"Plitvički hamburger". Foto: Hrvatske tagedije Facebook

Fotografija hamburgerja, ki so jo objavili na Facebookovi strani Hrvatske tragedije (Hrvaške tragedije) – na njej uporabniki poročajo o kiksih "na hrvaški način" – je pritegnila pozornost celotne hrvaške javnosti, ki že dneve razpravlja o kulinaričnem "biseru", ki so ga postregli na Plitviških jezerih.

Za "hamburger" so zaračunali 30 hrvaških kun (približno 4 evre), kar je dodatno "nasmejalo" Zagrebčana, ki se je odločil fotografijo skromnega hamburgerja deliti z vsemi – med dvema navadnima kosoma kruha je pleskavica, list solate in kos paradižnika. "Tako lepo je tam, da ta podrobnost ni pustila niti grama jeze. Le kakšen gram komedije," se je pošalil avtor fotografije.

Ognjen Borčič, predstavnik javne ustanove, ki skrbi za najbolj obiskan narodni park na Hrvaškem, je za Jutarnji list povedal, da ne more verjeti, da se je kaj takega zgodilo: "To se nam je zgodilo prvič, še vedno ne vemo, zakaj, a bomo izvedeli, saj zadevo preiskujemo. Pomislili smo, da je to neslana šala kakšnega od mlajših delavcev, ampak ne moremo verjeti, da se kdo šali na delu v današnjih kriznih časih. Morda se je vse zgodilo v popoldanskih urah, ko je zmanjkalo surovin, ampak niti to ni opravičljivo, drugače bi morali ukrepati, ponuditi kaj drugega in temu primerno prilagoditi tudi ceno. Presenečeni smo zaradi neresnega obnašanja posameznika, ki je okrnil ugled svetovno znanega bisera." Ko najdejo krivca, sledijo sankcije, a odpoved ni med njimi, pove Borčič.

Zadevo je komentiral tudi hrvaški minister za turizem Darko Lorencin. Povedal je, da "nihče ne sili nikogar, naj poje tak hamburger", povrh pa se je pošalil z mediji: "Da, res je, obstajajo določeni standardi, ampak to je ta posebni liški hamburger."