Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 9 glasov Ocenite to novico!
Violier je veljal za treznega in umirjenega kuharja, se pa je nenehno bal, da bi izgubil tretjo zvezdico. Foto: EPA
Spominska slovesnost za pokojnim kuharjem je potekala tudi v Lozani. Foto: EPA

Dodaj v

"Najboljšega kuharja na svetu" pogubila velika vinska prevara?

Ukana z bordojci restavracijo stala okoli milijon evrov
8. februar 2016 ob 12:11,
zadnji poseg: 8. februar 2016 ob 12:57
Lozana - MMC RTV SLO

Za samomor Benoita Violiera, kuharskega mojstra, čigar restavracijo Hôtel de Ville je francoska vlada na nedavnem seznamu La Liste razglasila za najboljšo restavracijo na svetu, naj bi bile krive tudi hude finančne težave, potem ko je postal žrtev velike prevare z vinom.

"Najboljšega kuharskega mojstra na svetu" so našli mrtvega na njegovem domu prejšnji teden. 44-letni Francoz, ki je zadnja leta ustvarjal v Cissieru v Švici, se je ustrelil z eno svojih lovskih pušk, s katerimi je že od otroštva lovil divjačino, ki jo je potem pripravljal v kreacijah v svoji restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami, kjer se cene menijev začnejo pri 170 evrih.


Poslovilnega pisma ni pustil, njegova smrt pa je razkrila tančico nad temno platjo vrhunske kulinarike, kjer so pogosti hudi pritiski, stres in depresija.

Plačali vino, a ostali le z dolgom
Njegovi svojci in prijatelji pravijo, da ni kazal znakov, da bi se pod pritiski zlomil, čeprav ga je močno skrbelo, da bo izgubil tretjo zvezdico.

Švicarska finančna revija Bilan pa zdaj razkriva, da se je Violier pred smrtjo spopadal s hudimi finančnimi težavami, potem ko je postal žrtev velike vinske prevare, za katero naj bi stalo švicarsko vinsko podjetje Private Finance Partners (PFP) iz Siona. Lani je podjetje, ki se ukvarja s prodajo redkih vin, vrsti restavracij, vključno Hôtelu de Ville, za več tisoč evrov prodalo drage steklenice bordojcev, a jih ni nikdar dostavilo.

PFP naj bi iste steklenice prestižnega francoskega vina, ocenjene od 18.000 do 35.600 evrov, prodal različnim nič hudega slutečim kupcem trikrat ali celo štirikrat. Po navedbah Bilana je Violierevo restavracijo prevara stala med 719.000 evrov in 1,8 milijona evrov. PFP je sicer 30. novembra lani razglasil bankrot, enega izmed posrednikov pa naj bi oktobra aretirali. "Zadnji meseci slavnega chefa so bili precej težavni," piše revija.

Pogreb v rodnem kraju
Violiera so pokopali v soboto v njegovem rodnem Montilsu na jugozahodu Francije, spominska slovesnost za "čudežnim dečkom" visoke kulinarike pa je bila v petek tudi v Lozani v Švici, na kateri se je pokojniku poklonilo 1.500 ljudi.

Violier si je vzel življenje le nekaj tednov za tem, ko je La Liste njegovo Restaurant de l'Hotel de Ville med tisoč restavracijami iz 48 držav sveta kar malce nepričakovano proglasil za najboljšo. Seznam je bil odgovor francoskega zunanjega ministrstva na bolj znani britanski San Pelegrinov seznam 50 Best Restaurants, na katerem francoske restavracije niso zavzemale najvišjih mest.

"Čudovito je, za nas je to izjemno. Ta uvrstitev bo našo ekipo samo še dodatno motivirala," je takrat povedal Violier, ki bi moral na dan smrti poleteti v Pariz na razglasitev najnovejše izdaje Michelinovega vodnika.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 08.02.2016 ob 13:41
Sploh v luci nedavne zaplembe ponarejene penine v Italiji je trgovanje s tako precenjenim vinom videti isto kot zongliranje s financnimi derivati.
death666
# 08.02.2016 ob 14:19
tudi Švicarji goljufajo....kdo bi si mislil...
Wasabi
# 08.02.2016 ob 12:24
Če preprodajaš buteljke za 20000 EUR in več se boš slej kot prej opekel. Zanimivo, da kuhar takega ranga tega ne ve.
Vision
# 08.02.2016 ob 13:55
PFP naj bi iste steklenice prestižnega francoskega vina, ocenjene med 18.000 in 35.600 evrov, prodal različnim nič hudega slutečim kupcem trikrat ali celo štirikrat. Po navedbah Bilana je Violierevo restavracijo prevara stala med 719.000 evrov in 1,8 milijona evrov. PFP je sicer 30. novembra lani razglasil bankrot, enega od posrednikov pa naj bi oktobra aretiral

A samo enga posrednika.... Hm, če bereš naše medije in komentarje dobiš občutek, da prevare, kraje in neodgovornost obstajajo samo pri nas.
Perk
# 10.02.2016 ob 23:20
Po sliki sodeč je možakar bil prostozidar.
rokec
# 08.02.2016 ob 17:55
Danes lahko prevaraš kupca, potem pa podjetje razglasi bankrot in je to to. Nobenih posledic ne nič...takim, ki to delajo bi jaz takoj odvzel CELOTNO premoženje, njim, njihovim družinskim članom (bratje, sestre, očetje, matere, sinovi, hčere...tam nekje do 3. kolena), potem pa še javno napisal ime in priimek tega človeka in ga postavil na sramotilni steber v državi in širše!
Take ljudi je treba iztrebit iz naše družbe!!

Tale mojster pa naj počiva v miru!
DeepBlue
# 08.02.2016 ob 15:23
Je bil pa uspešen. A nas zdaj razumejo tisti, ki so se pod nekim drugim člankom na veliko zmrdovali nad nami, ki ne želimo biti 'uspešni'? Naj vsaj počiva vv miru.
Nisem Robot
# 10.02.2016 ob 17:04
tale bi se lah pr Bavčarju kej o osebnem stečaju nauču... prav boli me srce, zanj.
Rockos
# 08.02.2016 ob 17:57
death: tudi Švicarji goljufajo....kdo bi si mislil...

Kako pa lahko to veš na podlagi tega prispevka? Veš koliko je priseljencev v Švici in odprtih imajo množico podjetij. Poleg tega ima masa tujih družb v Švici le predstavništvo ali sedež, ker se bolje sliši in s tem lahko tudi dvigujejo ceno.
Vision
# 08.02.2016 ob 13:51
kjer se cene menijev začnejo pri 170 evrih.

Ok, za švicarsko plačo (cca. 5K +) ni tako hudo....
Hrana in pijača
link
Zlato seneno mleko
3
23. september 2018 ob 09:02 Potrebujemo: 0,5 l senenega mleka, žlička mlete kurkume, pol žličke cimeta (ali po okusu), lahko dodate še malo kardamoma (po želji), dva ščepca mletega popra, žlička olivnega olja, med ali kakšno ...
Več novic ...
Kazalo