Hrana in pijača
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Goveji jezik s kruhovim cmokom. Foto: Z vrta na mizo
Juha iz govejega jezika in govejega repa. Foto: Z vrta na mizo

Juha iz govejega jezika in ravioli z govejim repom

Recepti iz 5. oddaje "Z vrta na mizo"
19. november 2016 ob 18:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sestavine za juho: goveji rep, goveji jezik, korenje (rdeče in rumeno), por, čebula, gomolj zelene, lovorjev list, svež timijan, sol.

Jezik in rep operemo in ga damo skupaj s kurjo nogo v lonec hladne vode. Dodamo oprano in narezano korenje, por, čebulo, zeleno, lovor, timijan in solimo. Juho 2 uri kuhamo, potem pa jo ohladimo in odstranimo maščobo.

Ravioli z govejim repom in jurčki:
Sestavine za testo: 100 g mehke moke, 100 g ostre moke, 2 jajci, sol, svež majaron.
Nadev: goveji rep, sušeni jurčki, oljčno olje, šalotka, gomolj zelene, česen, 1 žlica kisle smetane, jajce, svež parmezan.

Za testo presejemo moko, osolimo, dodamo 2 jajci in zgnetemo testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo počivati 30 minut. Razžvrkljamo jajce. Testo razvaljamo in nanj razporedimo nadev. Po robovih testo namažemo z jajcem in prikrijemo z drugim delom testa. S kozarcem, ki smo ga postavili okrog kupčkov nadeva, izrežemo raviole, ki jih kuhamo v vreli jezikovi juhi 10 minut.

Za nadev jurčke prelijemo z mlačno vodo in jih namakamo 20 minut. Ogrejemo ponev ter na oljčnem olju popražimo narezano šalotko in malo narezane zelene. Dodamo narezane jurčke in svež timijan. Solimo. Česen olupimo, zrežemo in ga dodamo. Premešamo. Kuhan goveji rep na drobno nasekljamo in ga primešamo zelenjavi. Vmešamo žlico kisle smetane. V skodelici postrežemo raviole, prelite z govejo juho, nekaj jušne zelenjave in potresemo s parmezanom.

Goveji jezik s kruhovim cmokom in hrenom
Surovine za marinado: goveji jezik, veliko šalotke, lovorjev list, svež timijan, svež majaron, sušene brinove jagode, sol, sončnično olje, vinski kis.

Kuhan in ohlajen goveji jezik olupimo in iz korena odstranimo žleze. Jezik na tenko narežemo. V ponvi na sončničnem olju zasteklimo večjo količino na lističe narezane šalotke. Dodamo začimbe, sol in vinski kis. V kozarec polagamo plast jezika in plast marinade. V hladilniku pustimo stati vsaj 2 dni.

Sestavine za kruhov cmok: star kruh, mleko, šalotka, hamburška slanina, svež peteršilj, 2 jajci, sol, mleti orehi, svež timijan, svež majaron.

Kruh narežemo na kocke in ga prelijemo z mlekom. Dodamo začimbe. Slanino narežemo na majhne kocke in opečemo. Dodamo narezano šalotko in peteršilj. V namočen kruh vmešamo jajci ter slanino z dodatki. Razgrnemo vlažno gazo in jo potresemo z mletimi orehi. Nanjo porazdelimo maso za cmok. Zavijemo v klobaso, zavežemo konce gaze in v rahlo osoljenem kropu kuhamo 20 minut.

Sestavine za hrenovo omako: svež hren, 1 jajce, sončnično olje.

Hren naribamo, primešamo rumenjak mehko kuhanega jajca in nekaj kapljic sončničnega olja. Na krožniku postrežemo goveji jezik, hrenovo omako in kruhov cmok.

Dober tek!

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo