Iz sveta znanih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 29 glasov Ocenite to novico!
Kralj Jurij V. (desno) med pregledom čet v Hampshiru januarja 1917
Kralj Jurij V. je veljal za dolgočasnega človeka, ki je še najbolj užival v filateliji, a mu obenem vsi priznavajo, da je bila ideja o spremembi priimka izjemna. Kralj je sicer postal po naključju, ko je leta 1892 umrl njegov starejši brat Albert. Svojega očeta Edvarda VII. je na prestolu nasledil leta 1910. Foto: AP
Kraljica Viktorija, Jurij V. z ženo Mary leta 1893
Kraljica Viktorija z vnukom, poznejšim kraljem Jurijem V., in njegovo ženo Mary med njunimi medenimi tedni, ki sta jih preživela v Londonu. Foto: AP
Grad Windsor
Grad Windsor - simbol moči britanskih vladarjev. Foto: Reuters
Kralj Jurij VI. z družino (ženo Elizabeto, materjo Mary in hčerkama Elizabeto in Margaret) ob kronanju
Po smrti Jurija V. je žezlo pripadlo njegovemu sinu Edvardu, ki pa se mu je še isto leto odpovedal. Na prestol je tako sedel oče zdajšnje kraljice Elizabete, Albert, in si izbral ime Jurij VI. Foto: AP
Kraljica Elizabeta in Winston Churchill
Kraljica Elizabeta je zelo cenila mnenje Winstona Churchilla. In ko je ta nasprotoval spremembi njenega priimka, ga je upoštevala. Foto: AP
Grad Windsor
Grad Windsor je danes delno odprt za javnost. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II, princ Filip in njuna mlajša sinova, Edward in Andrew
Kraljica Elizabeta II., princ Filip in njuna mlajša sinova, Edward in Andrew. Foto: AP
Elizabeta II. in princ Filip
Elizabeta II. in princ Filip bosta novembra praznovala 60-letnico poroke. Foto: Reuters
Kraljeva družina, Trooping of Colour
Kraljičini sinovi in vnuki se občasno podpisujejo z obema priimkoma, torej Mountbatten-Windsor. Foto: Reuters

Dodaj v

100 let dinastije Windsor ali kako pomemben je (angleški) priimek

Elizabeta je šele četrta vladarica, ki nosi ta priimek
17. julij 2017 ob 06:24
London - MMC RTV SLO

17. julija 1917 se je britanska kraljeva družina uradno "poangležila" in postala Kraljeva hiša Windsor, s čimer si je utrdila položaj in se obenem izognila usodi številnih drugih kraljevin po Evropi.

To so bili časi, ko so evropske kraljevine pod vplivom družbenih sprememb padale druga za drugo, najslavneje le nekaj mesecev prej ruska carska dinastija Romanovih. Poleg tega je med prvo svetovno vojno na Otoku vladalo izrazito protinemško vzdušje. Zato so člani kraljeve družine na čelu s takratnim kraljem Jurijem V. presodili, da je bolje, da svojega nemškega izvora ne oznanjajo tako glasno.

Coburgi in Hanovrčani
Od začetka 18. stoletja so namreč britanski imperij vodili člani nemške kraljeve družine Hanover, se poročali z nemškimi princesami in tako tkali globoke družinske oz. dinastične vezi. Kraljica Viktorija je po materini strani izhajala iz dinastije Saxe-Coburg-Saalfeld, ki je vladala na območju današnjih Bavarske in Turingije, po očetovi pa iz hiše Hanover. Ko se je leta 1840 poročila s svojim bratrancem po materini strani Albertom (njegov oče Ernest I. je medtem reorganiziral vojvodino in spremenil njen naziv v Saxe-Coburg-Gotha), je prevzela njegov priimek, ga predala tudi svojim devetim otrokom in s tem dinastijo iz hanovrske preimenovala v Saxe-Coburg-Gotha.

Za Viktorijo prevzem moževega priimka ni bila težka odločitev, piše Cristina Croft v knjigi Queen Victoria's Granddaughters 1860-1918 (Vnukinje kraljice Viktorije), saj ji je že mati vcepila spoštovanje in naklonjenost tako svojim prednikom kot vsemu, kar je nemško, poleg tega pa je svojega moža Alberta naravnost oboževala in ga razvajala tudi s spoštovanjem običajev, značilnih za nemške dežele. Prav Viktorija naj bi tako na Otok prinesla tradicijo okraševanja božičnega drevesa, saj se je Albert z veliko nostalgije spominjal svojih otroških (pred)božičnih dni.

Spopad bratrancev - in njegove uničujoče posledice za Evropo

To so bili obenem časi, ko se kraljeva elita ni kaj dosti obremenjevala z mnenjem svojih podanikov in je živela od njih popolnoma odmaknjeno življenje. A že nekaj desetletij pozneje se je vse spremenilo. Zaradi vojne, ki jo je začel ravno Viktorijin najstarejši vnuk, nemški cesar Wiljem II., je bil njegov bratranec, takratni kralj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Jurij V. prisiljen spremeniti družinsko ime, saj se je zaradi večletnih spopadov začelo sovraštvo do Nemcev širiti tudi na (po rodu nemško) kraljevo družino. In ker je bil zaradi podobnega upora svojih podanikov le nekaj mesecev prej prisiljen odstopiti njegov drugi bratranec (in mož njegove sestrične Aleksandre), ruski car Nikolaj II., je uvidel, da je čas, da pretrga s svojimi nemškimi koreninami.

V ožjem izboru za "nov" priimek se je sicer znašlo več imen, med drugim tudi sinonim britanske kraljeve (nad)vlade, priimek Tudor, pa druga močna britanska imena, kot so: Plantagenet, York, Lancaster, England in celo Fitzroy (pri čemer Fitz načeloma namiguje na zunajzakonsko poreklo). Jurij se je po daljši razpravi s svojimi najožjimi sodelavci na koncu odločil, da kraljevo hišo preimenuje v Windsor, po simbolu britanstva, windsorskem gradu.

Grad Windsor kot simbol tradicije, stalnosti in neuničljivosti
Grad Windsor je bil namreč sinonim za moč britanskih kraljev že vse od svoje izgradnje v času Viljema Osvajalca, od leta 1100, ko ga je za svojo stalno rezidenco razglasil Henrik I., pa tudi ena izmed uradnih rezidenc britanske krone. Ker ga v ta namen (delno) uporabljajo še danes, velja grad Windsor za najdlje neprekinjeno naseljeno palačo na svetu. Normanska stavba, ki je bila skozi zgodovino večkrat prenovljena in obnovljena, je bila močan simbol za vse, kar je britansko, s čimer je dajala tudi Juriju V. upanje, da bodo Britanci sčasoma pozabili, od kod izvirajo njihovi vladarji.

Skladno z njegovim odlokom so priimek Windsor dodelili tudi za nazaj, "vsem potomcem kraljice Viktorije", z izjemo njenih hčerk in vnukinj, ki so poročene ali se bodo poročile v prihodnje, kar pomeni, da že nosijo oz. bodo nosile možev priimek. Odlok je bil le nekaj desetletij pozneje, ko se je poročila zdajšnja kraljica Elizabeta II., predmet številnih razprav, pa tudi zakonskih prepirov ... A o tem malo pozneje.

Trije kralji Windsorji in ena kraljica
Kralj Jurij V. je tako na današnji dan pred 100 leti postal prvi kralj dinastije Windsor, po njegovi smrti leta 1936 je naziv pripadel njegovemu najstarejšemu sinu Edwardu, ki pa se je prestolu še istega leta (tik pred kronanjem) odpovedal, ker se je želel poročiti z dvakrat ločeno Američanko Wallis Simpson, čemur pa ni bila naklonjena ne Anglikanska cerkev (katere vladar je kralj) ne britanska javnost na čelu z najpremožnejšim in najvplivnejšim slojem. Žezlo je tako pripadlo mlajšemu Albertu, ki si je po kronanju nadel ime Jurij VI., s čimer je želel še bolj poudariti svojo odločenost slediti očetovim stopinjam, ko gre za pripadnost narodu.

Saga o priimku, drugič
Kraljica Elizabeta II., Albertova hčerka, je tako šele četrta iz vrste britanskih vladarjev s priimkom Windsor - in morda je tudi zato njen naziv postal vroča tema britanskih razprav v 50. letih prejšnjega stoletja. Po poroki z izgnanim grškim princem Filipom, vnukom grškega kralja Konstantina I., oz. po svojem kronanju leta 1952 se je Elizabeta znašla pred dilemo, kateri priimek izbrati - ali slediti svojemu očetu in nositi naziv Windsor ali prevzeti Filipovega. Pa tudi tu je bilo vprašanje, katerega. Tudi Filip je namreč po izgonu iz Grčije opustil rodbinski naziv Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg in prevzel materin dekliški priimek Mountbatten. A tudi ta priimek Britancem ni bil preveč všeč, saj gre le za prevod nemškega, Battenberg.

