo, ki bo narejeno po teh standardih," je povedala vodja pekarne Lesce Bojana Pajnič.
"Najpomembnejša faza pri peki izdelkov košer pa je prižiganje peči, ki ga opravlja posvečena oseba, pri čemer nam je na pomoč priskočil židovski rabin," je dodala.
Hrana košer
Judovska vera ima namreč poseben protokol, po katerem mora biti hrana pripravljena. Kašrut je sistem judovskih prehranskih zakonov, po njem pa so kot košer označena vsa živila, ki so v skladu z judovskimi zakoni.
Mleko in meso se tako ne smeta mešati – meso in mlečni izdelki ne smejo biti postreženi znotraj enega obroka ali celo pripravljeni z istimi kuhinjskimi pripomočki.
Mnoge živalske vrste niso košer - na primer svinjina, ribe košer morajo imeti plavuti in luske, školjke in druge vodne živali pa niso košer.
Tiste živali, ki se lahko jedo, pa morajo biti zaklane na poseben način, ki živali povzroča čim manj bolečin. "Le izurjeni in izučeni lahko opravijo klanje košer živali na poseben način," je pojasnila Zveza potrošnikov Slovenije, ki pa je opozorila, da od aprila letos obredni zakoli živali v Sloveniji niso več dovoljeni.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje