Destilarna blizu Hobarta je svoja vrata odprla pred 20 leti. Foto: Sullivan's Cove
Destilarna blizu Hobarta je svoja vrata odprla pred 20 leti. Foto: Sullivan's Cove
'Jagodni' izbor Sullivans Cova. Foto: Sullivans Cove

prihaja iz Škotske.

Sullivans Cove French Oak Cask je postal prvi zmagovalec med viskiji, ki prihaja iz - Tasmanije. Ironično je, da je v Avstraliji vse do 90. let še veljala prohibicija viskija, danes pa na otoku najdemo "pot viskija" in devet destilarn.

Med nagrajenkami so navadno prevladovale destilarne iz Škotske in Japonske, ki so si izmenjavale prva mesta, vse odkar so bile leta 2007 uvedene nagrade za najboljši viski. "To je verjetno največja nagrada, ki jo lahko dobiš za viski," je po zmagi nad 300 tekmeci povedal direktor Sullivans Cova Patrick Maguire - ob tem pa prostodušno izjavi, da so pred 20 leti, ko so začeli, delali "najslabši viski na svetu".

Sullivans Cove sicer že leta pobira tako lokalne kot mednarodne nagrade, a nagrada za najboljši enosladni viski na tekmovanju "World Whiskies Awards" ga bo nedvomno utrdila na svetovnem zemljevidu te priljubljene žgane pijače iz ječmena.

Recept je v butičnosti

V sami destilarni bodo prodali samo tri steklenice zmagovalnega viskija, ki po presoji sodnikov nosi v sebi podtone "medu, vanilje, sena, muškatnega oreščka, praženih mandljev, karamele, jabolka, lesa in kanček dima", skupno pa so ustekleničili zgolj 516 steklenic.

"Smo zelo majhni proizvajalci, butični proizvajalci, ki imamo to razkošje, da lahko osebno malce spreminjamo stvari," razlaga Maguire. "Tako da v žganjarni nimamo avtomatiziranih sistemov, ampak dejansko zadeve poganjamo s srcem, če se lahko tako izrazim. Sami uravnavamo, kakšen ima vonj, kako teče, kakšen okus ima. Za vsem skupaj je znanost, nimamo pa računalnikov, ki bi zadeve prižigali in ugašali."

Organizator nagrad za najboljše viskije na svetu je britanska revija Whisky Magazine, zajema pa vrsto kategorij, med njimi tudi za najboljši "blended" (mešanica, op. a.) viski in za najboljše oblikovanje steklenice. V sedmih letih podeljevanja nagrad je najvišje mesto dvakrat zasedla destilarna Ardbeg z otoka Islay, enkrat Talisker, enkrat Highland Park (vse tri iz Škotske), iz Japonske pa dvakrat destilarna Jamazaki in enkrat Joiči.