Pod vplivom svojega strica, ki si je želel, da bi Mountbattni nekoč vodili Združeno kraljestvo, je Filip pritiskal na Elizabeto, naj se preimenuje ali pa vsaj njegov priimek doda svojemu. Kraljičina (neuradna) biografinja Sally Bedell Smith, avtorica knjige Kraljica Elizabeta, med drugim piše, da bi se Elizabeta že skoraj uklonila moževi zahtevi, a se je vmešala njena babica, "kraljica Mary", ki je o tem za Elizabetinim hrbtom obvestila takratnega premierja Winstona Churchilla.

"Nič več nisem vreden kot kakšna prekleta ameba"
Ta se je zavedal, kako pomembna je bila v tistem zgodovinskem trenutku kontinuiteta, kot jo predstavlja ime Windsor, zato je uporabil vse svoje govorniške sposobnosti, da je Elizabeto prepričal, naj priimka ne spremeni. Filip ženine odločitve ni najbolje sprejel - ob tej priložnosti je nastal eden njegovih najbolj znanih citatov, ki lepo ponazarjajo, kako težko se je bilo moškemu, ki je bil vzgojen v patriarhalni družini, spoprijeti z dejstvom, da ima njegova žena več moči kot on: "Nič več nisem vreden kot kakšna prekleta ameba. Sem edini moški v deželi, ki mu ni dovoljeno dati svojega imena svojim otrokom."

Bedell Smithova pri tem jasno namigne, da naj bi bila ravno Elizabetina odločitev glede priimka kriva za njune zakonske težave - in desetletno vrzel med rojstvoma princese Ane in princa Andrewa. Leta 1960, tik preden se je Andrew rodil, je Elizabeta sklenila narediti kompromis, piše Bedell Smithova - izdala je odlok, po katerem se kraljeva hiša še vedno imenuje Windsor, a obenem se bodo vsi njuni (moški) potomci, ki ne bodo imeli pravice do naziva njeno/njegovo kraljevo visočanstvo oz. princ/princesa, pisali Mountbatten-Windsor.

"Kraljica si samo želi storiti nekaj, kar bi zadovoljilo njenega moža"
Omenjena avtorica ob tem navaja zapise iz dnevnika takratnega premierja Howarda Macmillana, da se je po smrti svoje babice, kraljice Mary, in odstopu Winstona Churchilla odločila popraviti "težavo glede družinskega imena, ki njenega moža muči že od leta 1952". Macmillan je ob tem še zapisal: "Kraljica si samo želi (kot je prav) storiti nekaj, kar bi zadovoljilo njenega moža - ki ga močno ljubi. A kar me ob tem vznemirja, je dejstvo, da je princ do kraljice glede tega skoraj brutalen."

Saga glede priimka se je z Elizabetinim kompromisom končala. Tudi Filip se je sčasoma sprijaznil s svojo podrejeno vlogo in svoje poslanstvo našel v sponzorstvu številnih dobrodelnih organizacij, o čemer priča tudi dejstvo, da si zakonca še vedno stojita ob strani. Ravno te dni mineva 60 let od njune zaroke, biserno obletnico poroke pa bosta praznovala novembra.

Uradno se še nihče ne piše Mountbatten-Windsor, neuradno pa ...
Čeprav do zdaj priimka uradno ne nosi še nihče (ožji člani kraljeve hiše tudi sicer ne uporabljajo priimka), pa ga je na primer princ William pred leti uporabil, ko se je podpisal na zahtevek za tožbo proti francoskemu tabloidu, princ Andrew in princesa Ana pa sta se s tem priimkom podpisala ob poroki, zato britanski poznavalci domnevajo, da se bo, ko bo na prestol sedel Charles, kraljeva hiša v znak spoštovanja Filipu tudi uradno preimenovala.

Vsekakor pa je bila odločitev Jurija V., da spremeni ime kraljeve hiše, ena pomembnejših v tistem času, česar se Buckinghamska palača dobro zaveda, a se zdi, da se s tem nerada hvali. Medtem ko monarhija praznuje številne (manj pomembne) obletnice, za to ne predvidevajo nobenih posebnih dogodkov. Stoletnico dinastije bodo tako zaznamovali zgolj z izdajo spominskih kovancev.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
alcatraz
# 17.07.2017 ob 07:27
kdaj so angležem nazadnje vladali angleži?
bilzerian
# 17.07.2017 ob 08:30
francoz je imel francoski priimek, rusi so imeli ruskega, avstrijci avstrijskega, nemci nemškega, srbi srbskega, pa to ni preprečilo, da jih narod ne bi vrgel s prestola.
torej priimek ni poglaviten za to, ali boš ostal na prestolu ali ne.
ElTorro
# 17.07.2017 ob 08:23
Parazit je parazit
Nekdo pač mora vladati....si res upaš trditi, da je povprečni evropski monarh slabši od večine naših demokratično izvoljenih vlad?

