Igralsko kariero je de Funes, ki je bil izjemno nizke postave (1,64 m), začel v gledališču, ki mu je ostal zvest tudi v času poklicnega razcveta na filmskem področju. Drugače od likov, ki jih je upodabljal na odrih in platnih, naj bi bil
Igralsko kariero je de Funes, ki je bil izjemno nizke postave (1,64 m), začel v gledališču, ki mu je ostal zvest tudi v času poklicnega razcveta na filmskem področju. Drugače od likov, ki jih je upodabljal na odrih in platnih, naj bi bil "mož s štiridesetimi obrazi na minuto" v zasebnem življenju zelo zadržan. Foto: Wikipedia

De Funes se je odlikoval po veliki energičnosti in izraziti obrazni mimiki. Izjemno so ga cenili v več evropskih državah, kot so nekdanja Češkoslovaška, Nemčija in Sovjetska zveza, tudi nekdanja Jugoslavija vključno s Slovenijo, medtem ko se čez lužo ni nikoli prav uveljavil.

Louis de Funes, rojen 31. julija 1914 v pariškem predmestju Courbevoie, je zaigral v več kot 130 vlogah na filmu in več kot 100 vlogah v gledališču, med drugim v vrsti vlog žandarja iz St. Tropeza. Sodeloval je z imeni, kot so Jean Marais, Mylene Demongeot, Fernandel, Coluche, Annie Girardot in Yves Montand.

Med letoma 1964 in 1979 je bil najuspešnejši francoski igralec, saj so v tem obdobju za kar sedem filmov, v katerih je nastopil, prodali največ vstopnic. Leta 1973 je postal vitez francoske legije časi. Bil je velik ljubitelj vrtnic, ki jih je gojil na vrtu svojega chateauja v bližini Nantesa, po njem so poimenovali tudi eno vrsto.

De Funes je umrl 27. januarja 1983, le nekaj mesecev po tem, ko je posnel svoj zadnji film Žandarji in žandarke. Zanj je bil usoden srčni napad, ki naj bi bil posledica dinamičnega dogajanja na odru. Leta 1998 je francoska pošta izdala spominsko znamko, na kateri je bil de Funes upodobljen kot lik enorokega bandita iz kultne serije stripov Srečni Luka.