Hrana in pijača
Ericu Ripertu se je uspelo letos z newyorško restavracijo Le Bernardin izenačiti z Guyjem Savoyem iz Pariza. Foto: AP
Pogled na vrh precej frankocentričnega seznama. Foto: La Liste

Dodaj v

Med tisočerico najboljših restavracij sveta osem slovenskih

Izbor La Liste za leto 2019
4. december 2018 ob 19:51
Pariz - MMC RTV SLO

Vrh seznama tisoč najboljših restavracij sveta, imenovan La Liste, si z enakim številom točk (99,75) delita pariška restavracija Guy Savoy in newyorški Le Bernardin, v kateri kuha Francoz Eric Ripert.

Tik pod vrhom z 99,50 točke pa so pristale Plaza Athénée Alaina Ducassa (Pariz), Martín Berasategui (Baskija) in Matsukawa (Tokio).

Guyju Savoyu se je že tretje leto zapored uspelo uvrstiti na vrh seznama, na katerem dominirajo Francozi. To ni presenetljivo, glede na to, da je La Liste, ki je premierno izdajo doživel leta 2014, nastal na pobudo francoskega zunanjega ministrstva.

Seznam La Liste v celoti si lahko ogledate na tej povezavi.


V nasprotju z referenčnejšimi seznami, kot je 50 Best Restaurants, La Liste ne sestavljajo kulinarični kritiki, novinarji in predstavniki gastronomske industrije, ampak ga "izračuna" računalniški algoritem.

Za primerjavo: Osteria Francescana, najboljša na seznamu 50 Best, je na La Liste šele 34., El Celler de Can Roca, druga na seznamu 50 Best, pa na 21. mestu. Noma je šele na 127. mestu, dunajski Steirereck, 14. na seznamu 50 Best, pa na 136. mestu.

Vse delo opravi algoritem
Algoritem zajame podatke oz. ocene 550 kulinaričnih vodičev, kot sta Michelin in Gault & Millau, ter 40 milijonov objavljenih recenzij.

Na seznam se je uvrstilo tudi osem slovenskih restavracij, med katerimi se je najviše povzpela restavracija Mak iz Maribora, v kateri ustvarja David Vračko (86,25 točke).

V spodnji polovici seznama, z enakim številom točk, kot jih ima Gaggan, peta restavracija sveta po izboru 50 Best, sledi Hiša Franko (Kobarid), nato pa od slovenskih še JB (Ljubljana), Dam (Nova Gorica), Gostilna pri Lojzetu (Vipava), Grič (Šentjošt pri Horjulu), Cubo (Ljubljana) in Danilo (Reteče).

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Hmeljar
# 05.12.2018 ob 05:43
Mmc mora seveda poudariti, da je La Lista nastala na pobudo francoskega ministrstva in, da zato na njej dominirajo francoske restavracije.
Trdim, da če bi La Lista nastala na pobudo naše trenutne oblasti, bi na njej dominirale hrvaške restavracije....
Izbrane naše restavracije bi vseeno lahko malo podrobneje predstavili.
Fleaa
# 05.12.2018 ob 08:57
ma ni ga čez dobr ričet
soc
# 05.12.2018 ob 10:14
Sliši se sila učeno in objektivno. Računalniški algoritem...

Kaj uporablja ta algoritem kot vhodne podatke? Po kakšni logiki verjetno najboljša slovenska restavracija (Hiša Denk) sploh ni na seznamu top slovenskih, pa sta jo tako Gault-Millau kot Falstaff uvrstila med top3? Italijani (L'Espresso, Gambero Rosso) pa itak ocenjujejo zgolj primorske (oziroma briško-kobariške) restavracije?

Je domačim poznavalcem kar jasno - Franko, Denk in Zemono so v najvišji kategoriji (recimo dve mišelinki), Mak, JB in Strelec v visoki (ena). Pa še dober ducat jih je, ki so bodisi s kuhinjo, bodisi s celotnim vtisom blizu (Danilo, Debeluh, Špacapan, Mahorčič, Grič, Julijana, Krištof, Podvin, As, Majerija, Fink, Dam, Atelje, Rakar, pa Rožmarin in Cubo...). Seveda noben od petih priznanih slovenskih medijskih ocenjevalcev slovenskih gostiln ne bo naredil svoje absolutne lestvice, bodo takoj zamere, s tem pa slabša uživancija ob naslednjem obisku... Le upokojeni Splichal se je natanko enkrat, tik pred penzijo, lotil ankete med znanimi ljubitelji/poznavalci in naredil v Dnevniku listo.
kafthenimda
# 05.12.2018 ob 17:27
...torej, vsaj vem kam me ne bo, če bom lačen... :)
luxmundi
# 05.12.2018 ob 15:45
Presenetljivo, glede na to, da ima samo en Tokio čez 200 restavracij z vsaj eno Michelinovo zvezdico. Se pravi, da bi si tudi naše restavracij zaslužile nekaj zvezdic, ampak smo premajhni in premalo zanimivi za svoj Michelinov vodič? Očitno.
Filoktet
# 05.12.2018 ob 14:40
Pomenljiv je tudi podatek, da na seznamu med prvimi desetimi restavracijami ni nobene ženske ...
kingeston
# 05.12.2018 ob 09:32
dobro!
Sandopes
# 04.12.2018 ob 19:59
8 na 1000 :))))))))))))))))))))))))
nebodigatreba
# 06.12.2018 ob 10:36
Pomenljiv je tudi podatek, da na seznamu med prvimi desetimi restavracijami ni nobene ženske ...""

Algoritem je seksističen?
fago
# 06.12.2018 ob 07:14
Ja, ja, pustite ta hohštapleraj in raje pojdite v Ošterijo Branik, če ste že na "zvezdnem" koncu. Zelo okusno in dovolj za pameten denar.
Hrana in pijača
link
Presna čokoladna pena
2
14. december 2018 ob 11:12 Sestavine: pol zrelega avokada, 2 banani, žlička surovega kakava, sok in lupinica 1 pomaranče ekološke pridelave. Vse sestavine zmešamo v homogeno maso.
Več novic ...
Kazalo