Jaz sem nekako prepričan, da bi nam recimo pod pokojnim Habsburgovim Ottom bilo bolje kot pod Pahorjem, Janšo in Cmerarjem.....
Binder Dandet
# 17.07.2017 ob 07:51
Lol, sem že slišal, kako imajo nemške korenine (tista slika z naci pozdravom), ampak nisem si pa mislil, da se toliko nemške krvi pretaka po njihovih žilah.

Sicer pa za Harryja, ko je bilo toliko govora nekoč, da je sin od Dianinega ljubimca. Na zadnji sliki zgoraj se vidi podobnost z dedkom (oči in nos).
SvarunNoordung
# 17.07.2017 ob 10:54
Ma nehajte no, kakšni kralji in kraljice ... na odpad zgodovine z njimi in naj že začnejo živeti normalno življenje, ne pa da jih financirajo davkoplačevalci.
Springbok
# 17.07.2017 ob 08:41
@ bilzerian - francoski burbon Louis XVI je res končal pod giljutino.
V Španiji pa burbon Felipe VI ponovno sedi na prestolu. Tako kot v Luksemburgu.
Torej prrimek res ni pomemben, ali boš ostal na prestolu.
Springbok
# 17.07.2017 ob 08:23
Zanimivost ob robu: belgijska kraljeva ružina se piše - Saxe-Coburg-Gotha.
Saxe-Coburg-Gotha je tudi Simeon II, bolgarski kralj in predsednik blgarske valde v letih 200-2005.
Brlaci rumenega tiska pa zagotovo vedo, da je Ernst Augst, princ Hanover tretji mož Caroline Monaške.
cairns
# 17.07.2017 ob 08:17
100 let dinastije Windsor ali kako pomemben je (angleški) priimek

Parazit je parazit in sploh ni važno kako se piše in od kje prihaja.
Kefren
# 17.07.2017 ob 16:55
O kakšnem vladanju sploh govorite? Angleška kraljeva družina je skupina ljudi, ki se je strinjala da bo igrala turistično znamenitost za turiste in rumene medije, v zameno za to da obdržijo svoje premoženje. Tisti trenutek ko bi spet pokazali ambicije o kakšnem resnem vplivu na politiko bi bilo monarhije konec.
ElTorro
# 17.07.2017 ob 09:47
Jaz bi rekel nekako tako....v 90% primerov je monarh boljši od izvoljenega voditelja.
Monarh lahko dela dolgoročno brez oziranja na naslednje volitve.....ker je že itak de facto lastnik vsega, ne rabi grabiti zase....ker bo kraljestvo zapustil potomcem, mu je v interesu, da dela dolgoročno dobro....

Problem je tistih 10% primerov, ko dobiš na prestol degeneriranega manijaka.
RJSlo
# 17.07.2017 ob 07:07
Grad Windsor - simbol moči britanskih vladarjev
----------------------------------------
No ja. In skozi sobane tega gradu sem oziroma smo se sprehajali leta 1976. Prevladuje zlato.
poupette
# 17.07.2017 ob 10:28
Po nemsko je pravilno Sachsen -Coburg und Gotha
Tudi bivsa jugoslovanska kraljica Marija je bila iz druzine Sachsen-Coburg in Gotha.
ivod
# 17.07.2017 ob 07:27
... zlato ?? ... od kod pa ... saj v Angliji ni zlatokopov ? ;)
Keano
# 17.07.2017 ob 14:42
Saj sami Britanci niso hoteli "svojih" Stuartov, ker so bili katoličani. Tako da so se sami (parlamentarna monarhija ni samo monarh) odločili, da bodo njihovi vladarji "Nemci". 1701 so sprejeli "act", da ne more naslediti prestola katoličan ali nekdo poročen s katoličanom....in je kraljestvo šlo 1714 v roke hiše Hanover, ki je bila sicer povezana s Stuarti. Dejansko so takrat preskočili dobrih 50 "naravnih" naslednikov.
No Stuarti so pa v originalu iz Škotske...
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 10:35
naj se pojasnim - ni problem, če državo vodi kralj eno življenje, torej recimo 50 let. problem je, ker bo to oblast potem pustil nekim svojim otrokom, ki niso nujno enako dobri v vodenju.
RJSlo
# 17.07.2017 ob 10:07
ivod
# 17.07.2017 ob 07:27
------------------------------------
No ja. Dovolili so nam ogled nekaj dvoran oziroma sob. Turistično potovanje s Kompasom, vodja Maruša, priimka se pa ne spomnim več. Obiskali smo skoraj vse znamenitosti v Londonu.

