Hrana in pijača
(9)
Bangkok je znan po svoji poulični hrani, česar Michelin ni povsem spregledal in eno zvezdico podelil 70-letni kuharici, znani po jajčnih omletah. Foto: Reuters
Michelinov rdeči vodnik ima kljub nekaterim vprašljivim odločitvam še vedno velik pomen. Foto: Reuters
Samo delček 25-hodnega menija pri Gagganu, najboljši restavraciji Azije in sedmi najboljši restavraciji na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Michelinove zvezdice priletele v Bangkok - tudi za poulično hrano

Od Gaggana do Tetke Fai
7. december 2017 ob 09:56
Bangkok - MMC RTV SLO

Pri Michelinu so razkrili rdeči vodnik za Bangkok, pri čemer so tako zaželene zvezdice razdelili med 17 restavracij - 14 jih je dobilo eno zvezdico, tri po dve, nobena restavracija pa ni dobila vseh treh zvezdic.

Z michelinko je bila nagrajena tudi "tetka Fai" (Jay Fai), 70-letna prodajalka znamenite tajske poulične hrane, ki slovi po svojih omletah z rakovico. "Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane, v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja radodarne porcije nudljev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala.

To sicer ni prvič, da je Michelin, bolj znan po čislanju visoke kulinarike v posvečenih restavracijskih hramih, zvezdico podelil poulični stojnici s hitro hrano - leta 2010 je nagradil lokal z dim sumom v Hongkongu, lani pa stojnico s pečenimi piškami v Singapurju.

Bangkok - kulinarično vroča destinacija
A nazaj k Bangkoku. Kot poudarja portal Eater, je število restavracij, ki jih je Michelin nagradil z zvezdico, majhno - še posebej za mesto z več kot 8 milijoni prebivalcev.

V kratkem si boste lahko na naših straneh prebrali reportažo o najboljših azijskih restavracijah in kako je jesti v Gagganu.


Ne da tajska prestolnica ne bi imela kar nekaj težkokategornikov, ki v zadnjih letih žanjejo pozornost kulinaričnih kritikov - predvsem je tu indijski chef Gaggan Anand s svojo restavracijo Gaggan, pa Avstralec David Thompson, ki v Nahmu reproducira stare, kraljevske tajske recepte, dvojčka Sühring sredi tropov navdušujeta z nemško visoko kuhinjo, v Bo.lanu pa tajsko-avstralski par ustvarja povzdignjeno različico tajske poulične hrane.

Gaggan samo še tri leta
A ko je Michelin na začetku letošnjega leta napovedal, da prihaja v Bangkok, so se mnogi spraševali, ali bo seznam zajetih restavracij ustrezno izražal raznolikost bangkoškega kulinaričnega področja, katerega velik del pač poulična hrana je. In do neke mere, z vključitvijo "tetke Fai", vodnik, ki je vključil vse od tajskih restavracij do sušijev in ameriško-danskih pivnic, ne razočara.

Pričakovati, da bo kaka restavracija že na začetku dobila tri zvezdice, je bilo iluzorno, čeprav bi si Gaggan verjetno to po nekih merilih zaslužil. A indijski kuharski mojster, ki je že napovedal, da bo svojo restavracijo leta 2020 zaprl in odprl novo, manjšo restavracijo na Japonskem, je z dvema zvezdicama vseeno več kot zadovoljen.

Milijoni za Michelin
Gaggan se je uveljavil kot mojster inovativne kulinarike, ki temelji na indijski hrani, a se ne omejuje samo z njo. Degustacijski meni v njegovi elegantni restavraciji je sestavljen iz 25 miniaturnih krožnikov, na jedilnem listu predstavljenih zgolj s t. i. emodžiji. Gaggan že nekaj let zapored drži prvo mesto na seznamu 50 najboljših azijskih restavracij, medtem ko je na svetovnem seznamu 50 Best uvrščen na visoko sedmo mesto.

Je pa pri celotnem projektu vpeljevanja Michelina v Bangkok mnoge razburilo, ko so izvedeli, koliko je tajsko ministrstvo za turizem vložilo v ta projekt - reci in piši 4,1 milijona dolarjev za petletno pogodbo z Michelinom. Zvezdice so pač postale (dobičkonosni) posel. V Sloveniji medtem (v nasprotju s sosednjo Hrvaško, ki je pri tem podjetnejša) pristojne oblasti še vedno angažma pripeljati Michelinove ocenjevalce prelagajo na restavracije oz. njene lastnike same.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Fickolin
# 08.12.2017 ob 03:10
SMITHIES: Predvidevam, da veliko potuješ in me kar čudi, da navkljub spoznavanju različnih kultur in kuhinj nisi spoznal, da so okusi različni in da je zelo ozkogledno soditi druge, ker niso poiskusili to, kar si ti....
Sam sem probal tako tajsko kot vietnamsko kot tudi kitajsko in mi osebno kitajska (sploh iz province Sichuan) med temi najbolj odgovarja, vietnamska pa najmanj. Tajska je nekje v sredini.
TheSpicyOne
# 07.12.2017 ob 15:31
Pa dobro no, kdo to financira?

Prosim za odgovor admin, ne brisi me.
tureavanture
# 07.12.2017 ob 10:28
Kaj niste pisali da so prepovedali stojnice ulične hrane na Tajskem?
Bivši uporabnik
# 08.12.2017 ob 14:43
V Aziji imajo Kitajci najboljšo hrano. Najslabšo pa Filipinci.
Kaj pa ti tle
# 07.12.2017 ob 18:08
Smithies niso okusi različni?
tureavanture
# 07.12.2017 ob 15:12
hvala za pojasnilo
dylan_dog
# 07.12.2017 ob 11:17
Ne slediš dovolj dobro. Tajska vlada se je par dni po tej objavi odločila za umik ukrepa zaradi pritiska javnosti.
smithies
# 07.12.2017 ob 17:17
Tajska kulinarika je precenjena, vietnamska je veliko boljša. Dokler ne probaš vietnamske, živiš v laži.
nikhrast
# 07.12.2017 ob 17:24
Tu v Severni Ameriki zdaj vidim še več tajskih restavracij kot pa kitajskih, pa vedno več je tudi korejskih. Potem pa tudi mehiška hrana, Chipotle je zelo popularen. Kako smo multi-kulti, komaj najdeš restavracijo z evropsko hrano.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Hrana in pijača
link
Pikantna buča z mletim mesom
18. oktober 2018 ob 08:39 Sestavine: 40 dag očiščene buče, 40 dag mletega mesa, 30 dag stebelne zelene, 2 rdeči papriki, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 mala pločevinka pelatov, 3 žlice olja, 3 dl jušne osnove, sol, poper, ...
Več novic ...
Kazalo