Celo vinska klet Radgonske gorice je letos svoji ponudbi dodala hugo, ki ga delajo iz penine, pridelane po tankovski metodi, ki so ji dodali bezgov sirup.
Gre za lahek in osvežilni koktajl z relativno nizko vsebnostjo alkohola (od 4,5 do 8 odstotkov), ki zaradi limete in mete malce spominja na mojito. Bistveni sestavini huga sta sicer prosecco (lahko tudi klasični šampanjec) in bezgov sirup, vse skupaj pa lahko razredčite z mineralno vodo in ledenimi kockami.
Hugo so leta 2005 izumili v Italiji, na južnem Tirolskem, a se je v nekaj letih razširil v Avstrijo, Švico in Nemčijo, kjer je postala prava uspešnica (tudi zaradi podobnosti s tam priljubljenim brizgancem). Danes noben poletni meni pijač v Nemčiji ni popoln brez njega. V izvirniku je bezgov sirup delan po starem receptu iz Trentina, po katerem bezgove cvetove oberejo pozno spomladi (maj-junij), sredi dneva, ko so v polnem razcvetu.
Novi aperol spritz
Prvi koktajl hugo naj bi zmešal barman Roland Gruber iz bara Sanzeno v Naturnu na Južnem Tirolskem kot preprosta alternativa trendovskemu aperol spritzu. Ime "hugo" je bilo izbrano povsem naključno.
V zadnjem času delajo tudi različico huga z rezino zelenega jabolka ali pa sirupom iz zelenega jabolka, ki prav tako izvira iz Trentina.
Recept za koktajl hugo (1 kozarec):
- 150 ml prosecca (ali šampanjca ali belega vina),
- 100 ml mineralne vode,
- 2 cl bezgovega sirupa (po želji likerja),
- rezina limete,
- 9 lističev sveže mete,
- ledene kocke, po želji.
V vinskem kozarcu z lesenim možnarjem pretlačimo metine lističe. Dodamo limeto in ledene kocke, nato pa še bezgov sirup, prosecco in mineralno vodo. Če želite močnejši koktajl, lahko mineralno vodo izpustite.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje