Janez Bogataj (na sliki) je za knjigo Potice iz Slovenije prejel prvo nagrado za najboljšo kuharsko knjigo Vzhodne Evrope, Božidar Jezernik pa je za delo Kava - čarobni napoj dobil prvo nagrado v kategoriji kave. Foto: RTV SLO
Janez Bogataj (na sliki) je za knjigo Potice iz Slovenije prejel prvo nagrado za najboljšo kuharsko knjigo Vzhodne Evrope, Božidar Jezernik pa je za delo Kava - čarobni napoj dobil prvo nagrado v kategoriji kave. Foto: RTV SLO

Bogataj, ki je "kulinaričnega oskarja" za monografijo Mojstrovine s kranjsko klobaso prejel že leta 2012, v delu Potice iz Slovenije predstavlja pot potice od najzgodnejših zapisov do danes. Obsežnemu opisu zgodovinskega razvoja sledi predstavitev 28 receptov za pripravo sladkih in 12 receptov za pripravo slanih potic, ki jih je avtor zbral v vseh slovenskih regijah.

Jezernik pa v delu Kava - čarobni napoj opisuje pot kave, ki so jo pili v Jemnu, Etiopiji, Osmanskem cesarstvu, zahodni Evropi, Braziliji in na Balkanu, ustavi pa se tudi pri sodobni proizvodnji in porabi. Avtor je posebno pozornost namenil prihodu kave v slovenske dežele, knjigo pa dopolnjuje še nabor več kot 250 fotografij, razglednic, risb in oglasnih sporočil.

Na sejmu, ki je v organizaciji francoskega podjetja Gourmand potekal med 19. in 22. majem, je drugo nagrado v kategoriji morskih jedi prejel tudi Klemen Košir za knjigo Fao 37.2.1- divji Jadran, Gorenjski tisk iz Kranja pa je zasedel drugo mesto v kategoriji najboljšega kulinaričnega tiska.

Nagrado za najboljše kulinarične knjige Gourmand v različnih kategorijah na mednarodnih knjižnih sejmih podeljuje od leta 1995. Ustanovil jo je Edouard Cointreau, član rodbine, ki že od leta 1870 proizvaja znameniti pomarančni liker.