Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 64 glasov Ocenite to novico!
Fontana
Pivo je skranjeno v sodih, ki pridejo pod fontano s posebnim dvigalom. Zanimanje med pivovarji je veliko, zato se bodo znamke piv spreminjale. Foto: RTV SLO
       V Žalcu so se za izgradnjo fontane odločili po tem, ko so v občinsko blagajno nepričakovano prejeli denar iz nagradne igre Eurojackpot.       
Žalska občina želi točilni sistem nadgraditi s petih na osem točilnih pip. Foto: RTV SLO

Video: V Žalcu odprli prvo fontano piva v Evropi; vrček šest evrov

Spodbuda za turizem v Žalcu
6. september 2016 ob 19:40,
zadnji poseg: 7. september 2016 ob 00:05
Žalec - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

V Žalcu, prestolnici hmeljarstva, so odprli fontano Zeleno zlato. Gre za edino fontano v Evropi, iz katere namesto vode teče pivo.

Kljub slabemu vremenu se je slavnostnega odprtja udeležilo več kot tisoč ljudi, ki so lahko med prvimi preizkusili pivo. Za pet decilitrov piva, narejenega iz savinjskega hmelja, je treba odšteti šest evrov.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob odprtju povedal, da je fontana edinstvena in unikatna ideja, ki jo podpira v popolnosti od samega začetka. Povedal je, da je fontana lokalna blagovna znamka žalske občine in da je projekt izgradnje fontane Zeleno zlato tako edinstven, da ga je prepoznala tudi Slovenska turistična organizacija in mu podelila nagrado snovalec. Počivalšek tudi meni, da sodobni turizem lahko pritegne turiste samo, če uvaja inovativne produkte.

Verjame tudi, da bodo v Žalcu znali fontano nadgraditi ne samo s pivom, ampak tudi z drugimi zgodovinskimi produkti, ki so povezani s hmeljem: "Fontana je dodaten kamen, ki nadgrajuje slovensko turistično ponudbo."


Kritike na račun fontane

Vsi nad žalsko fontano s pivom sicer niso navdušeni. Nekatere je zmotilo, da dobi tak projekt nagrado za inovativnost (o tem se je v svoji kolumni med drugim hudoval tudi publicist Miha Mazzini), spet drugi izpostavljajo, da "fontana" v resnici ni nobena fontana, ampak zgolj navadna pipica s (predragim) pivom.


Od ideje do zgodbe
Poslovnež Matjaž Omladič je tisti "krivec", zaradi katerega sredi Žalca danes stoji fontana piv: "Smo ob eni kavici slišali eno bedasto idejo tisti trenutek, zakaj tam sredi Žalca ne stoji ena cev z eno pipo, iz katere teče pivo ven. Nekaterim se je zdela smešna, več mesecev sem se ukvarjal s to idejo in naredil iz nje zgodbo."

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal žalski župan Janko Kos, so za izgradnjo fontane iz proračuna zagotovili 170.000 evrov, 180.000 evrov pa so sredstva donatorjev. Kos je tudi dejal, da so zbrali za 215.000 evrov donacij in da v žalski občini ni bilo projekta, ki bi bil tako močno gospodarsko podprt. Projekt je namreč podprlo 95 podjetij in 58 posameznikov.

"Ker je to turistična atrakcija, kakršne do zdaj še ni bilo nikjer, predstavlja dobro osnovo za nadaljnji razvoj turizma. S fontano Zeleno zlato smo tradicijo hmeljarstva, ki je v Savinjski dolini najgloblje zasidrana, povezali s sedanjim časom in jo ohranili za prihodnost," je še dejal Kos.

Fontana je zasnovana kot hmeljska kobula, izražena v dveh polkrogih oziroma fontanah, pivski in vodni. Na zunanjih stenah fontane je nameščena oksidirana bakrena čipka, ki simbolizira pivsko peno. Pod betonsko ploščo, na kateri sta fontani, je na globini treh metrov strojnica, kjer je nameščena vsa potrebna tehnična oprema za delovanje.

Kako deluje?
Na pivskem delu fontane se ob prisotnosti pooblaščene osebe z avtorizacijsko kartico iz zemlje dvignejo točilni sistemi, ki gostu natočijo želeno pivo. Obiskovalec si za šest evrov kupi poseben pivski vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik. Na čipu, ki je na vrčku, je informacija, da si lahko obiskovalec petkrat natoči po en deciliter izbranega piva.

V peterici točenih piv najdemo avtohtoni žalski Kukec, temno kovaško pivo iz pivovarne hotela pod Roglo, medeno svetlo pivo Kratochwill, bakreni ale Adam Ravbar in pivo Maximus imperial IPA iz mikropivovarne Vizir.

Fontana bo delovala do konca oktobra, spet pa bo začela obratovati aprila prihodnje leto.

VIDEO
V Žalcu odprli fontano s pivom
VIDEO
V Žalcu odprli pivsko fontano
VIDEO
Fontana Zeleno zlato
VIDEO
Otvoritev fontane za točenje piva
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Slycer
# 06.09.2016 ob 19:48
Šest evrov za pol litra pira?
valsoia
# 06.09.2016 ob 19:48
6 evrov ??????????????????????????? a so zmesan
el CARTEL
# 06.09.2016 ob 19:51
6 € za pivo... davek na neumneže, očitno.
jaskelainen
# 06.09.2016 ob 19:49
6€???? Pa ni to Dubrovnik ali New York!
zajlazajla
# 06.09.2016 ob 19:54
Kr neki. Sploh ne zgleda kot fontana ampak kot navadne pipe za pivo ki jih imajo za šankom v vsaki beznici (samo da so tukaj na prostem).
pazi_mina
# 06.09.2016 ob 19:48
Pa imamo novo hipstersko meko
wiki
# 06.09.2016 ob 19:58
men se zdi ideja dobra, izvedba pa super... katastrofalna.
tureavanture
# 06.09.2016 ob 19:51
zanimiva ideja, ampak izgleda bolj kot razstava kamnin
pazi_mina
# 06.09.2016 ob 19:52
Eh kaj pa je to za pravega hipsterja...6 eurou za 5 x po deci piva...itak pije...aja hipster ne pije piva on ga guštira cel dan...magari ratala scalnica
thymiann
# 06.09.2016 ob 20:05
Čestitke podjetniku, ki je naredil zgodbo in spič*al 200k€ javnega denarja. Čez leto dni bo namreč iz teh pipic tekla samo še rja.
fashionpassion
# 06.09.2016 ob 20:20
Če je lahko krigl na Oktoberfestu 10+ eur pa je tisto čisto nalivanje in moraš kozarec tam pustiti, je za Kogojev kozarec in dobro zgodbo (+ pol litra piva) to čisto OK.

Vedno greš lahko po sixpack v Mercator (in si ga magari odpreš pred tole fontano), samo to ni isti produkt. Pa ciljna skupina najbrž tudi ne.

Ideja ni obsojena na uspeh, je pa tudi ne bi pokopal. Dajmo videt kaj se bo iz tega razvilo. Lahko se marsikaj. Ali pa neslavno propade. Se pa v tujini večje neumnosti dražje prodajajo z velikim uspehom.
RTzabava
# 06.09.2016 ob 20:00
Čeprav rad pijem pivo, je to čista bedarija
JohnSmith
# 06.09.2016 ob 19:59
@Steffy: In kako je s sodi? Znano je, da je sod piva svež in uporaben kvečejemu dva, max. tri dni.

Ne vem, če je to znano. Znano je, da je to odvisno od črpalke in sistema črpanja in da lahko ostane pivo v sodu sveže tudi več mesecev, če je pod stalnim pritiskom in ne pride do oksidacije.
napo11
# 06.09.2016 ob 21:05
aja, pa namesto danasnjih morebitnih 1000 obiskovalcev, je ostalo brez piva, ker je fontana danes ograjena, v blizino pa lahko gredo samo vipovci, ki bodo zapili vse vip bone.

ta fontana je pljunek v fris vsem obcanom, ki niso del projekta oz. niso od tega imeli nicesar. 350 tisoc eur za tole je sramotno dejanje obcine, ki marsicesa nima urejenega, bi bilo pa bistveno bolj potrebno. pa ko zupan govori o prihodu turistov, ki jih primerja s postonjsko jamo in clovesko ribico ter blejskim jezerom,..., a to resno al kaj? to sta dva izmed cudes celotnega planeta, ne pa pivska fontana. pipco piva imajo v pivovarni lasko, pa ne prinasa nekega zasluzka. pipca piva je v Savinovi hisi, pa ne prinasa prakticno nicesar v obcinsko blagajno. zupan pa misli, da bo s to polomijo pripeljal na tisoce turistov v kraj kot je Zalec, ki recimo ne premore enega bazena, ki bi bil vecji prispevek k obcini. pa recimo igrisce v Sempetru. pa ureditev krozisca na zacetku Zalca, namesto plasticnih skatel, ki te pricakajo. pa vodovodna infrastruktura tam, kjer je zaenkrat ni, itd. ja, luksuz in grajenje lastnih egov bi morala biti zadnja zadeva v namenih obcinarjev. pa sem dalec od tega, da sem nasprotnik vsega, kar se pocne. Za letos moram resnicno pohvaliti vse, ki so in se vedno sodelujejo pri programu poletnih dejavnosti v samem Zalcu, saj smo lahko veseli, da imamo prakticno vsak vikend kaj prijetnega za poslusati na glavnem trgu in je program res pester. kar se pa fontane tice, pa je res absolutno zgresena nalozba.
variolog
# 06.09.2016 ob 19:56
6€ --grem v trgovino in dobim 6 unionk ,pa na zdravje.
Steffy
# 06.09.2016 ob 19:50
Tole je dizaster. Se vidi, da drži pregovor easy come - easy go. Me pa zanima, kako bodo čistili cevi teh točilnih pip - celoten cevovod točilne pipe za pivo se mora vsakih 24 ur sprati z več litri navadne vode. Bodo torej vsak dan puščali vodo? In kako je s sodi? Znano je, da je sod piva svež in uporaben kvečejemu dva, max. tri dni. Če ga ne bodo stočili, bodo metali stran?
Kaj pa odgovornost? Kdo bo kako in s čim odgovarjal, če projekt ne bo prinesel dobička? So kaj napovedali, koliko pričakujejo, da bo prometa? Ali so šli kar na pamet? In kaj je s tistim otroškim igriščem v bližini? Alko in otroci? No go.
Ples
# 06.09.2016 ob 20:03
Obiskovalec si za šest evrov kupi poseben pivski vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v Steklarni Hrastnik. Na čipu, ki se nahaja na vrčku, je informacija, da si lahko obiskovalec petkrat natoči en deciliter izbranega piva.

A tako je to - v bistvu gre bolj za kozarce kot za pivo?
Beara
# 06.09.2016 ob 21:09
A pločnika pa nimajo nobenga v Žalcu za zrihtat?
ekreme
# 06.09.2016 ob 20:06
350.000 evrov za tako neumnost? mene bi bilo sram.
Manc
# 06.09.2016 ob 20:17
Ali so mikropivovarji kaj spustili cene , ko jim je država za 50% spustila davek?
problem43
# 06.09.2016 ob 20:06
ok, ideja ni slaba...sam...rad bi js vido te trume turistov, ki bodo drle to gledat in okušat...to bi morda bilo smotrno v enem že turističnem kraju, kjer je že dovolj turistov in bi to bila samo ena popestritev...to, da bo pa zaradi tega sedaj prišlo ne vem koliko turistov...ma ne bo jih...
Ples
# 06.09.2016 ob 20:06
Očitno računajo na turiste, ne na lokalne pivoljubce. Me res zanima, kako se bo obneslo. Mogoče pa se bo? Turisti imajo radi nekaj nenavadnega, radi imajo tudi spominek, sploh, če je delo priznanega oblikovalca ...

Skratka, ne bojte se, nekih pijanih domačinov okoli te fontane ne bo.
Ples
# 06.09.2016 ob 20:20
Saj mogoče imate kritiki prav in to ne bo šlo, ampak vseeno ne vem, kako ste tako sigurni. Jaz si pač želim misliti, da so tole dobro razdelali in naredili smiseln poslovni načrt - pa še v tem primeru gre lahko kaj narobe - lahko pa ne.
In projekt je z denarjem podprlo 95 podjetij (poleg posameznikov) - hm, slabo se nam piše, če so v teh podjetjih večji butli kot tu na forumu ... ccc

V glavnem, jaz jim želim uspeh, menda je to dovoljeno ;)
napo11
# 06.09.2016 ob 21:24
in vsakic ko bos sel na pir, bos dobil nov kozarec, ki jih gos nato zbiral kot najvecji pijancek. doma pa pravo steklarno za spomin, hehe. mam obcutek, da bo se najvec zasluzil prav Kogoj.
napo11
# 06.09.2016 ob 21:16
boy36, pri fontani bo v kiosku pooblascena oseba, pri kateri bos dobil kartico in bo preverjala tudi starost "pivca". pac, cel postopek preden prides do "poceni" piva :D
napo11
# 06.09.2016 ob 20:36
Crompe,

ce je bilo danes 1000 obiskovalcev in je vsak probla en vrcek, je to naneslo 6000 eur, sedaj pa odstej kozarc, pa nabavno ceno piva, pa si zracunaj koliko dejansko je naneslo. pa ta fontana bo v akciji kaksne 4 mesece na leto, domacini prav gotovo ne bodo sli tja vec kot 1xkrat na pivo, torej bo moralo biti presneto veliko obiskovalcev, da bi se investicija pokrila, kar pa se ne bo, NIKOLI.
m4j3r
# 06.09.2016 ob 20:19
Ja ziher bodo iz celega sveta drli v nek žalec, da si bodo natočili pol litra piva. Zadeva bo zanimiva prvih nekaj mesecev zaradi lokalnih firbcev, potem pa bo šla počasi v pozabo.
No..če je zadeva res tako dovršena in plod našega znanja, pa naj frajerji naredijo biznis in naj začnejo tržiti te fontane (namesto piva). Naj naredijo miljonski posel z Munchen-on in bomo na oktoberfestu namesto prsatih točajk gledali Žalske fontane :)
bojan74
# 06.09.2016 ob 20:15
Je drago, ok dobiš še kozarec za domov (vsaj tako razumem) in pa ni 0.5 piva, ampak 5 * 1 dcl piva, se pravi 5 različnih vrst spiješ. Če v kafičih kupiš, 5 * 0.2l piva te ponavadi tudi dosti več stane kot 2 * 0.5l piva.

Sam sem upal, da boš za to ceno dobil vsaj 4 * 2 dcl, ker 1 dcl piva ni skoraj nič in je že s tega stališča malo smotano. Pivo vseeno ni vino.

Sam bom vseeno ob priliki šel pogledati in preizkusiti, od 6 eur me tudi ne bo pokončalo :)

Če sem dobro razumel, bi naj nek "upravnik" ves čas stal tam zraven, da bo dvignil točilnice. Ni bilo pa v noben prispevku točno povedano, kjer sploh dobiš ta kozarec. A od tega upravnika ali bo kakšen avtomat ali TIC?
whitwice
# 06.09.2016 ob 19:47
Super ideja, unikatna. In speljana tako kot se za gre. Sluzila bo steklarna, pivovarna, na racun turisticne pridobitve pa bo imela koristi celotna skupnost. In seveda postavljeno brez kolobocij in ponikanja evrov kot je obicaj v vecjih obcinah. Srecno pri trzenju. Ko bom v okolici pridem poizkusit.
Ogroženi
# 06.09.2016 ob 21:29
Nehajte se slepiti: gre za pravno finto (mi je kolega pravkar sporočil, kako pravi župan), da vrček lahko prodajaš v turistično informacijskem centru, zanj izdaš račun in je to to. Cena: 6€ - za vrček in s tem konec zgodbe.

