Lično in okusno. Foto: Dobro jutro
Lično in okusno. Foto: Dobro jutro


Najprej v pečici (lahko dan prej) spečemo (200°C, pol ure) na kocke narezano bučo, ki smo jo posuli s soljo, poprom in malo olivnega olja. Pečeno piriramo v gostljat pire (lahko dodamo malo vode).


KUHAJTE Z NAMI!
Vsako sredo v oddaji Dobro jutro. Več receptov na: dobrojutro.rtvslo.si


V ponvi svetlo prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo strt česen, ga na hitro popražimo in dodamo narezano stebelno zeleno. Pražimo nekaj minut, dodamo opran ješprenj in spet kratko pražimo ter dodamo kozarec vina. Pražimo tako dolgo, da vino izpari. Postopoma dodajamo po nekaj dcl vode, ko ta izpari, dodamo novo dokler ne porabimo vse vode oz. je ješprenj kuhan in je primerne gostote. Začinimo po okusu s kurkumo, ingverjem ter soljo in poprom.

Med tem cvetove bučk pod rahlo tekočo vodo operemo, odstranimo prašnike in zunanje grobe zelene lističe ter jih narežemo.

Lisičke v novi ponvi prepražimo na oljčnem olju z malo čebule pokrite vsaj 5 minut. Nato jih odkrijemo in pražimo dokler voda ne izpari, dodamo česen, peteršilj ter ustrezno začinimo s soljo in poprom.

Tik preden je ješprenj skuhan, vanj vmešamo narezane cvetove bučk, spirirano bučo in prepražene lisičke. Kratko pokuhamo in pred serviranjem posujemo še s peteršiljem, rožmarinom ter okrasimo z bučkinimi cvetovi.

Lahko pa ješprenj dan prej namočite in s tem močno skrajšate čas kuhanja (tudi ublažite morebitno napenjanje). V tem primeru podušite lisičke v isti ponvi in samo nadaljujete z dodajanjem ješprenja in vode.