Njokom lahko dodate špinačo, šparglje, korenček ali rdečo peso. Foto: Dobro jutro
Njokom lahko dodate špinačo, šparglje, korenček ali rdečo peso. Foto: Dobro jutro

Olupljen krompir skuhajte, nato ga dobro pretlačite oz. stisnite skozi stiskalnik. Primešajte sol, maščobo in jajca, šele nato dodajte moko in ugnetite rahlo in voljno testo. Štruco testa razrežite na manjše kose, razvaljajte v svaljke in narežite na manjše koščke. Njoke kuhajte v osoljeni vodi 10-15 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje.

Njoki z žajbljem
Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag njokov, dve žlici masla, ščepec žajbljevih listkov, 10 dag naribanega parmezana, ščepec rožmarinovih cvetov ali malo rožmarina.
Žlici raztopljenega masla dodamo prgišče žajbljevih listkov. Nekoliko pogrejemo in pustimo stati eno uro na sobni temperaturi, da se maslo navzame arome. Skuhane njoke vsujemo v tako pripravljeno omako ter premešamo. Potresemo z naribanim parmezanom ter serviramo na ogretem krožniku. Jed okrasimo z natrganimi rožmarinovimi cvetovi ali s ščepcem rožmarina.