To, da pa lahko (ob nakupu vrčka) dobiš kupone, s katerimi lahko degustiraš pivo iz tako imenovanih fontan, je pa zastonj ker, če bi bilo za denar, bi moral prejeti račun, hkrati pa bi šlo tudi za gostinsko dejavnost.

Gre torej za načrtno in namerno izogibanje odgovornosti pravne osebe. Podobnih fint se poslužujejo po vsej Sloveniji v času raznih golažijad, bogračijad in podobnih prireditev.

Je pa tržni inšpektorat že pred časom ugotovil, da gre v danem primeru za nepravilnost, če so izpolnjeni določeni kriteriji kot je dobiček (ne vem, kako bo župan pojasnil, če ga ne bo) ter, če gre za dolgotrajno prakso (in ne 1X/leto kot v primeru golažijad ipd.).

Gre torej za utemeljeno kršitev nezakonite gostinske dejavnosti. Fizična odgovorna oseba je župan Janko Kos iz stranke Socialnih demokratov (SD), pravna odgovorna oseba pa je občina Žalec kot lastnik in upravljalec tako imenovane fontane.

Poleg vsega gre še za sanitarne pomanjkljivosti glede na točenje v naravi, ki jih je pa cela kopica. Bo zdravstveni inšpektorat povedal kaj več o tem, ko bodo oglobili občino v naslednjih dneh.

Admin, go ahead, kar briši. Inšpektorjev ne boš brisal. Si me pa prav ti spodbudil, da sem šel pisati prijavo.
hizli tren
# 06.09.2016 ob 20:42
Fontana???
A potem ima vsak lokal fontano piva?
seven7
# 06.09.2016 ob 20:38
Malo večji šankomat. Ma kaka fontana.

Pa še grdo. Zelo grdo je vse skupaj.
LasitusXVI
# 07.09.2016 ob 00:28
Vidim, da se je župan že pošteno poslužil te fontane. Na Odmevih je razlagal, da si bo Žalec goste z veseljem delil z Bledom in Postonjsko jamo.
Lublanski
# 06.09.2016 ob 21:01
In zakaj tega neb mogl met u Lublan!? Na vrčku pa sliko Prešerna? Al pa župana, ne !? Pa nej bo 10€, da nas nou en Žalc scat pelu
mikitr
# 06.09.2016 ob 21:06
Upajmo ,da gre za premišljeno potezo,ne zgolj Slovensko korupcijo.
luckyss
# 06.09.2016 ob 20:58
Že ob začetkih ideje o "fontani" sem predlagal pravo zastekljeno fontano kjer bi počasi krožilo in se penilo pivo..
Potem bi gost dobil občutek, da si nataka prav iz te fontane, mislim , da bi to bilo za turiste dosti bolj zanimivo kot pa šankomat s predragim pivom in vsiljenim "kriglom" - pa ni važno kdo ga je "oblikoval"..
Ideja je sicer dobra, vendar za ta denar preveč amatersko izvedena, sicer pa je jasno, da je bilo ta denar od dobitnika lota treba nekako oprati ..
Smo pa edinstveni v svetu - edini za pranje denarja uporabljamo pivo :)
Poldi
# 06.09.2016 ob 20:26
Če želi Fištravec vsaj kandidirati še enkrat je bolje da postavi ducat takšnih po Mariboru, po 3 € krigl, 5. je gratis.
sifra123
# 06.09.2016 ob 20:23
V Žalcu so se za izgradnjo fontane odločili po tem, ko so v občinsko blagajno nepričakovano prejeli denar iz nagradne igre Eurojackpot.

mi smo tudi prejeli evrojackpot pa smo raje pokrili investicijo v zdravstveni dom...

ideja se mi zdi čisto overrated. plus žalec ni ravno neka turistična meka slovenije...

kako je pa s čistočo teh cevi?
Bivši uporabnik
# 06.09.2016 ob 19:54
Počakajmo, pa bomo videli. V zgodovini so že marsikateri dober izum sprva zasmehovali. Seveda pa je še toliko več izumov tudi neslavno propadlo.

