Hrana in pijača
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Čokoladni mousse
Recept za čokoladni mousse je za štiri ljudi. Foto: Oddaja Pregreha brez greha
Bogat kolač
Recept za bogat kolač je za tortni obroč premera 22 cm oz. za osem ljudi. Foto: Oddaja Pregreha brez greha

Video: Čokoladni mousse z mešanico žit in bogat kolač iz mandljev, čokolade in datljev

Recept iz 8. oddaje Pregreha brez greha
18. marec 2017 ob 18:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Sestavine za čokoladni mousse v lončku z mešanico žit zmešamo skupaj in počasi kuhamo na srednji vročini: 50 g prosene kaše, kuhane v 200 ml BIO soka (korenje, jabolko in ribez) ali drugega sezonskega soka.

Za čokoladni mousse posebej natehtamo: 200 g temne čokolade, 50 g mlečne čokolade, oboje brez sladkorja, 100 ml soka, 500 ml stepene smetane, liofilizirana kvinoja in malina za posip (opcijsko).

Smetano stepemo, posebej segrejemo sok, ki ga prelijemo prek čokolade, da se lepo stopita, sicer ju dodatno topimo v mikrovalovni pečici. Ko je vse pripravljeno, sestavimo sladico: v kozarec damo kuhana, ohlajena in precejena žita, nato čokoladni mousse, ponovimo plast žit.

Za dekoracijo uporabimo sveže sadje.

Recept je za štiri ljudi, sladica je primerna za občutljive za gluten in diabetike.


Bogat kolač iz mandljev, mlečne čokolade in datljev

Sestavine: 175 g masla, 250 g mlečne čokolade brez sladkorja, 3 jajca, 3 rumenjaki, 125 g nadomestka sladkorja sukrin, 275 drobljenih mandljev, 150 g dobrih datljev, predhodno namočenih v vodo, razkoščičenih in narezanih.

Postopek je zelo preprost: maslo in mlečno čokolado počasi in previdno segrevamo toliko časa, da se stopita. Posebej stepemo jajca in rumenjake z nadomestkom sladkorja sukrin. Nato vse sestavine združimo in jih damo v namaščen model. V predhodno segreti pečici na 150-160 stopinj Celzija pečemo približno 60 minut.

Tako pripravljen kolač ima zelo dolg rok trajanja (minimalno mesec dni).

Če bomo kolač zaužili takoj, pa lahko poleg postrežemo še: 200 g kisle smetane, 1 mandarino ali pomarančo v kosih, noževo konica cimeta.

Mandarino ali pomarančo olupimo, grobo narežemo in umešamo v smetano, ki smo ji dodali cimet. S to maso premažemo kolač pred serviranjem.

Recept je za tortni obroč premera 22 cm oz. za osem oseb, sladica je primerna za občutljive za gluten in diabetike.T. H., Gorazd Potočnik (oddaja Pregreha brez greha)
Prijavi napako
Komentarji
fantasycamp
# 19.03.2017 ob 00:24
Hvala za video
Hrana in pijača
Kazalo