P. S. Na desni strani tega dvorca so imeli nekaj ptičev. In takrat sem bil edini od turistov, ki sem jih hranil. S čokolado.

P. S. S. Če bi dali vse dragocenosti iz tega dvorca na dražbo bi VB lahko EU vrnila ves dolg pa še ostalo bi. Postelja z baldahinom, okrašeni stropi. Nekje še imam nekaj slik.
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 10:33
ElTorro @ problem monarhije ni kontinuiteta oblasti (kar se strinjam, je bolje od te demokracije), ampak dedovanje oblasti.
el CARTEL
# 17.07.2017 ob 10:32
in če na sliki 2, kralj george V. (jurij whatever) nekoga izjemno spominja na carja nikolaja II.,
je to zato, ker sta bratranca.
sta pa ista.

http://rarehistoricalphotos.com/king-george-tsar-nicholas-1913/

https://www.brookings.edu/blog/brookings-now/2013/12/20/the-family-relationships-that-couldnt-stop-world-war-i/
pkorosec
# 18.07.2017 ob 14:45
Koliksen DDV imajo britanci, koliksnega pa mi? Ce me spomin ne vara imajo oni 20%, mi pa 22%.

Koliksna je njihova splosna davcna olajsava za leto in koliksno je nasa? Kaksna je njihova davcna obremenjenost dohodka, koliksna pa je nasa?

Janez Novak, mislim da bi se moral zacet bolj razburjat zaradi vseh nekoristnih pijavk, ki so prisesane na slovenski proracun, ne pa na windsorske prejemnike britanskega proracuna, ki pa nazaj povrnejo nekajkratni znesek zaradi turizma.
nikoli
# 18.07.2017 ob 09:13
@Yanez
# 18.07.2017 ob 08:12
Prijavi neprimerno vsebino
Paradoks je, da ima angleška kraljeva družina bistveno več nemške krvi, kot jo je imel Hitler (Avstrijec judovskega porekla).


Ni dokazov, samo ugibanja. In sicer - sedanji Avstrijci so bili skozi vso zgodovinio Nemci. Tole avstrijčenje po 2. svetovni vojni je imelo en sam namen - izogniti se svojemu delu odgovornosti v 2. svetovni vojni.
Yanez
# 18.07.2017 ob 08:12
Paradoks je, da ima angleška kraljeva družina bistveno več nemške krvi, kot jo je imel Hitler (Avstrijec judovskega porekla).
alcatraz
# 18.07.2017 ob 07:36
No Stuarti so pa v originalu iz Škotske...

s tistimi stuarti so bili sami problemi.
SvarunNoordung
# 17.07.2017 ob 09:06
God shave the queen ...
pkorosec
# 18.07.2017 ob 14:40
zanimiva mi je obsedenost slovencev s financami britanske kraljeve druzine. Kot da jih placujemo, financiramo slovenski davkoplacevalci.
Pa jih ne! Ce vas smem spomnit dragi sonarodnjaki, kdaj ste nazadnje pogledali svojo placilno listo in razliko med BRUTO in NETO stevilko? Pa se vprasajte katera drzava je bolj porihtana - oni ali mi? Preusmerite vaso energijo od britanskega praga na nas domac prag!
Billie Jean
# 17.07.2017 ob 12:06
"Elizabeta II. in princ Filip bosta novembra praznovala 60-letnico poroke."

Napaka!!!
politik kritik
# 17.07.2017 ob 06:46
Dobro angleže vrti okoli prsta izbrana "modra kri". Nazadnje so jih pognali v Brexit s katerim bodo nasrkali prav najšibkejši.... me zanima koliko časa jih bodo še vrteli okrog lepljivih prstov...
kingestone
# 17.07.2017 ob 09:40
monarhi ja... vsi evropski sparjeni med sabo...

ampak sj ne moreš vedeti kaj je slabše; da ti vladajo eni taki ki se imajo za posvečene nad vsemi drugimi,
ali pa ti vladajo eni čisto navadni sleherniki brez vsake zahteve po inteligenci kot v komunizmu ali demokraciji, ko je še pred enim tednom metal malto v mešalec, zdaj pa že odloča o usodi naroda...

pametnih vladarjev pa si žival po pasmi človek ne zasluži, to sem v svojem kratkem življenju že dojel...
SF0100
# 17.07.2017 ob 09:09
100x raje kot komuniste.... tu vsaj veš kdo je tvoj kralj, pri komunistih je pa vsak teden nov kapo.
Kazalo