Gael Garcia Bernal - dirigent v novi Amazonovi seriji. Foto: EPA
Gael Garcia Bernal - dirigent v novi Amazonovi seriji. Foto: EPA
Netflix
Netflixa za zdaj še ni na voljo v Sloveniji.
Amazon
Tudi Amazon počasi širi svoje lovke. Foto: EPA

Končan je namreč prvi krog predvajanj pilotnih epizod desetih serij, ki jih je kupil Amazon Studios, Amazonova hčerinska družba, ki se ukvarja s snemanjem (in predvajanjem) serij. Gledalci so najbolje ocenili štiri nadaljevanke, ki se jim tako obeta predvajanje tudi širšemu občinstvu, pišejo ameriški mediji, a Amazon informacij za zdaj še ni potrdil.

Avtor prve serije z naslovom After je ustvarjalec kultnih Dosjejev X Chris Carter, govori pa o skupini osmih ljudi, ki so jih združile temačne in skrivnostne sile, zdaj pa si morajo pomagati in skupaj preživeti v svetu, kjer prevladujeta nasilje in zlo.

Gael Garcia Bernal kot dirigent
Družba Amazon Studios veliko stavi tudi na komedijo Mozart in the Jungle, v kateri bo imel glavno vlogo mehiški igralec Gael Garcia Bernal, ki bo upodobil novega dirigenta newyorškega simfoničnega orkestra, pridružil pa se mu je britanski igralec Malcolm McDowell. Pod serijo sta se podpisala stara znanca malih zaslonov, Roman Coppola in Jason Schwartzman, scenarij pa temelji na spominih ameriške oboistke in skladateljice Blair Tindall.

Predvajanje se obeta tudi policijski nanizanki Bosch, ki temelji na seriji detektivskih knjig, v katerih blesti detektiv Harry Bosch, nastale pa so pod peresom Michaela Connellyja. V tv-serijo jo je skupaj s Connellyjem predelal Eric Overmyer. Pilotna epizoda govori o omenjenem detektivu (igra ga Titus Wellive), ki poskuša ujeti morilca 13-letnega fantka, medtem pa se spoprijema s številnimi težavami v zasebnem življenju - sodijo mu namreč zaradi umora domnevnega serijskega morilca.

Transparent - Amazonova različica Arrested Development
Četrta izbrana serija nosi naslov Transparent. Gre za črno komedijo o prigodah in nezgodah disfunkcionalne losangeleške družine, ki se mora spoprijeti s kupom pravkar razkritih (in ne prav prijetnih) družinskih skrivnosti. Glavno vlogo igra Jeffrey Tambor, ki ga poznamo iz nanizanke Arrested Development (sicer znano serijo televizijske mreže Fox, ki jo je po treh sezonah kupil Netflix). Scenarij za serijo Transparent je napisala Jill Soloway (avtorica legendarne Pod rušo in United States of Tara), ki je nanizanko tudi režirala, v njej pa boste videli Gaby Hoffmann in Jayja Duplassa.

V boj za gledalce z Neflixovimi uspešnicami
Lani je spletna televizijska mreža Amazon izmed 14 serij, za katere so kupili pilotne epizode, izbrala pet nadaljevank (komedijo Alpha House, v kateri igra John Goodman, in situacijsko komedijo Beta), letos pa je, piše BBC, prvič kupila tudi resnejše serije, s čimer želi odžreti del gledalcev Neflixovima nadaljevankama Hiša iz kart (House of Cards) in Oranžna je nova črna (Orange is the New Black).

Netflix je sicer prva spletna televizija, ki je začela s prodajo filmov in tv-serij na DVD-jih in drugih nosilcih, se razšilila v ponudnika videov in televizije na zahtevo, nato pa ponudila še lasten program. Prvi ji je uspelo preseči magično mejo milijona naročnikov, danes pa jih ima po velikem delu sveta skupaj že več kot 30 milijonov. Za svoje serije Hišo iz kart, Arrested Development in Hamlock Grove) je bil Netflix lani prvič nominiran za emmyje, letos pa tudi za zlati globus v treh kategorijah. Osvojila ga je Robin Wright za vlogo kongresnikove žene Claire Underwood v Hiši iz kart.

)