Predlagam, da počakamo s kritikami in pohvalami, kdove, kaj se izcimi iz tega.
Janček
# 07.09.2016 ob 11:50
V Grosupljem je občina z denarjem od Jackpota zgradila prizidek zdravstvenega doma, v Žalcu pa turistično atrakcijo "fontano piva". Zanima me, kako je bil v Žalcu porabljen preostanek od 4 milijonov denarja od občinskega deleža pri jackpotu? O tem žal nisem slišal, da bi se kaj več poročalo.
frozen pingvin 2
# 07.09.2016 ob 00:01
dajte županom resne zadolžitve, ne da jim gredo ob vsem brezdelju take neumnosti po glavi kot je fontana piva, kvazi spomeniki po rondojih, itd.
Eleni
# 06.09.2016 ob 23:14
Grozno neokusno in grdo. To bo privabilo le bedake.
V Žalcu so hoteli povedati, da imajo kvaliteto piva na nivoju za takšne pijandurske točilnice?
Pa sem že mislila, da raste pivska kultura v Sloveniji...
Torzo
# 06.09.2016 ob 21:25
Drugače pa, če je bilo danes res 1000 obiskovalcev in je vsakdo probal pivo je že danes naneslo okrog 60k eur, kar pomeni, da se bo investicija hitro pokrila.

Kolikor vem je 1000x 6 = 6000 ne 60.000
boy36
# 06.09.2016 ob 21:14
Nisem zasledil ,da bi bilo kje omenjeno ,kako je pa z kontrolo točenja alkoholnih pijač mladoletnim pri takem projektu?Tudi če kozarce prodajajo polnoletnim osebam je pivo potem točeno brez nadzora komurkoli!
Kako je z higieno točilke, ki se pri polnjenju potopi v vsako natočeno pivo?
Meni osebno projekt za eno leto!
So se pa občinski veljaki zgledovali po tem kakor pridobljeno tako porabljeno!
Cena ....astronomska ,seveda ko je pionirski projekt in je treba pri izvedbi še vkalkulrat stroške razvoja.Nekdo si je zopet lepo namazal eure na kupček.
V glavnem za mene osebno strel mimo!
thymiann
# 06.09.2016 ob 20:43
fotke pa posnete z nokio iz Mobi Reglja paketa
Ples
# 06.09.2016 ob 20:27
@josh k.
Je to kozarec ali kozarček od deci ?

Po moje za 2 deci, tako na oko ... Bi pa lahko to napisali, seveda. In dali več fotk, meni se teh videov ne da odpirat.
napo11
# 06.09.2016 ob 21:22
tocilo bi se naj ob spremstvu pooblascene osebe.
21.12.2012
# 06.09.2016 ob 20:45
Jao kakšna bedarija.
generusus
# 06.09.2016 ob 20:40
Denar bi bil pametneje potrošen, če bi ga namenili za perspektivne znanstvene, medicinske in tehnološke projekte. Cena piva je vsaj trikrat previsoka.
Ogroženi
# 06.09.2016 ob 20:32
PS: Največja žalost je pa evidentno dejstvo, da s prvim postom sploh nisem kršil nobenega od forumskih pravil. Enostavno so me izbrisali, ker ne marajo mnenj, ki gredo v škodo vladajoči koaliciji SMC+SD (v danem primeru je šlo za občinske veljake Žalca, vse po vrsti iz SD-ja).

Admin iz MMC in Erdogan, potem pa dolgo nihče? Žalostno, kam smo prišli. Res, žalosten sem. MMC je bil nekoč spoštovanja vreden portal. Pa danes? Trobilo vlade RS. Sram vas je lahko!
Kazalo